Juha Sipilän omaisuus on kalliissa rahastoissa – "Pääministeriä viedään kuten muitakin suomalaisia"

Pankkimaailmassa koetaan kahden vuoden sisällä suuri muutos, kun suomalaiset pääsevät käyttämään minkä tahansa pankin palveluita. Riitta Ketola / Arkisto

Jari Pietiläinen

Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi on käynyt yksityiskohtaisesti läpi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) blogissaan ilmoittamat sijoitukset ja tehnyt niistä mielenkiintoisia huomioita.

Paasin mukaan pääministeriä viedään sijoitusasioissa siinä missä muitakin suomalaisia, sillä Sipilä on sijoittanut kalliisiin sijoitusratkaisuihin, vaikka aivan tuoreiden vertailujen mukaan pienemmillä kuluilla saisi parempaa tuottoa.

– Nordea Tuottokori -vakuutuksessa juoksevat kulut ovat 1,19 prosenttiavuodessa. Vakuutuksen sijoitustuotto perustuu kuitenkin sijoituskoriin, jossa on Nordean sijoitusrahastoja ja suoria kiinteistösijoituksia, joiden tuottoja hidastaa kohteiden omat kulut, Paasi analysoi.

Sipilä kertoi sijoituksistaan entistä tarkempaa tietoa blogissaan viikonloppuna. Hän kommentoi asiaamyös Yle TV1:n Ykkösaamussa

Paasi arvioi, että Sipilän Tuottokoriin tekemiä sijoituksia jarruttanee reilusti yli kahden prosentin kokonaiskulut.

Sipilän käyttämä OP Kasvutuottotili on Paasin mielestähuono talletustili, joka tällä hetkellä maksaa 0,25 prosenttiakorkoa ja missä ilmaiset nostot on rajattu neljään.

Osinkojen verotukselta voi välttyä, kun sijoittaa tavallisen rahaston kasvuosuuksiin."

– Esimerkiksi Norwegian Bank maksaa tällä hetkellä 1,75 prosenttiakorkoa, ilman nostorajoituksia ja siinä talletussuoja on norjalaisittain 200 000 euroa, 100 000 sijaan.

Osinkojen verotukselta voi Paasin kertoman mukaan välttyä esimerkiksi sijoittamalla aivan tavallisen rahaston kasvu-osuuksiin –tähän ei kalliita, Sipilän hankkimia vakuutuskuoria tarvita.

– Vakuutuskuoret mahdollistavat kuitenkin aktiivisen kaupankäynnin vakuutukseen liitetyssä sijoituskuoressa, siten ettei mahdolliset myyntivoitot joudu verolle. Aktiivinen kaupankäynti ei kuitenkaan akateemisten tutkimusten valossa kannata kuin palveluntarjoajalle, Paasi kiteyttää.

Kaiken kaikkiaan Paasin mukaan vaikuttaa siltä, ettei Sipilällä ole ilmoittamiensa sijoitusten ja säästökohteiden osalta mitään salattavaa.Sipilän rahastosijoituksetovat kenen tahansa ulottuvilla olevia, tuhansien muiden sijoittajien omistamia rahastoja, joiden sisältöön Sipilä ei pysty vaikuttamaan.

Nordea Capital Private, eli Tuottokori, on Nordea Henkivakuutus Suomi Oy:n hallinnoima ja tuotteistettu sijoituskori, jonka tuottokehitys on liitettävissä vakuutusyhtiön tarjoamiin sijoitussidonnaisiin vakuutuksiin. Tuottokori on Sipilän ottama sijoitussidonnainen vakuutus, jonka arvonkehitys perustuu sijoituskorin kehitykseen.

– Tämänkään sijoituskoriin Sipilä ei pysty vaikuttamaan, Paasi muistuttaa.

Sipiläon sijoittanut myös Nordea Säästöhenkivakuutukseen. Se on Paasin näkemyksen mukaan Nordean ennen tarjoama Takuusäästötuote, mikä on laskuperustekorollinen sopimukseenperustuva säästövaihtoehto. Tässä vaihtoehdossa asiakkaalle vuosittain hyvitetään etukäteen vahvistettua korkoa ja jälkikäteen vahvistettavaa mahdollista asiakashyvitystä.

Sipilällä ei ole sijoitustensa osalta mitään salattavaa."

Sipilä ei pysty vaikuttamaan Takuusäästötuotteen puitteissa tehtyihin sijoituksiin.

– Mikäli takuusäästötuotesopimus on tehty korkean markkinakoron vallitessa, Takuusäästösopimuksesta saatava tuotto voi olla poikkeuksellisen hyvä, Martin Paasi arvioi.

– Siltä osin kun Sipilä ei voi vaikuttaa sijoitustuotteen sijoituksiin, eikä hänellä muutenkaan ole, tai tulisi olla syytä epäillä sijoitusten kyseenalaisuutta näkisin, ettei Sipilää edes politiikkona voi laittaa vastuuseen sijoitustuotteen yksittäisestä veroparatiisiin rekisteröidystä sijoituskohteesta.

Sijoituskohde voi Paasin mukaanolla hyvin perusteluin ja täysin laillisesti rekisteröity niin sanottuun veroparatiisiin.

– Se, onko perusteltavaa sijoittaa tällaiseen sijoituskohteeseen on salkunhoitajan, eli Sipilän tapauksessa lähinnä Nordean asia päättää, Paasi arvioi.

– Mikäli poliitikolla olisi säästöhenkivakuutus, jonka puitteissa voisi vapaasti tehdä omia sijoituspäätöksiä, olisi kiinnostavaa tietää mihin tämän vakuutuksen puitteissa sijoituksia on tehty.

Juridisesti kyseessä olisi vakuutussopimus, jonka sijoitusidonnainen tuotto perustuisi vakuutusyhtiön omistamaan sijoituskoriin, jonka koostumusta vakuutuksenottaja kuitenkin voisi täysin vapaasti vaikuttaa.

– Tällaisissa tapauksissa vakuutusyhtiö omistaa sijoituskorin, mutta vakuutuksenottaja saa sihen liittyvät taloudelliset hyödyt kokonaisuudessaan kuluilla vähennettynä. Sipilällä ei käsittääkseni kuitenkaan ole tällaista vakuutusta, Paasi arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.