Ylin virkamies varoittaa kirkassilmäisyydestä – HS: "Laittomasti maahan jäävistä uhka Suomelle"

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg arvioi, että Suomeen laittomasti jäävät turvapaikanhakijat voivat olla selkeä turvallisuusriski. Nergin ajatuksista kertoi Helsingin Sanomat

Nergin mukaan enää ei voida taata, että turvallisuustilanne pysyy Suomessa entiseen tapaan vakaana, eikä suomalaistenole syytä olla liian kirkassilmäisiä.

– Suomalaisten turvallisuudentunne on tutkimusten mukaan liikahtanut hämmästyttävästi alaspäin, Nerg myöntää.

Suomalaisia huolestuttavat muun muassa koko ajan Suomea lähentyvä terrorismi, kotimaiset väkivaltaiset ääriliikkeet ja vieraiden valtioiden suunnasta tuleva hybridivaikuttaminen.

Hän viittaa muun muassa valtiontalouden säästöihin, joiden vuoksi virkavallan määrää vähennetään nykyisestä 7 200 poliisista 6 500 poliisiin. Myös rajavartijoita vähennetään 2 400:sta alle kahdentuhannen.

Viranomaiset yrittävät Nergin mukaan ohjata kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita vapaaehtoiseen paluuseen. Jos tähän ei suostuta, Suomi siirtyy pakkopalautuksiin. Irakiin on jo marraskuusta lähtien palautettu ihmisiä vastoin heidän tahtoaan.

Nerg on huolissaan sisäisen turvallisuuden kannalta ennen palauttamista katoavista ihmisistä. Viranomaiset pelkäävät, että laiton maassa olo voi johtaa ­rikollisuuden ja harmaan talouden kasvuun.

– Vaikka kukaan ihminen ei ole ihmisenä laiton, en kuitenkaan ha­luaisi rakentaa Suomeen mallia, että laittomasti täällä olevaa kohdellaan samoin kuin laillisesti täällä olevia. Se on väärin niin täällä asuvien kuin täältä oleskeluluvan saaneiden kannalta, Nerg muistuttaa.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut