Porvoo teki koronapäätöksiä etulinjassa, kriisivalmiutta oli – Tietoa on pyritty jakamaan nopeasti ja paljon

Samu Karvala

Vain viikko sitten elämä sujui Suomessa ja Porvoossa käytännössä normaaliin tapaan. Nyt maassa vallitsee valmiuslain mukainen poikkeustila koronaviruksen vuoksi.

Porvoon kaupungin johto – ennen kaikkea virkamiehet, mutta myös luottamushenkilöt – on tehnyt vaikeita päätöksiä ja tiedottanut niistä mahdollisimman laajasti. Viime viikonloppuna, kun poikkeusoloihin asettautumisessa käytiin kovilla kierroksilla, töihin oli valjastettu useita kymmeniä viranhaltijoita.

– Heräsin sunnuntaiaamuna kello 6.15 kaupunginjohtajan tekstiviestiin, kertoo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mikaela Nylander (r.) kertoo.

Kaupungin protokollan ylin luottamushenkilö kiittelee Porvoon virkamiesjohdon olleen monessa kohtaa askeleen edellä valtakunnallista päätöksentekoa.

– Johtoryhmämme on toiminut hyvin ja uskaltanut tehdä päätöksiä. Kaupunginhallituksella oli kokoukset perjantai-iltana ja maanantai-iltana. Poliitikot eivät ole sooloilleet, organisaatio on osoittanut kriisivalmiutensa, Nylander toteaa.

Poikkeustila voi kestää pitkään, joten Nylander toivoo, että avainhenkilöille järjestyy myös pieniä hengähdystaukoja.

Kaupungintalo on hiljentynyt, kokoukset pidetään etäyhteyksien avulla.

Kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula arvioi hänkin, että Porvoo toimi hyvin koronakriisin ensimmäisten päivien aikana.

– Tällaisia tilanteita varten on myös harjoiteltu, Ujula toteaa.

Kaupunki on nyt asettunut sellaiseen tilaan, että sosiaali- ja terveyspalveluihin todennäköisesti pian kohdistuva paine pystytään kestämään.

– Seuraavaksi pitää pystyä pitämään yhteiskunnan kannalta kriittiset toiminnot käynnissä ja osoittaa niihin lisää resursseja. Valmiuslaki mahdollistaa esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisten osoittamisen julkiselle puolelle, Ujula toteaa.

Ujula kiittelee kaupunkilaisten, työntekijöiden yhteistyökumppaneiden suhtautumista tilanteeseen ja jo tehtyihin arkea haittaaviin päätöksiin.

Vuodenvaihteessa virassaan aloittanut vt. sivistysjohtaja Sari Gustafsson on joutunut heti tosipaikan eteen, kun kouluja on suljettu ja kaupungissa siirrytty pääosin etäopetukseen.

– Työntekijät ja johto ovat hienosti sitoutuneet. Ripeys ja vastuullisuus korostuvat kiitettävästi, hän kiittelee.

Gustafssonin mukaan yhteistyö tulee tiivistymään edelleen ja organisaation rajoja ylitetään joustavammin.

– Kuntalainen, lapset ja huoltajat ovat tarpeineen ykkösenä, turvallisuus huomioiden!

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaakko Jaloselle (sd.) tilanteen vakavuus alkoi valjeta paria päivää ennen Suomen hallituksen viime torstaista infoa, jolloin selkisi, kuinka isosti kaikki muuttuu.

–  Onneksi keskusteluyhteys kaupunginjohtajan kanssa on aina ollut hyvä. Ymmärrämme toisiamme ns. puolesta sanasta ja silloin pystymme etenemään reippaasti. Koko viikonloppu meni asian puitteissa. Mukavaa kun saa toimia Suomen parhaan kaupunginjohtajan esimiehenä, Jalonen kommentoi.

Jalosen mukaan viikko on ollut rankka johtoryhmälle, jonka aikana se on osoittanut ammattitaitonsa olevan maan huippuluokkaa.

Ensimmäistä kauttaan kaupunginhallituksessa toimiva Elin Blomqvist-Valtonen (r.) kertoo kaiken alkaneen konkretisoitua viime viikon loppupuolella. Silloin selvisi, kuinka viranhaltijat ovat lähes koko viikon valmistautuneet eri toimenpiteisiin.

– Silloin ymmärsin myös, että olemme kaikki aivan uuden edessä. Yksikään päättäjä eikä yksikään viranhaltija ole kokenut aikaisemmin vastaavaa, hän arvioi.

Blomqvist-Valtosen mukaan suurimman työn tekevät viranhaltijat ja asiantuntijat.

– Heistä jokainen venyy nyt äärirajoille. Päättäjänä tärkein roolini on nyt tukea meidän viranhaltijoita ja korjata mahdollisten virhetietojen leviäminen esimerkiksi somessa.

Blomqvist-Valtosen mukaan Porvoo oli monia kuntia edellä – kaupungilla oli maanantaina valmius tehdä kaikki tarvittavat päätökset heti hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen.

– Toki on huoli siitä, onnistummeko pitämään kaikki kriittiset palvelut toiminnassa. Olen vakuuttunut siitä, että yhdessä me porvoolaiset pystymme tähän.

Porvoon kaupunkisuunnittelupäällikkö Dan Mollgren työskentelee tällä hetkellä 100-prosenttisesti etänä, kuten koko hänen johtama yksikkönsäkin.

– Olen valmiudessa siirtymään toimistolle tai muualle, jos esimerkiksi päätöksenteko tai muu pakottava tarve läsnäololleni ilmenee. Kokouksia pystytään järjestämään hyvin ja hankkeiden valmistelutyö jatkuu normaalisti. Kaikki suunniteltu vuorovaikuttaminen joudutaan organisoimaan uudelleen mutta suurelta osin se näyttäisi onnistuvan, Mollgren kertoo.

Kaupungin johtoryhmä tiedotti ja ohjeisti esimiehiä varautumaan muutoksiin jo viime viikon alussa.

– Olin valtiovarainministeriön järjestämässä kaupunkistrategian seminaarissa 11.–12.3. ja tilanteesta käytiin vakava keskustelu. Kun siellä pysähdyttiin kuulemaan hallituksen tiedotustilaisuutta, ymmärsin että arki tulee muuttumaan merkittävästi.

Oikein ajoitettu viestintä ja asiallinen suhtautuminen tilanteeseen on auttanut virkamiehiä sopeutumaan muutoksiin ajoissa ja myös viestimään niistä. – Porvoon kaupungilla oli ja on näemmä hyvät valmiudet kriisinhallintaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.