Hiljaisuus on ihmiselle voimavara – Eija Nurmion ja Mari Vainion Aikaa hiljaisuudessa -kirja auttaa pysähtymään

Maija-Liisa Nyman

”Vetäydyn pieneen mökkiin, vieraaseen ympäristöön. Tarvitsen aikaa itseni kanssa. En ota esille kirjaa tai puhelinta. Haluan kuunnella omia ajatuksiani.”

Eija Nurmio ja Mari Vainio sanovat, että hiljaisuus on tärkeätä ihmiselle. Hiljaisuudessa ihminen voimistuu, saa yhteyden itseensä.

Tästä lähtökohdasta Nurmio ja Vainio alkoivat pari vuotta sitten ideoida kirjaa hiljaisuudesta. Aihe on molemmille rakas.

Kaksikko on jo vuosien ajan pitänyt hiljaisuuden retriittejä, mutta he halusivat tuoda hiljaisuutta myös niiden luo, jotka eivät retriiteissä käy.

– Ajattelimme, että kirja voisi palvella tavallisia ihmisiä ja auttaa pysähtymään hetkeksi, Nurmio sanoo. – Hiljaisuus on niin tärkeä voimavara ihmisille, että toivomme, että kuka tahansa voisi löytää sen. Ei hiljaisuus löydy vain retriitissä vaan se on hetkiä arjessa.

Aikaa hiljaisuudessa -kirja on nyt ilmestynyt. Kirja on pehmeäkantinen ja pienikokoinen, jotta sitä olisi helppo kantaa mukana ja lukea vaikka luku kerrallaan työmatkalla bussissa.

Kirja koostuu lyhyistä runoista ja proosateksteistä sekä Satu Malin ottamista valokuvista, joiden ääreen on myös tarkoitus voida hiljentyä. Lisäksi mukana on pohdittavaksi tarkoitettuja kysymyksiä.

Tekstit nousevat Nurmion ja Vainion omista kokemuksista ja mietteistä. He sanovat, että jokainen voi kuitenkin löytää oman tapansa tuoda hiljaisia hetkiä arkeensa. Aikaa hiljaisuudessa -kirjan tekstien on tarkoitus toimia lukijalle virikkeinä.

– Prosessi oli pitkä mutta todella antoisa, Nurmio kertoo kirjan tekemisestä. Hänestä oli inspiroivaa tehdä kirjaa yhdessä toisen kanssa.

Kaksikko mietti teemat yhdessä ja molemmat sanovat, että ne valikoituivat nopeasti ja luontevasti. Monia hiljaisuuteen liittyviä asioita jäi vielä käsittelemättäkin.

– Viime kesänä molemmat kirjoittivat. Sitten tapasimme ja editoimme, Vainio kertoo.

– Jokaisella on kirjoittamisessakin oma ääni. Tiedostimme, että olemme erilaisia. Tunnemme sen verran hyvin, että uskalsimme antaa palautetta. Hiljaisuudesta meillä on kuitenkin hyvin samanlainen käsitys, Nurmio toteaa.

”Niin kuin tuuli vaimenee ympärilläni, mieleni tyyntyy. Hengitys syvenee ja rauhoittuu. Hätäily laantuu.”

– Hiljaisuus on ihmisen mielen ja hengen hoitamista. Kovasti tänä päivänä hoidetaan kroppaa, mutta myös mieli tarvitsee hoitamista, Nurmio muistuttaa.

Vainio sanoo, että luovuus syntyy levossa. Hiljaisuus auttaa avaamaan mieltä.

– Hiljaisuuden merkitys on pysähtyminen. Ihmiset eivät nykyään uskalla vain olla, koska ihmisen arvo perustuu tekemiseen, Vainio jatkaa.

Suorittamisesta ja stressistä palautumiseen tarvitaan hiljaisuutta – ja sitä tarvitsevat kaiken ikäiset, myös lapset.

– Olisi ihana, että ihminen osaisi hiljentää ajoissa, ettei tulisi pakkopysäytyksiä kovalla kädellä, Nurmio toivoo.

”Elämän matka ei ole pikajuoksu tai pelkkää suorittamista. Täyteen ahdetussa maailmassa tarvitsen aikataskuja, joissa voin pysähtyä, olla rauhassa tekemättä mitään.”

Kursivoidut lainaukset kirjasta Aikaa hiljaisuudessa.

Aikaa hiljaisuudessa

Aikaa hiljaisuudessa -kirjan ovat kirjoittaneet Eija Nurmio ja Mari Vainio. Kirjan valokuvat on ottanut vihtiläinen Satu Mali. Kirjan on kustantanut Kirjapaja.

Eija Nurmio on vuonna 1984 Vihtiin muuttanut retriittiohjaaja ja työnohjaaja. Nurmio työskenteli Vihdin seurakunnan diakonissana ja on ohjannut hiljaisuuden retriittejä yli 30 vuotta.

Mari Vainio on Porvoossa asuva toimittaja, luovan kirjoittamisen opettaja, retriitti- ja joogaohjaaja.

Vainio ja Nurmio ovat kuusi vuotta ohjanneet yhdessä hiljaisuuden retriittejä. Aikaa hiljaisuudessa on heidän ensimmäinen yhteinen kirjansa. Nurmio on aiemmin kirjoittanut kirjat Utö ja Ruokailua hiljaisuudessa.

Vainion ja Nurmion ensi syksynä ohjaamilla retriiteillä lähestytään hiljaisuutta Aikaa hiljaisuudessa -kirjan kautta.

Kirjan julkistusjuhlia vietettiin Nummelan seurakuntakeskuksella. Isä Kalevi Kasala piti tilaisuuden alkuun hartauden ja haastatteli kirjan kirjoittajia.

Kommentoi

Mainos: Itä-Uudenmaan Osuuspankki

Kaikki joukolla vaurastumaan!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut