Vaalikone: Taidemuseo Porvooseen, mutta vain yksityisellä rahalla

PORVOO | Kysymys taidemuseon perustamisesta Porvooseen jakaa kuntavaaliehdokkaat puoltajiin ja vastustajiin Uusimaan vaalikoneessa.

541 ehdokkaasta 55 prosenttia (295 vastaajaa) ei näe taidemuseon perustamista tarpeellisena hankkeena Porvoossa, kun taas 43 prosentin mielestä (231) Porvooseen tarvitaan taidemuseo.

Puoluekannoittain tarkastellen oikealla ollaan enemmän hanketta vastaan, vasemmalla puolesta. RKP:n vastaajat ovat keskivaiheilla.

Perustelujen mukaan asia kääntyykin päälaelleen. Useimmat ei-vastaajatkin kertovat toivovansa taidemuseota – kunhan sen kustantaa joku muu kuin kaupunki. Tämä näkemys tulee vahvasti esille ehdokkailla puolueesta riippumutta, mutta erityisesti kokoomuksen ja kristillidemokraattien kannoissa.

Perussuomalaiset eivät kaipaa taidemuseota Porvooseen. Teija Aittolan perustelu on, että Taidetehtaalla on jo näyttelytilaa tuhansia neliöitä.

– Hinnat pitäisi saada tasolle, että näyttelyn asettaminen olisi mahdollista.

Jori Pölkki (vihr.) näkee porvoolaisen taidemuseon aktiivisena kultuuritoimijoiden kohtaamispaikkana.

– Sen pitäisi keskittyä uuden luomiseen eikä menneisyydessä pönöttämiseen.

Eero Henttalan (kok.) mukaan Taidetehdas on sopiva paikka säilyttää taideaarteita. Uutta rakennusta kaupungin taidekokoelmille eivät kaipaa myöskään Maj-Louise Wilkman (r.) , Silja Anita Collanus (sd.) ja Jaana Koskenniemi (kok.).

Mikko Nieminen (vas.) mielestä Porvoossa on poikkeuksellisen runsaasti arvokkaita töitä taidemuseon peruskokoelmaksi.

– Mutta en kannata ns. “guggenheimeja“, missä taidemuseo toimisikin yksityisenä galleriana voiton tavoittelu mielessä, mutta yhteiskunta osallistuisi sen kustannuksiin.

Nea Hjelt (kok.) ja Mikko Valtosen (sd) mukaan kuntalaisten palveluiden tulee olla etusijalla. Myös Päivi Mountraki (sd.) mukaan tärkeämpiäkin asioita on. Kevin Servin (ps.) katsoo taidemuseon turhaksi kulueräksi.

– Taidemuseo tuskin pyörisi millään muotoa omillaan ja sen tuoma turismi tuskin on millään tasolla merkittävää. Kaupunkilaisille on taidetta tarjolla yllin kyllin muutenkin.

Anna Granfelt (kok.) toivoisi silti kaupungin taideaarteita esille nykyistä rakennuskuntaa hyödyntämällä. Hän antaisi taidemuseon perustamisen ja kustannukset yksityisen vastuulle, kuten tekisivät myös Jarmo Grönman (kok), Hilkka-Leena Orava (kok.), Taina Valkeavirta (kd.) ja Mats Nyman (r.), jonka mukaan sivistysbudjetin rahat pitää käyttää ensisijaisesti lasten varhaiskasvatukseen ja koulutukseen.

Tiina Sundqvist (kd.) ei käyttäisi veroeuroja taidemuseoon.

– Niin paljon sellainen ei Porvoon matkailua lisää, kun Helsingissä 50 kilometrin päässä on taidemuseoita ja gallerioita vieri vieressä.

Henrik Nymalm (r.) toivoo hyvää museon johtoa ja näyttelyitä, jossa ei saisi olla sensaatiohakuista vaan kaunista taidetta.

Petri Mylly (ps.) kysyy miksi?

– En usko että se lisäisi merkittävästi vierailuja tai saisi heidät kuluttamaan yhtään euroja täällä.

Laura Karénin (r.) mukaan on järjetöntä pitää piilossa olemassa oleva taideaarteisto.

– Museo olisi kauaskantoinen vetovoimatekijä sisällöllisesti ja taloudellisesti. Museot elävät kukoistuskauttaan paljolti myös suurten ikäluokkien, museokortin ja museoiden uudistuneiden ja houkuttelevien toimintakulttuurien myötä. Museon ei välttämättä tarvitsisi olla ainoastaan kaupungin omistama. Vaihtoehtoisia rahoitusmuotoja kannattaisi selvittää ja tutustua olemassaoleviin malleihin. Suomesta löytyy hienoja esimerkkejä.

Hae ehdokkaasi ja tutustu vaalikoneeseen vastanneiden ajatuksiin: www.uusimaa.fi/vaalikone

Lue lisää aiheesta

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut