Tutkimus: Pienet pojat istuvat liikaa – näkyy lukutaidossa

Alle 2 tuntia reipasta liikuntaa sekä yli 3,5 tuntia istumista päivässä on huono yhdistelmä koulumenestykselle.

Tanja-Elina Niemi

Pienten poikien fyysinen aktiivisuus on tärkeää, sillä se voi vaikuttaa koulumenestykseen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan istuva elämäntapa on yhteydessä 6–8-vuotiaiden poikien heikkoon lukutaitoon, mikä ilmenee kolmena ensimmäisenä kouluvuotena.

Itä-Suomen yliopiston Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimukseen perustuvat tulokset julkaistiin äskettäin Journal of Science and Medicine in Sport -tiedelehdessä, tutkimus tehtiin yhteistyössä Jyväskylän yliopiston ja Cambridgen yliopiston kanssa.

Seurannassa 153 kuopiolaista, iältään 6–8-vuotiaita."

Tutkimuksessa seurattiin 153 kuopiolaista 6–8-vuotiasta lasta koulutaipaleen ensimmäisinä vuosina eli ensimmäiseltä luokalta kolmannelle luokalle.

Fyysistä aktiivisuutta ja passiivisuutta mitattiin yhdistetyllä syke- ja liikemittarilla ja lukutaitoa ja matemaattista osaamista standardoiduilla testeillä.

Tutkimus osoitti, että vähäinen reipas fyysinen aktiivisuus ja runsas fyysinen passiivisuus ensimmäisellä luokalla olivat yhteydessä poikien heikompaan lukutaitoon 1.–3. luokalla.

Erityisesti ne pojat, joille kertyi alle kaksi tuntia reipasta fyysistä aktiivisuutta sekä yli 3,5 tuntia fyysisesti passiivista aikaa päivässä, menestyivät muita poikia heikommin lukutaitoa mittaavissa testeissä.

Myös heikommat matemaattiset taidot."

Vähäinen reipas fyysinen aktiivisuus ja runsas fyysinen passiivisuus olivat pojilla yhteydessä myös heikompiin matemaattisiin taitoihin ensimmäisellä luokalla.

Tytöillä vastaavia yhteyksiä ei havaittu.

– Istuva elämäntapa, jossa yhdistyy vähäinen reippaan fyysisen aktiivisuuden ja runsas paikallaan olon määrä, näyttäisi olevan riskitekijä erityisesti poikien oppimiselle ensimmäisestä luokasta alkaen, tutkija Eero Haapala kiteyttää.

– Lisäämällä fyysisen aktiivisuuden määrää ja vähentämällä fyysisesti passiivisen ajan määrää voi parantaa koulumenestystä, Haapala suosittaa.

Tulokset julki tiedelehdessä

Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimukseen perustuvat tulokset julkaistiin Journal of Science and Medicine in Sport -tiedelehdessä.

Itä-Suomen yliopiston tutkimusta ovat rahoittaneet Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö.

Tutkimuksessa oli mukana 153 kuopiolaista, iältään he olivat 6–8-vuotiaita.

Tutkimuksen poikia seurattiin kolmen ensimmäisen kouluvuoden aikana.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut