Papeille halutaan työaika – "Makuasia, pitääkö kauppareissun keskustelua työnä vai ei"

Papit ja kanttorit halutaan työaikalain piiriin. Ratkaisuja on luvassa keväällä.

Kirkon piirissä etsitään ratkaisuja siihen, miten papit ja kanttorit saataisiin työaikalain piiriin. Mahdollisuuksina nähdään jo kahdessa seurakunnassa kokeiltu moduulityömalli tai kirkon tulevaisuuskomitean esiintuoma vuosityöaika.

Kolme kirkon työntekijöiden ammattiliittoa vaatii työaikalain soveltamista myös hengellisen työn viranhaltijoihin. Liittojen tekemissä selvityksissä on huomattu, että esimerkiksi pappien työaika ylittää reippaasti keskimääräisen suomalaisen työtunnit.

–Se vaikuttaa monen jaksamiseen. Vuoden 2014 jäsentutkimuksessa 20 prosenttia papeista kertoi jaksamisongelmista, toiminnanjohtaja Jussi Junni Kirkon akateemiset -liitosta sanoo.

Kyllä tämä kutsumustyö on siitä huolimatta, että noudatettaisiin työaikaa.

EU:n työaikadirektiivistä ja työaikalaista on voinut poiketa toiminnan erityispiirteiden vuoksi. Liittojen mielestä perustelut eivät enää sovi kirkon hengelliseen työhön.

Junnin mukaan neuvotteluissa ollaan tällä haavaa odottavalla kannalla.

–Työaikalain kokonaisuudistus on yksi hallituksen kärkihankkeista ja sieltä pitäisi tulla valmista kevään aikana, Junni sanoo.

Toinen väylä, jossa työaikaa mietitään, on kirkon sisäinen prosessi. Kirkon tulevaisuuskomitea ehdotti syksyllä hengellisen työn tekijöiden siirtymistä työsuhteisiin ja sitä kautta työaikaan. Pappien ja kanttorien osalta käyttöön voitaisiin ottaa vuosityöaika.

Kirkolliskomitea päättää kantansa ehdotuksiin toukokuussa. Hengellisen työn tekijöitä on virkasuhteissa noin 6 100, seurakuntapappeja heistä on 2 200.

Kokonaistyöajassa olevan henkilön työaika määritellään vuositasolla tai lyhyemmissä ajanjaksoissa. Vuosityöaika on saanut myös kirkon liittojen omissa jäsenkyselyissä kannatusta.

–Olisi hyvä testata sitä. Yritämme kirkon työmarkkinalaitoksen kanssa saada kokeilusopimusta vuosityöajasta, Junni sanoo.

Kokeilutietoa on kertynyt myös moduulityömallista, joka on ollut käytössä Meilahden seurakunnassa jo vuodesta 2010. Työ on jaettu kahden tunnin moduuleihin.

Joensuun kirkkoherra Petri Rask kertoo huomanneensa, että varsinkin pidempään alalla olleet papit vierastavat työaikaa.

Rask on itse työajan puolesta puhuja. Hän on ehdottanut, että osa Joensuun kuudesta seurakunnasta lähtisi kokeilemaan moduulityöaikaa.

Monen mielestä papin kutsumustyössä on vaikea erottaa sitä, mikä on vapaa-ajan keskustelua ja mikä seurakuntalaisten kohtaamista.

–Kyllä tämä kutsumustyö on siitä huolimatta, että noudatettaisiin työaikaa. On makuasia, pitääkö kauppareissun keskustelua työnä vai ei.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut