Valtioneuvoston sivuille ilmestyneiden outojen videoiden alkuperää selvitetään – "Hieman säikähdettiin"

toimitus

Petteri Ruotsalainen / Uutissuomalainen

Valtioneuvosto selvittää sivuilleen ilmestyneiden outojen videoiden alkuperää.

Verkkosivuilla näkyi keskiviikkoaamuna kaksi videoita. Toisen videon otsikkona oli Ramadan Kareem, joka on muslimien käyttämä tervehdys paastokuukauden aikana. Toinen videoista näytti mainokselta.

Video olivat nähtävillä verkkolähetykset ja tallenteet -otsikon alla, jossa näytetään suorat lähetykset sekä tallenteet hallituksen ja ministereiden tiedotustilaisuuksista ja muista tapahtumista.

Valtioneuvoston kanslia poisti videot välittömästi Uutissuomalaisen yhteydenoton jälkeen kello 10:n aikaan. Tiedossa ei ole, kauanko videot ehtivät olla nähtävillä.

Valtioneuvoston sivuilla oleva videosyöte tulee alihankintana Qbrick-nimiseltä yritykseltä, jonka pääkonttori on Ruotsissa.

– Verkkosivun video-osuus tulee ulkopuolisesta palvelusta. Se ei ole meidän palvelimellamme, verkkoviestinnän erityisasiantuntija Pekka Pekkala valtioneuvoston viestintäosastolta kertoo.

Valtioneuvosto otti asiasta heti yhteyttä alihankkijaan.

– Siellä selvitetään parhaillaan, mistä videot ovat tulleet. Onko se inhimillinen vahinko, onko ne ladattu meidän tunnuksillamme, onko videopalvelun tunnuksia mahdollisesti vuotanut ulos vai onko se hakkeroitu? Pekkala pohtii.

Valtioneuvosto aloitti yhteistyön uuden palveluntarjoajan kanssa kuukausi sitten. Pekkala korostaa, että videopalvelu ei ole yhteydessä suoraan valtioneuvoston tietojärjestelmiin.

– Jos sen palvelun käyttäjätunnukset olisivat karanneet tai se olisi hakkeroitu, se vaikuttaa ainoastaan video-osaan, joka näkyy videosivulla.

Pekkala myöntää, että valtioneuvostossa "hieman säikähdettiin" aamulla, kun tieto videoista tuli.

– Seuraamme koko ajan, tuleeko valetilejä ja olemme ylimääräisen herkkiä, jos tulee kirjautumisilmoituksia tai muita, hän kertoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut