Onko Nöpö Suomen vanhin kissa? Ihmisen iässä ainakin 118 vuotta!

Porvoon Länsirannalla asuva Nöpö täytti itsenäisyyspäivänä 26 vuotta. Se on kissaksi harvinaisen iäkäs. Juha Perämäki

Inka Töyrylä

PORVOO|Kaksi vuotta sitten Suomen senioreimmaksi lemmikiksi valittu porvoolaiskissa Nöpö astelee vetrein askelin kohti yläkertaa. Puolessa välissä se pysähtyy haukkaamaan hiukopalaa–puolimatkan krouviin, kuten sen emäntä sanoo–ja jatkaa sitten matkaa. Ruokakuppeja on siellä täällä, sillä vanhan herran palvelu pelaa kuten ikävuosien perusteella sopii jo odottaakin.

Itsenäisyyspäivänä 26 vuoden korkean iän saavuttanut Nöpö tervehtii tulijoita kohteliaalla naukaisulla. Se seurustelee hetken ja vetäytyy sitten lampaantaljalleen seurailemaan pihan tapahtumia ikkunasta. Hetken päästä se maukaisee, että sopisi tulla seuraksi.

–Nöpö on hyvin seurallinen ja ohjailee meitä mielellään. Kyllähän tuossa iässä saa jo henkilökuntaansa vähän passuuttaakin, Nöpön emäntä Irmeli Hoffren nauraa.

–Joka ilta se komentaa meidät ajoissa petiin ja aamulla herättää.

Juttelevainen kissa toimittaa asioitaan isäntäväelleen pitkin päivää. Kerran se on tehnyt uroteonkin ja ilmoittanut liedelle unohtuneesta paistinpannusta. Ilman Nöpöä olisi voinut syttyä tulipalo.

Nöpön ja Hoffrenien yhteiselo alkoi 18 vuotta sitten, jolloin Nöpö muutti perheeseen naapurista.

–Heille syntyi vauva, josta Nöpö ei pitänyt ollenkaan. Se sai itse valita, asuuko siellä vai meillä. Lopulta se jäi meille. Entiset omistajat käyvät sitä yhä katsomassa.

Nöpön syntymäaika tiedetään tarkasti.

–Sen entiset omistajat hakivat sen pentuna maalaistalosta Hartolasta, johon se oli syntynyt itsenäisyyspäivänä 1990.

Nuorena Nöpö oli melkoinen kolli, vaikka leikattu onkin. Hieman repaleiset korvat kertovat hurjasta elämästä.

–Nöpö on aina ollut hyvin reviiritietoinen. Kettukin on saanut siltä nenilleen. Koskaan se ei ole kuitenkaan lähtenyt omille teilleen, Hoffren kertoo.

Nykyisin Nöpö elää sisäkissana ja ulkoilee vain yhdessä perheensä kanssa. Se rakastaa autoajeluita ja viihtyi nuorempana polkupyöränkin kyydissä.

Vanhuudenvaivoja Nöpöllä ei ole.

–Eläinlääkäri totesi, että on hyvät geenit. Nuorena sitä paikkailtiin tappelujen jäljiltä, nyt vanhempana käydään vain vuositarkastuksessa ja hammaskiven poistossa. Nöpö on perusterve, vain kuulo on viime aikoina huonontunut, Hoffren kertoo.

Nöpö pitää itse tarkkaa huolta hyvistä elintavoista. Ruuaksi sille kelpaa vain paras. Ainakin omasta mielestään.

–Hänelle kelpaa vain Snellmanin porsaan jauheliha, tietyt katkaravut, seifileet sekä yksi valmisruoka. Meinasi käydä hassusti, kun sen koostumusta muutettiin. Nöpö protestoi pitkään, mutta päätti sitten hyväksyä sen takaisin ruokalistalleen.

Myös vedestä Nöpö on tarkka. Se haluaa raikasta vettä ja valvoo vieressä, kun sitä valutetaan hanasta.

–Paitsi mökillä. Siellä sille kelpaa vain järvivesi.

Pitkä elämä

Nöpö syntyi 6.12.1990.

Kissat elävät tavallisesti 14–20-vuotiaiksi.

Tällä hetkellä maailman vanhin elossa oleva kissa on tiettävästi teksasilainen Scooter, joka täytti maaliskuussa 30 vuotta. Aikaisempaa maailman vanhimman kissan ennätystä piteli Oregonin Sistersissa asuva 26-vuotias Corduroy. Huhut kertovat myös amerikkalaiskissa Creme Puffista, joka olisi ollut kuollessaan 38 vuoden ja kolmen päivän ikäinen.

20-vuotias kissa vastaa eri lähteiden mukaan iältään 96- tai 100-vuotiasta ihmistä. Määritelmät päättyvät 25 ikävuoteen, joka vastaisi noin 116 vuotta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut