Korjaustyöt alkavat kesällä Eestinmäen päiväkodissa – kuusi vuotta vanha lattiapinnoite vaihdettava

Eestinmäen päiväkoti on rakennettu kolmessa eri vaiheessa. Vanhinta ja uusinta osaa olisi kuntotutkimuksen mukaan syytä korjata. Arkisto / Juha Perämäki

Eestinmäen päiväkodin uusimman, vuonna 2014 valmistuneen osan lattiapinnoitteissa on ongelmia. Porvoon kaupunki tiedotti keskiviikkona rakennuksen kosteus- ja sisäilmateknisen kuntotutkimuksen tuloksista.

Raportin mukaan linoleumilattiapäällysteen alapuolinen kosteus on korkeampi kuin muissa rakennusosissa. Betonialustan kosteus on todennäköisesti vaurioittanut linoleumilattiapinnoitetta, josta haihtuu orgaanisia yhdisteitä huoneilmaan.

– Linoleumilattiapäällysteet kannattaa kuntotutkimuksen mukaan vaihtaa toiseen pinnoitteeseen, ja alustan liima ja tasoite hioa pois. Työt voidaan käynnistää vaiheittain viimeistään kesän aikana. Tiloissa on jo ilmanpuhdistimet ja ympärivuorokautinen ilmanvaihto laimentaa epäpuhtauksien määrää huoneilmassa, kaupungin projektipäällikkö Pekka Koskimies kertoo.

Päiväkodin vanhimmassa, 1990 valmistuneessa, osassa on puolestaan perusteellista korjausta vaativia vaurioita.

Kuntotutkimuksesta käy ilmi, että ulkoseinien alaosissa ja myös maanpinnan alapuolella eristemateriaalissa havaittiin mikrobivaurioita. Epäpuhtauksia voi kulkeutua sisäilmaan, koska rakenne on epätiivis ja tilat ovat lievästi alipaineisia.

– Nopeina sisäilmaa parantavina toimenpiteinä tiloissa on jo ilmanpuhdistimet ja lisäksi ilmanvaihto säädetään hieman ylipaineiseksi, mikä vähentää epäpuhtauksien kantautumista huoneilmaan. Tilojen käyttöä voi edelleen jatkaa, Koskimies toteaa.

Kaupungin täytyy päättää, pidennetäänkö rakennusosan käyttöikää tiivistyskorjauksella vai onko peruskorjaus tai muu ratkaisu ajankohtainen.

– Ongelman korjaaminen tarkoittaisi julkisivun ja sokkelin osittaista purkamista.

Rakennuksen vuonna 2000 valmistuneessa osassa, jossa muun muassa allergiaryhmä sijaitsee, ei todettu erityisiä korjaustarpeita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut