Tätä on uusi suomalainen design – Arabian manttelinperijä ponnistaa Porvoosta

Porvoolainen designyritys raivaa tietä tavarataloihin ja ihmisten sydämiin.

Hanna Asikainen

Porvoo | Kun suomalaisten astiat vuosikymmeniä tuottaneen Arabian uuni kylmeni ja loputkin keramiikkatuotannosta siirrettiin Suomesta edullisempiin maihin, jäi työtä vaille joukko suomalaisen keramiikkatiedon osaajia. Tästä joukosta syntyi VAJA Finland, tuore suomalainen keramiikkabrändi.

Yrityksen taustalla ovat Henna Lamberg ja Fred Owren

– Ajastus oli, että katsotaan, mitä saadaan aikaiseksi, Lamberg kertoo.

Uusi brändi alkoi muodostua yksi astia kerrallaan loviisalaisen omakotitalon vanhaan puuliiteriin remontoidussa pajassa.

– Tavoite on tehdä niin hyvää laatua kuin Suomessa vaan pystyy tekemään, Lamberg kuvailee.

Puuliiteri jäi pian pieneksi. Nyt yritys työllistää muitakin Arabiassa oppinsa saaneita. Vajan väki on niitä harvoja, jotka jatkavat Arabian Suomeen tuomaa keramiikkaosaamista.

– Näen hurjan tärkeänä, ettei osaaminen katkea Suomessa, kun sitä on tehty sata vuotta, Lamberg pohtii.

Viime vuonna yritys muutti isompiin tehdastiloihin Porvooseen. Perässä saapui myös 50 kuorma-autollista laitteistoa Arabian vanhasta tehtaasta.

– Tiedettiin alusta asti, että tavalla, jolla teemme ei kannata tehdä piensarjoja, ei mitään satoja tai tuhansia kappaleita, vaan kymmeniä- tai satojatuhansia, Owren selittää.

Sarjatuotantokin on keramiikkatehtaalla käsityötä: Kaikki saumat pitää hioa käsin ja jokainen esine kulkee monen käsiparin kautta ennen kuin se päätyy kenenkään keittiöön.

Omien design-tuotteiden myynti lähti käyntiin tänä keväänä. Toistaiseksi niitä myydään pääasiassa liikelahjoiksi sekä designliikkeiden kautta.

– Toivottavasti pian voi ostaa Stokkalla, Owren nauraa.

Yrittäjäkaksikosta Owren suunnittelee astioiden muodon ja Lamberg kuosit.

– Kaikki lähtee fiiliksestä, haluan tuoda uutta kaunista ja piristävää arkeen, Lamberg kuvailee astioiden geometrisiä kuviointeja.

Vajan tuotteet ovat taidetta, mutta käytännöllistä sellaista.

– Se aika on ohi, kun esineitä ostettiin vain esineiden vuoksi. Enää ei oteta astiastoa vain jouluna esille, vaan kootaan itselle arkipäivään sopivat astiat. Me teemme käyttöesineitä.

Arabia jätti aukon suomalaiseen keramiikkatuotantoon.

– Kun tuotanto viedään halpamaihin, tingitään laadusta ja tuotekehittelyn osaamisesta luovutaan. Uuden kehittely on silloin vaikeaa, Owren pohtii.

Oman astiaston ohella Vaja haluaakin toimia tukena ja tuottajana suomalaisille muotoilijoille.

– Tarvitaan uusi sukupolvi muotoilijoita, joista tulee yhtä maailmankuuluja kuin Alvar Aalto. Mutta siihen tarvitaan myös kotimainen tehdas ja tuotekehitys, Lamberg kuvailee visiotaan.

– Jos joku kolmesta puuttuu tai on toisella puolella maailmaa, ei työ onnistu. Huippumuotoilu vaatii vierelleen huippukumppanit.

Onko kotimaista?

Suomalaisen Työn Liitto myöntää tuotteille ja palveluille merkkejä kotimaisuuteen liittyen.

Kaikille tuttu Avainlippu kertoo, että tuote on valmistettu ja myös työllistää Suomessa.

Design from Finland -merkki kertoo, että tuote tai palvelu on muotoiltu Suomessa. Tuote voi olla valmistettu myös ulkomailla.

Yhteiskunnallinen yritys -merkki kertoo, että yritys on perustettu yhteiskunnallista tarkoitusta varten ja voitosta suurin osa kanavoidaan yhteiskunnalliseen hyvään.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut