Korona iskee Porvoonkin talouteen kovaa mutta viiveellä – "Keskitymme ensin akuutteihin asioihin"

Koronavirus on laittanut kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujulan kalenterin uusiksi. Porvoon poikkeusolojen johtoryhmä kokoontuu päivittäin. Outi Paappanen

Jyrki Hämäläinen

Koronaviruksella on Porvoon kaupunginjohtajan Jukka-Pekka Ujulan mukaan massiiviset talousvaikutukset paitsi elinkeinoelämälle myös julkiselle sektorille.

Millaiset vaikutukset ovat Porvoossa, siitä ei vielä ole kokonaiskuvaa. Kaupungin johdon kalenteri on täyttynyt koronaviruksen etenemisen hidastamiseen liittyvistä kiireellisistä päätöksistä ja tehtävistä. Tilanne on muuttunut päivittäin.

– Talouteen liittyvää keskustelua on käyty lähinnä akateemisella tasolla viime viikosta, mutta kaikki tähän liittyvät ketjut ja arviot ovat niin alustavia ja pitävät sisällään niin paljon epävarmuustekijöitä, että emme ole edes yrittäneet vielä pureutua tähän syvällisesti.

– Keskitymme hoitamaan akuutit asiat ensin, ja pyrimme pitämään pystyssä normaalin palvelutuotannon, jos se vain suinkin on mahdollista. Keskitämme resursseja sosiaali- ja terveystoimeen, pelastustoimeen ja vesihuoltoon, jotta yhteiskunnan perustoiminnot pysyvät toiminnassa.

Porvoo ilmoitti perjantaina ja maanantaina omista päätöksistään, joilla kaupungin omaa palvelutarjontaa muutetaan, supistetaan tai keskeytetään toistaiseksi (UM 16.3.).

– Olemme linjanneet, ettäkaupungin palkanmaksu jatkuu toistaiseksi normaalisti, kaupunginjohtaja sanoo.

Uusimaa haastatteli häntä maanantaina aamupäivällä ennen tietoa hallituksen illansuun tiedotustilaisuudessa kertomista päätöksistä.

Koronan vaikutukset kuntatalouteen näkyvät välittömästi kuntien menopuolella terveydenhuollon lisääntyneinä kustannuksina.

Kuntatalouden rahavirta ei kuitenkaan tyrehdy hetkessä. Kunnallisverotulot alkavat hiipua, jos työpaikoilla joudutaan lomautuksiin ja irtisanomisiin. Yritysten talousvaikeudet näkyvät nopeimmin lähikuukausina yhteisöverotuloissa, jotka ovat viime vuodet kannatelleet Porvoon taloutta.

– Joka tapauksessa edessä on merkittävä lovi talouteen, vaikkei tilanteesta tulisi pitkäaikaista, Jukka-Pekka Ujula sanoo.

Hän lisää, että tämän mittaluokan ongelman jälkiä ei selvitetä paikallisesti eikä välttämättä edes kansallisesti, vaan tarvitaan laajempaa ja keskitetympää koordinaatiota.

Kunnissa valmistellaan samaan aikaan ensi vuoden talousarvioita harvinaisen sumuisissa oloissa. Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio kirjoitti blogissaan viime viikolla, että vuoden 2021 taloussuunnittelua on turvallisinta edetä erittäin varovaisten tuloarvioiden pohjalle.

– Tilanteesta saadaan koko ajan lisätietoa pitkin kevättä, mutta varmempia arvioita kehityksen suuruusluokasta voidaan tehdä vasta syksymmällä, Punakallio arvioi.

Kuntaliiton toimitusjohtajan Minna Karhusen mukaan talousvaikutukset tulevat kuntiin viiveellä, mutta vaikuttavat pitkään seuraavina vuosina.

– Kaikki kuntien tehtäviä ja kustannuksia lisäävät hankkeet on välittömästi laitettava jäihin, Karhunen vaatii.

Tällaisia ovat esimerkiksi jo eduskunnassa oleva hoivamitoitus, hoitotakuun kiristäminen ja oppivelvollisuuden pidentäminen.

Edit 17.3.2020 klo 15.43: Poistettu Ujulan sitaatista kohta, josta voi syntyä väärinymmärrys. Palkanmaksu jatkuu kaikilla toimialoilla.

Aiheeseen liittyvää

  1. Päätöksenteko ei halvaannu – Porvoon kaupunginhallitus siirtyi videokokouksiin 16.3.2020 16:00

Kommentoi

Mainos: Itä-Uudenmaan Osuuspankki

Kaikki joukolla vaurastumaan!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut