Yo-kirjoitusten tiivistetty aikataulu kiristi luku-urakan vauhtia – ja vähän hermojakin

Sanna Puisto

Oliver Sjöblom ja Henrik Lindelöf istuvat rennon oloisina Linnakosken lukion aulassa. Tiistain urakka on ohi.

– Ihan hyvällä mielellä ollaan, Sjöblom tiivistää molempien ylioppilaskokelaiden tuntoja.

Kohta joukkoon liittyy myös Atte Lind, joka oli korottamassa reaalin arvosanaansa.

– Noo, saa nähdä, menikö paremmin, Lind muotoilee virnistäen.

Kaikki kolme nuorta miestä kirjoittivat reaalikokeessa yhteiskuntaopin.

– Se on yleissivistävä aine ja erityisesti politiikka kiinnostaa siinä minua, Lindelöf perustelee valintaansa.

Koronaviruksen takia tiivistetty yo-kirjoitusaikataulu ei ole tuottanut kolmikolle ylitsepääsemättömiä ongelmia, vaikka Lindelöf tunnustaakin, että kirjoituksiin valmistautuminen meni hiukan tiukille.

– Kirjoitan tällä viikolla sekä pitkän matematiikan että fysiikan, kun alkuperäisen aikataulun mukaan fysiikka olisi ollut vuorossa vasta ensi viikolla, hän toteaa.

– Toisaalta kaikilla on nyt tämä sama tilanne, Sjöblom huomauttaa.

– En antanut asian häiritä itseäni, Lind sanoo.

Aulassa Abi-parkkia pitävä seurakunnan nuorisotyöntekijä Taina Virolainen kertoo, että aika monella kokelaalla meinasivat kuitenkin mennä pasmat sekaisin, kun tieto molempien reaalikokeiden aikataulun aikaistamisesta tuli perjantaina julki.

– Osa oli jo puuhaamassa adressiakin, jolla saataisiin päätös kumottua, Sjöblom kertoo.

Seuraavaksi salista aulaan astelevat Kaarina Olin ja Emma Hatunen

Olin on tyytyväinen suoritukseensa. Myös hän valitsi ensimmäiseksi reaaliaineekseen yhteiskuntaopin. Kemian kirjoittanut Hatunen on aina pitänyt luonnontieteistä.

– Olisi voinut mennä vähän paremmin, hän arvioi.

Molemmat ovat sitä mieltä, että tiivistetyn aikataulun kanssa on nyt elettävä, vaikka se ei suoranaista herkkua olekaan.

– Kyllähän se oli aluksi shokki, kun kuulin reaaliaineiden kirjoitusten aikaistamisesta. Minulla on tämän takia neljä koepäivää tällä viikolla, Olin sanoo.

Kaikki viisi nuorta ovat kuitenkin tyytyväisiä siihen, että kirjoitukset saadaan kaikesta huolimatta järjestettyä nyt, eikä niitä tarvinnut siirtää hamaan tulevaisuuteen.

– Siinä vaiheessa, kun oli vielä epävarmaa, miten kirjoitukset saadaan järjestettyä, monet olivat huolissaan etenkin siitä, siirtyykö valmistumisemme eteenpäin ja miten se taas olisi vaikuttanut jatko-opintoihin hakeutumiseen, Olin toteaa.

– Parempi näin! Sjöblom heittää ja saa koko porukalta hyväksyvän nyökkäyksen.

Tiistaina yo-kokelaat kirjoittivat ensimmäisessä reaalikokeessa valintansa mukaan joko uskonnon, elämänkatsomustiedon, yhteiskuntaopin, kemian, maantieteen tai terveystiedon.

Ylioppilaskirjoitukset jatkuvat keskiviikkona matematiikan yo-kokeella. Torstaina vuorossa on toinen reaalikoe, jossa valittavana ovat psykologia, filosofia, historia, fysiikka ja biologia. Perjantaina kirjoitetaan A-kieli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.