83-vuotiaan porvoolaisnaisen olisi pitänyt viettää kesä ilman hampaita – Kaupunki ei korvaa kuluja, koska nainen turvautui yksityislääkäriin

83-vuotias porvoolaisnainen on tuohtunut Porvoon kaupungin kielteisistä korvauspäätöksistä koskien hänen kesällä 2019 alkanutta hammasproteesiongelmaansa. Samu Karvala
Samu Karvala

Samu Karvala

83-vuotias porvoolaisnainen vaatii kaupungilta noin 1 600 euron vahingonkorvausta väärin tehdystä hammasproteesista ja sen korjaamisesta aiheutuneista kuluista yksityisellä hammaslääkärillä.

Porvoolaisrouva on päättänyt taistella oikeuksistaan. Hän on lisännyt korvausvaatimukseen 2 000 euron vaatimuksen vanhusten sortamisesta ja kunnianloukkauksesta.

– Summa on silti niin pieni, ettei kukaan lakimies neuvo hakemaan sitä käräjäoikeuden kautta, nainen tuhahtaa.

Kymmenen vuotta sitten halvauksen vuoksi pyörätuoliin joutunut nainen kokee kärsineensä asiassaan vääryyttä. Häntä suututtaa eniten se, että kaupunki on hänen mielestään toiminut epärehellisesti.

Nainen oli aina aiemmin turvautunut hammasproteesiasioissaan yksityisiin hammaslääkäreihin, mutta viime vuoden keväällä hänelle kerrottiin, että proteeseja uusitaan myös Porvoon kaupungin hammashoitolassa.

Nainen päätti kokeilla, mikä osoittautui virheeksi. Touko–kesäkuussa 2019 tehdyn proteesin pohjauksen lopputulos oli hänen mukaansa luokaton.

Proteesin pohjassa oli yli 1,5 senttiä liikaa massaa, joten se oli minulle täysin sopimaton.

–  Proteesin pohjassa oli yli 1,5 senttiä liikaa massaa, joten se oli minulle täysin sopimaton. Lääkärikin sanoi minulle, että tässä tuli virhe, mutta että hänellä on vakuutus, joka korvaa, nainen kertoo.

Lääkäri oli lähdössä ainakin kahdeksi kuukaudeksi lomalle, mikä kauhistutti naista.

– Se olisi merkinnyt minulle velliruokavaliota syksyyn asti. Kun yritin puraista lihaa tai leivän kuorta, niin hampaat eivät pysyneet suussa.

83-vuotias oli kesäkuun lopulla yhteydessä Porvoon ylihammaslääkäri Sari Holmbergiin. Kaupungin potilaalle lähettämän dokumentin mukaan Holmberg on tuolloin pohtinut, että voisi hyvittää pohjauksen terveyskeskustyön osuuden uudesta proteesista.

– Potilas harkitsee menevänsä yksityisvastaanotolle, jossa proteesit tehty yli 10 vuotta sitten. Suosittelin tätä vaihtoehtoa tai kaupungin lääkärille syksyllä 19, todetaan dokumentissa Holmbergin sanoneen.

83-vuotias tulkitsi tämän luvaksi asioida yksityisellä ja panna asia kuntoon. Hän oli myös siinä käsityksessä, että virheen tehneen lääkärin vakuutus korvaisi kustannukset. Naisen mielestä proteesiongelma oli akuutti.

– En todellakaan olisi pärjännyt syksyyn asti ilman hampaita.

Tuttu yksityislääkäri korjasikin proteesin käyttökelpoiseksi heinä–elokuussa – lasku nousi yli tuhannen euron. Entisen veroista siitä ei ole tullut, vaan sopimaton proteesi on aiheuttanut kipuja ja vaurioita limakalvoihin.

– Työ ei ole vieläkään ihan valmis.

Nainen teki kaupungille reklamaation jo kesäkuussa ja lähetti vahingonkorvausvaatimuksen syyskuussa. Mutta ääni oli muuttunut kellossa.

Kaupungin mukaan mitään korvattavaa virhettä ei ollut tapahtunut. Mahdolliset puutteet olisi pitänyt ensin tutkia ja sitten korjata julkisena takuutyönä. Eli potilaan olisi pitänyt jäädä odottamaan asiaan ratkaisua syys–lokakuulle.

– Kaupungin mukaan tapahtunut ei johdu huolimattomuudesta – ei se johdukaan, vaan ammattitaidon puutteesta, nainen lataa.

Kaupungin omassa selvityksessä todetaan seuraavasti:

– Lääkärin mainintaa siitä, että potilas voi aina omalla kustannuksellaan turvautua myös yksityiseen palveluun, ei luonnollisesti voida pitää korvausvastuuta perustavana.

Porvoo ei selvästikään halua 83-vuotiaan tapauksen johtavan siihen, että palveluihin tyytymättömät siirtyisivät yksityisille ja lähettäisivät laskun kaupungille.

– Kaupungille ei voida asettaa velvollisuutta kantaa laaja-alaista riskiä yksityiseltä hankitusta hoidosta, jonka toteutus ja määrä ovat palveluntarjoajan itsensä määritettävissä, perusteluissa todetaan.

Kaupunginhallitus hylkäsi naisen kielteisestä korvauspäätöksestä tekemän oikaisuvaatimuksen viime joulukuussa.

Nainen olisi itse toivonut henkilökohtaista kuulemista kaupunginhallituksessa.

83-vuotias porvoolaisnainen ihmettelee miten on mahdollista, että hän on viime kesänä tehdyn virheen vuoksi joutunut jatkuvasti asioimaan hammashoitolassa, mutta lähetettä jatkohoitoon hän ei ole saanut.

– Minulla on myös syöpäriski, koepaloja on otettu useaan kertaan. Minulla oli rintasyöpä 2016, joka on jo kerran uusiutunutkin, joten tilanne on pelottava.

Viimeisellä käynnillään helmikuun lopulla nainen kertoo ylihammaslääkärin tehneen selväksi, ettei lähetettä kirjoiteta.

Hän ei ymmärrä, miksi kaupungin lääkäreillä on vakuutukset, jos niistä ei makseta kenellekään mitään korvauksia. Myös kaupungin tyly asenne sapettaa.

– Haluan kysyä ylihammaslääkäriltä, eikö hän saa tällaisesta omantunnontuskia, kun halvaantunut ikäihminen jätetään ilman jatkohoitoa. Minusta tämä on todella väärin.

Nainen on kirjelmöinyt tapauksesta eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Tämä artikkeli julkaistiin alunperin Uusimaan verkkosivuilla 13.4. kello 8.35. Verkkoalustan uudistuksessa artikkeli katosi sivuilta melkein samantien, joten julkaisemme sen tässä uudestaan.

Kaupunki osallistuu hammaslääketieteellisesti perusteltuihin kuluihin

Porvoon ylihammaslääkäri Sari Holmberg ei voi kommentoida yksittäiseen potilaaseen liittyvää tapausta.

Yleisellä tasolla hän toteaa, että jos terveyskeskuksen hammashoidon potilaalla todetaan kiireellinen hoidon tarve, jota kaupunki ei pysty itse järjestämään, kirjoitetaan potilaalle lähete jatkohoitoihin.

Jos akuuttia tarvetta ei todeta, potilaan täytyy odottaa.

– Jos kaupungin tekemässä hoitotyössä tapahtuu virhe, virhe korjataan kaupungin työnä. Jos potilas kääntyy yksityisen puoleen, takuutyön mahdollisuutta ei enää ole, Holmberg selventää.

Suomessa potilasvakuutuskeskus huolehtii keskitetysti terveydenhuollon yhteydessä aiheutuneiden henkilövahinkojen korvaamisesta potilasvahinkolain mukaisesti.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut