Älä huolehdi ja sure tulevaa – "Kenties tämä aika tekee meistä ihmisistä tietoisempia ja viisaampia"

Pitkät meditatiiviset kävelylenkit ovat tärkeitä Johanna Nurmimaan jaksamisessa. Juha Perämäki

Eija Quinlan

Ex-salkkaritähti, porvoolainen Johanna Nurmimaa tekee nykyisin työtä henkisenä kouluttajana. Tässä hänen neuvojaan korona-ajasta selviytymiseen.

– Neuvoisin ihmisiä tarttumaan kaikkiin myönteisiin näkökulmiin koronan kanssa vaikka se voi olla vaikeaa. Valo tarvitsee varjon rinnalleen ilmentääkseen itseään valona. Tästäkin tilanteesta voi etsiä myönteisiä asioita. Monilla on nyt enemmän aikaa olla kotona läheistensä kanssa, joten nyt on Nurmimaan mielestä hyvä aika vahvistaa perhe- ja ystävyyssuhteita

– Monet ovat myös yksin. Kenties juuri nyt on hyvä kuunnella sisintään. Pysähtyä itsensä ääreen. Olla ja levätä. Kuunnella sisintään, omia aitoja tunteita ja tarpeita. Olla itselleen lempeä. Ja tehdä lähimmäisille hyvää.

– Niille, jotka joutuvat suoriutumaan ylivoimaisista tehtävistä voin sanoa vain KIITOS, kuten esimerkiksi hoitohenkilökunta ja rukoilla heille voimaa.

Avainsanoina jaksamiseen tässä ajassa Nurmimaa ehdottaa seuraavaa:

– Läsnäolo Nyt. Eli älä huolehdi ja sure tulevaa, josta emme tiedä. Pienien hyvien asioiden huomioiminen. Niitä on. Esimerkiksi linnut tekevät pesiään yhtä huolettomina kuin ennen. Kasvit puskevat silmujaan auki yhtä voimallisina kuin aina ennenkin.

Minä, joka olen aina inhonnut ruoanlaittoa, olen löytänyt itsestäni iloisen leipurin.

– Pienen pientenkin hyvien ja iloa tuottavien asioiden huomioiminen. Niitä ovat lepo, liikunta, luonto ja hyvä ravinto.

Johanna Nurmimaan oma selviytymiskeino ihan päivittäin on hiljentyminen oman itsen ääreen. Rukoileminen oman mielenrauhan, muiden ihmisten ja Äiti Maan jaksamisen puolesta.

– Levottomat tunteet nousevat herkästi pintaan, jopa pelko. Sen huomioiminen että ne ovat vain tunteita, ne nousevat ja menevät ohi. Minulle on tärkeää että voin valita mielenrauhan. Voin valita myös pelon sijaan rakkauden, Nurmimaa sanoo.

– Musiikki, laulaminen erilaisten luovien asioiden tekeminen tuo iloa ja rauhaa. Uusien asioiden opetteleminen. Minä, joka olen aina inhonnut ruoanlaittoa, olen löytänyt itsestäni iloisen leipurin.

– Itselleni tärkeä asia on tietoisten myönteisten asioiden havainnoiminen, juuri niiden pikkuruistenkin. Ja niistä asioista kiittäminen. Se mihin kiinnittää huomiota lisääntyy. Tämä on tässä ajassa tärkeää kun kaikki kanavat pursuavat rankkoja uutisia.

– Neljäs on Luonto. Se on avoinna kaikille ja siellä olo on ilmaista. Pitkät meditatiiviset kävelylenkit ovat tärkeä tekijä jaksamisessani.

– Immuniteetin vahvistamisessa on tärkeää syödä mahdollisimman hyvää, monipuolista ja ravintorikasta ravintoa. Lisäksi nauttia siitä mitä vielä on kiitollisin mielin. Suomen luonnon tarjoama apteekki ja ravintoaineiden aarreaitta on kohta parhaimmillaan. Sitä kannattaa hyödyntää.

– Luonto ja liikunta vahvistavat immuniteettia tehokkaasti. Etenkin luontoliikunta. Myönteistä mieltä vahvistavat harjoitukset ovat myös tärkeä osa immuniteetin vahvistamisessa.

Kenties korona auttaa meitä löytämään puhtaat, terveet ja voimaannuttavat arvot elämäämme, nostamaan yhteisöllisyyttä ja vahvistamaan jakamista ja yhdessä tekemistä, Nurmimaa pohtii.

– Tämäkin aika on joskus ohi. Kenties tämä aika tekee meistä ihmisistä tietoisempia ja viisaampia. Minä haluan uskoa niin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut