Valtiovarainministeri Kulmuni: Hallitusohjelman elvytysmekanismit eivät ainakaan vielä laukea koronan takia

STT

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) sanoo, että tämänhetkisessä koronavirustilanteessa ei ole näkyvissä, että hallitusohjelmaan kirjatut elvytysmekanismit laukeaisivat. Kulmuni sanoi eduskunnassa toimittajille, että hallitus seuraa koronaa sekä terveydelliseltä että taloudelliselta puolelta.

Valtion budjetissa on varauduttu koronaviruksen aiheuttaman tautitilanteen kaltaisiin ylimääräisiin menoihin 8,9 miljoonalla eurolla.

Hallitusohjelmassa linjataan, että hallitus voi poikkeuksellisissa talousoloissa ottaa käyttöön miljardin euron elvytyspaketin, josta vuodessa voidaan käyttää 500 miljoonaa euroa.

Mekanismin käyttö ei ole automaattista, vaan se perustuu harkintaan suhdannetilanteen luonteesta ja erilaisten suhdannetasaustoimien tehokkuudesta.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta päättää poikkeuksellisen suhdannetilanteen määritelmän.

Kulmunin mukaan hallitus tiivistää yhteistyötä sekä Suomen Pankin että Finanssivalvonnan kanssa.

– Hallitus saa kuukauden kuluttua kokoontuvaan kehysriiheen valtiovarainministeriön uuden arvion siitä, minkälaisia taloudellisia heijastuksia koronalla Suomessa tulee olemaan julkiseen talouteen tai laajemmin, Kulmuni sanoi.

Kulmunin mukaan Suomella on lisäksi erittäin hyvät varautumismekanismit olemassa, koska Suomi on vientiriippuvainen talous.

– Olen pyytänyt, että elinkeinoministeriössä ministeri (Mika) Lintilä (kesk.) selvittää sen, että onhan meillä varmasti valtion puolelta olemassa kaikki ne yritysrahoitukseen liittyvät mekanismit kunnossa, jos niille tarve vaatii, Kulmuni sanoi.

Hänen mukaansa tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Finnveralla on repertuaari kunnossa ja että he voivat tarvittaessa reagoida.

Suomen Matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti sanoi aiemmin Lännen Median haastattelussa, että alalle tarvitaan nopeasti hätäapua. Mäki-Fränti aikoo olla yhteydessä valtion suuntaan, elinkeinoministeri Mika Lintilään (kesk.) ja Finnveraan pikaisen avun saamiseksi yrityksille.

Mäki-Fränti sanoo, että kassakriisi uhkaa nyt monia vakavaraisiakin matkailualan yrityksiä ja yrityksissä joudutaan miettimään sopeutustoimia.

STT kertoi aiemmin tänään, että valtiovarainministeriö varautuu ruuvaamaan tämän vuoden talousennustettaan alaspäin. Joulukuussa ministeriö arvioi, että talous kasvaa tänä vuonna prosentin. Valtiovarainministeriön osastopäällikön Mikko Spolanderin mukaan painetta ennusteen alentamiseen olisi ollut ilman koronavirustakin, sillä loppuvuoden talouskasvuluvut olivat odotettua heikommat.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuoden viimeisellä neljänneksellä bruttokansantuote pieneni peräti 0,7 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Spolanderin mukaan ennusteeseen vaikuttaa monta tekijää, joita nyt puntaroidaan. Ministeriössä valmistellaan parhaillaan uutta talousennustetta, joka ulottuu vuoteen 2024 asti.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi aiemmin Twitterissä, että talouden sukeltaessa Suomella on valmius elvyttää.

– Tämä on kirjattu hallitusohjelmaan. Hallitus arvioi tilannetta kehysriihessä valtiovarainministeriön valmistelun pohjalta, hän kirjoitti.

EU käyttää kaikkia käytettävissä olevia keinoja Euroopan talouden suojelemiseksi koronaviruksen vaikutuksilta, sanoi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tiistai-iltana EU-maiden johtajien puhelinneuvottelun jälkeen.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan päämiesten keskustelussa korostettiin yhteisen koordinaation tarvetta ja ajantasaisen tiedon jakamista. Hän kommentoi puhelinneuvottelua sähköpostitse STT:lle.

- - - -

Korjattu kello 16.36: Valtion budjetissa on varauduttu koronaviruksen aiheuttaman tautitilanteen kaltaisiin ylimääräisiin menoihin 8,9 miljoonalla eurolla, ei 0,8 miljoonalla eurolla kuten jutussa aiemmin luki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maskikauppa lähti jo Porvoossakin nousukiitoon – kauppa kiihtyi heti kun THL:n edustaja vihjaisi tulevasta maskisuosituksesta
 2. Katso 360°-video: Katso video: Tältä näyttää meno ravihevosen kyydissä Loviisan raveissa
 3. Porvoon kouluihin uusia toimintatapoja viruksen varalta - todennäköisesti kouluihin ei tule maskipakkoa
 4. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?
 5. Askolan kunnanjohtajan valinnasta valitus hallinto-oikeudellekin
 6. Poikkeusolojen ilmiö: Hurjia ylinopeuksia ja räikeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia
 7. Jos koivu olisikin mänty? – taiteilija Jarmo Vellonen tutkii puiden ja muiden identiteettejä
 8. Loviisan kesäravit saatiin vihdoinkin käyntiin – samalla juhlistettiin radan 70-vuotista taivalta juhlalähdöllä
 9. Perussuomalaisten teltta houkutti yleisöä lauantaina – eri puolueiden ehdokaslistoilla on vielä tilaa
 10. Korona kuritti risteilykesää – kotimaanmatkailu pelasti, lapsiperheet ovat rohkeimpia
 11. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 12. Kolumnisti Harri Virtanen ruotii terveydenhuoltoa – "Asiakkaistani osa on yhteiskunnassa kiinni olevia huumeidenkäyttäjiä"
 13. Kerkkoon Urheilijat Porvoon paras seura 9-15 vuotiaiden yleisurheilun piirinmestaruuskisoissa
 14. Peltogrilli avautui nyt myös keskustassa
 15. Juornaankylän kesäteatteri leikittelee kuntapolitiikalla – "Näytelmä ei piikittele Askolan kuntaa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.