Koronakaranteenissa oleva pariskunta rajoittaa elämäänsä kotitontille – "Meitä syyllistetään siitä, että lähdettiin reissuun"

Maarit Vaaherkumpu

Koronavirustapaus samassa matkaseurueessa johti siihen, että 60-vuotias mies ja 55-vuotias nainen ovat nyt karanteenissa kotonaan Jyväskylässä.

– Postilaatikkoa kauempana ei ole käyty sen jälkeen, kun infektiolääkäri soitti maanantaina ja määräsi karanteenin kahdeksi viikoksi, mies kertoo.

Uutissuomalaisen haastattelema pariskunta ei halua esiintyä nimillään, koska he kertovat tässä jutussa terveystietojaan.

Pariskunta palasi Italian pohjoisosassa sijaitsevasta Etelä-Tirolista viikon laskettelureissulta viime lauantaina. Neljän hengen matkaseurueesta yksi sai tavanomaisia flunssan oireita sunnuntaina ja otti yhteyttä terveydenhuoltoon.

Hänet testattiin, ja maanantaina selvisi, että hänellä on koronavirus. Sairastuneella oli alkuviikosta kuumetta, ja hän on varsin hyvävointisena kotonaan.

Matkan alkamisen aikaan Pohjois-Italiassa oli jo koronavirustartuntoja. Etelä-Tiroli ei kuitenkaan kuulunut epidemia-alueeseen, jonne matkustamista kehotettiin välttämään.

– Seurasimme ennen lähtöä koronavirustilannetta tarkasti. Olimme varanneet lennot ja majoituksen jo syyskuussa. Jos olisimme peruneet matkan, emme olisi saaneet rahoja takaisin, pariskunta kertoo.

Matka meni hyvin. Kahden pariskunnan seurue vietti aikaa Dolomiittien laskettelurinteissä ja asui vuokramökissä. Ruokailemassa he kävivät ravintoloissa.

– Koronavirusasiaa ei huomannut juuri mistään. Hiihtohisseissä osaan kahdeksan hengen gondoleista päästettiin vain neljä ihmistä, mutta osa gondoleista lastattiin täyteen, mies kertoo.

Kerro Turkulaiselle etätyötarinasi. Kuva: Marko Kauko

Pariskunnan työnantajat reagoivat Pohjois-Italian koronavirustilanteeseen jo matkan aikana ja kehottivat matkalaisia etätöihin.

– Yhteisymmärryksessä työnantajan kanssa suunnittelin jo loman aikana, että tekisin matkan jälkeen viikon etätöitä kotona, nainen kertoo.

Myös mies sopi oman työnantajansa kanssa etätöistä, joten hänkään ei palannut maanantaina työpaikalleen. Työasioita he ovat hoitaneet tietokoneilla, puhelimessa ja videopalavereissa.

– Kaupassa kävimme paluumatkalla lauantaina, mutta muuten emme ole olleet matkan jälkeen tekemisissä muiden kanssa.

Nyt karanteenissa kauppareissut jäävät väliin. Se ei ole kahdestaan asuvalle pariskunnalle ongelma, sillä lähistöllä on sukulaisia, jotka voivat tuoda ruokaa ulko-ovelle.

Koronavirustartunnan varmistuminen ei ollut maanantaista asti karanteenissa olleelle pariskunnalle yllätys. Lähellä asuvat sukulaiset tuovat heille ruokaa ulko-ovelle, koska he eivät itse saa mennä kauppaan. Kuva: Marko Kauko

Pariskunta kertoo ottavansa karanteenin vakavasti. Miehen 60-vuotisjuhlatkin siirretään.

– Tärkeintä on, että emme aiheuta muille haittaa. Molemmat teemme nyt kotona omia töitämme, ja muuten yritämme viihdyttää toinen toisiamme, nainen kertoo.

Karanteenin aikana saa käydä ulkona, jos ei mene muiden ihmisten lähelle.

– Ei oikein viitsi tehdä sitäkään. Jos vastaan tulee joku, joka tietää karanteenista, niin varmaan kysyttäisiin, mitä täällä teet, mies sanoo.

Pariskunnan lähiomaiset ovat suhtautuneet tilanteeseen ymmärtäväisesti. Muilta on tullut ikäviäkin kommentteja.

– Paine ulkopuolelta on aika kova. Meitä syyllistetään siitä, että lähdettiin reissuun. Jälkiviisaus on typerää, nainen sanoo.

Maanantaina pariskunta sai lieviä flunssan oireita: miehelle nousi yhdeksi illaksi 37,4 asteen lämpö ja naiselle tuli yskää. Saamiensa ohjeiden mukaisesti he ilmoittivat oireensa terveydenhuoltoon.

Keskiviikkona he kävivät koronatestissä. Tulos tulee todennäköisesti torstaina. Se ei heitä pelota.

– Hyvä, että testataan. Jos tämä on koronaa ja jos oireet pysyvät tällaisina, niin lievemmältä tämä meillä tuntuu kuin monet tavalliset flunssat.

Leviämisen ehkäisy

Eristyksellätarkoitetaan tarttuvaatautia sairastavanpotilaan eristämistä terveistä, jotta vältettäisiin jatkotartunnat. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa.

Karanteenillatarkoitetaanterveen henkilönliikkumisvapauden rajoittamista. Tavoitteena on estää tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin.

Koronaviruskaranteenissa voi olla yleensä kotona. Muita järjestelyjä voidaan harkita, jos kodissa asuu iäkkäitä tai perussairaita.

Karanteenissa pitää välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin.

Karanteeniin asetetun oireettoman henkilön lähipiiri ei tartuta tautia eteenpäin eikä ole karanteenissa.

Karanteeniin asetetut testataan, jos heille tulee oireita.

Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa, kun työntekijä on määrätty olemaan poissa työstään tartuntataudin leviämisen estämiseksi.

Päiväraha korvaa ansionmenetyksen. Sitä voi saada myös alle 16-vuotiaan huoltaja, jos lapsi on karanteenissa ja huoltaja ei siksi voi tehdä työtä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Polkeeko Porvoon psykiatrinen osasto huumeriippuvaisten ihmisoikeuksia? Päihdehuollon asiantuntijat ja potilaat arvostelevat klinikan toimia
 2. Punaisesta bussista saa ostaa höyryäviä lihiksiä – Sari Syrjäkarin kahvilaunelma sai pyörät alleen
 3. Mitä ihmettä? Hevonen jäätelöllä Vanhassa Porvoossa – suomenhevonen Karvas pitää appelsiinisorbetista
 4. Saara Lång, kolumni: Kylien kaupunki Loviisa
 5. Mustikkaämpäreitä voi alkaa kaivella esiin – sadosta tulossa keskinkertainen tai hieman tavanomaista parempi
 6. Panttiarpajaisilla autettiin 24 vähävaraista porvoolaisperhettä – pullonpalautusautomaatilla voit auttaa nappia painamalla
 7. Tämä kesä vietetään kotimaassa – matkasuunnitelmat ovat nyt maltillisia
 8. Näköislehdessä tänään: "Ihan puhtaasti asennevammaa" – Suomen vaarallisimmassa ammatissa olevan Jani Paukun mukaan rekkakuskit tekevät liian pitkää päivää ja ottavat turhia riskejä
 9. Uniikki unelma – Jokirannan porvoolaisvalmisteinen mysteeripaatti on ainoa laatuaan Suomessa
 10. Huippukisoissa Porvoossa juostiin satasella todella lujaa – pikajuoksijoilla iloa ja surua suorituksissaan
 11. 900 kiloa rautaa ylös ja sillä Jooel Vatanen voitti ylivoimaisesti MM-kultaa
 12. MT: Pieksämäen ylämaankarjalauman viimeisetkin karkulaiset saatiin kiinni
 13. Yhteishenki pitää porukassa mukana - Namikan seniorit lentopalloilevat innokkaasti ympäri vuoden
 14. Porvoolainen artesaanijäätelö pyöräillään maailmalle – arvaatko suosituimmat maut?
 15. Tiesitkö tämän? Huussissa istuinreikä ja saavi -viritys mökillä on laiton

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.