Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuppaa, tippuria, sankkeria... – Tartuntojen määrä roimassa kasvussa

Suojaamaton seksi on lisännyt sukupuolitautitapauksia. Helsingin sosiaali- ja terveysviraston mukaan monien sukupuolitautien on havaittu leviävän nyt etenkin miesten välisessä suojaamattomassa seksissä.

Tartuntojen määrä on viime vuosina kasvanut esimerkiksi kupassa, tippurissa ja LGV:ssä eli sankkerissa.

– Riskikäyttäytymiseen liittyvässä seksissä on samoilla henkilöllä todettu myös usean sukupuolitaudin yhtäaikaisia tartuntoja, virasto huomauttaa.

Helsingin sosiaali- ja terveysviraston mukaan tippuritapaukset nousivat viime vuonna korkeimpiin lukemiin viimeiseen 22 vuoteen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Niiden määrä kasvoi noin sadalla edelliseen vuoteen verrattuna. Vuonna 2015 tippuritapauksia todettiin noin 120.

– Tartunnan saaneista kaksi kolmasosaa on 20–40-vuotiaita miehiä. Miesten välinen suojaamaton seksi on yhteydessä sukupuolitautitapausten määrän kasvuun, virasto kertoo tiedotteessaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Tartuntataudit Suomessa 2015 -raportin mukaan 74 prosenttia kuppatapauksista ja 64 prosenttia tippurista oli tarttunut miesten välisessä seksissä.

Tippurin vastustuskyky antibiootteja kohtaan on lisääntynyt, joten se voi muuttua taudiksi, johon ei ole hoitoa. Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto kertoo, että antibiooteille vastustuskykyistä tippuria on jo esiintynyt esimerkiksi Isossa-Britanniassa.

– Antibiooteille vastustuskykyisten sukupuolitautien leviäminen on todellinen uhka.

Uutena suojaamattoman seksin riskinä on raportoitu useille antibiooteille vastustuskykyisen shigella-bakteerin leviäminen. Bakteerin aiheuttama suolistotauti tunnetaan punatautina.