Oma ostostunti riskiryhmiin kuuluville tuli tarpeeseen – "Ensimmäinen vapaa aika kotiinkuljetuksessa olisi ollut 2,5 viikon päässä"

Marita Itävuori

Oma asiointiaika riskiryhmiin kuuluville sai väkeä liikkeelle aamutuimaan Porvoon Tarmolassa.

Tarmolan K-Supermarketissa oli ostoksilla keskiviikkoaamuna puoli seitsemän aikaan kymmenkunta ihmistä.

Samaan aikaan kun kaupan henkilökunta laittoi tavaraa hyllyihin, hedelmä- ja vihannesosastolla teki ostoksia Else-Maj Lönnqvist

– Hyvä, että on tällainen mahdollisuus.

Lönnqvist kuuluu siihen ryhmään, jota maan hallitus on painokkaasti ohjeistanut pysymään poissa ihmisjoukoista ja rajaamaan kontaktit muiden kanssa minimiin.

– Tiistaina kaupassa kävi miniä. Hän sanoi silloin, että älä lähde kauppaan.

Apua Lönnqvist on saanut asiointiin lähipiiriltään, koska hän on ottanut patistuksen vapaaehtoiseen eristäytymiseen tosissaan.

– On silti vaikea ajatella, että pitää pysyä poissa.

Lönnqvist oli hankkimassa päivittäistavaroita, koska oli siirtymässä ”evakkoon”..

– Olemme menossa saaristoon.

Myös Bertel Bäckström piti riskiryhmille järjestettyä omaa ostostuntia kello kuuden ja seitsemän välillä hyvänä ideana.

– Vielä parempi olisi kotiinkuljetus.

Bäckström kertoi yrittäneensä tilata ostoksilleen kotiinkuljetuksen, mutta ensimmäinen vapaa aika oli vasta kahden ja puolen viikon päässä.

Nyt hän lähti tähän saakka vapaaehtoisesta karanteenistaan kaupoille, koska ”ei sitä koskaan tiedä”.

– Aikaisemmin karanteeni oli vapaaehtoinen, mutta nyt valtio pisti ihan oikeaan karanteeniin. Tämä on ensimmäinen kerta, kun käyn kaupassa.

Bäckström silmäili tyhjää wc- ja talouspaperihyllyä päätään puistellen. Tavaraa oli taas tullut, mutta pakkauksia ei ollut vielä ehditty kaupassa purkaa hyllyihin.

– Vähän järkeä kanssapotilaille, hän toivoi.

– Eihän korona ole edes mikään ripuli!

Kaupan kassallakaan ei tarvinnut jonottaa, joten vaadittu turvaväli oli aamun ostostunnin aikana helppo pitää.

Kassoilla oli tehty huomio, että asiakkaat olivat vanhempaa väkeä, eli juuri niitä, joilta edellytetään suojautumista ja mahdollisimman vähän kontakteja muihin. Puskaradio ei ollut todennäköisesti ehtinyt tavoittaa kuin osan ja ennusteena oli, että tulevina aamuina asiakkaita saattaa olla enemmän.

Myös S-ryhmään kuuluva Varuboden-Osla on avaamassa kauppojen ovet riskiryhmiin kuuluville tuntia normaalia aikaisemmin. Aikaistetut aukiolot pyritään ottamaan käyttöön loppuviikosta, kun tarvittavat tekniset muutokset on saatu tehtyä, kertoi VBO:n toimitusjohtaja Hannu Krook Uusimaalle tiistaina.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvat muun muassa yli 70-vuotiaat, pitkäaikaissairaat, syöpäsairaat, keuhkosairaat sekä henkilöt, joilla on heikentynyt vastustuskyky.

Muilta asiakkailta toivotaan solidaarisuutta, jotta riskiryhmiin kuuluvat voisivat hoitaa ostoksensa rauhallisin mielin ensimmäisen aamutunnin aikana.

Riskiryhmät

Tarmolan K-Supermarket on avoinna riskiryhmille maanantaista perjantaihin ja Porvoon K-Citymarket maanantaista lauantaihin klo 6–7.

S-ryhmän aamun lisätunti tulee käyttöön loppuviikosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.