Mustijoelle etsitään nyt kuumeisesti asukkaita

Puolet kiinteistön hinnasta pitäisi saada kasaan tämän vuoden puolella.

Visiomo Oy ja Aibeo Architecture esittelivät Mustijoen yhteisöasumisprojektia naapurustolle. Seuraava tilaisuus on ensi sunnuntaina. Mukaan toivotaan runsain määrin osakkuudesta kiinnostuneita. Outi Paappanen

Outi Paappanen

PORVOO|Jos yhteisöllinen maalla asuminen houkuttelee, voi Mustijoella käynnissä oleva pilottihanke olla etsimäsi tilaisuus. Suunnittelutoimisto Visiomo Oy ja Aibeo Architecture etsivät parhaillaan osakkaita Suomen oloissa harvinaiseen ryhmärakentamiskohteeseen. Vuonna 2009 lakkautettua Svartså skolaa ollaan muuntamassa asuinkäyttöön.

Aikataulu on varsin tiukka. Projekti voi jatkua vain, mikäli riittävä määrä sijoittajia ja heidän myötään puolet kiinteistön myyntihinnasta saadaan kasaan tämän vuoden puolella.

Suunnittelutoimiston ja arkkitehdin valmis visio esiteltiin ensi kertaa yleisölle Svartså skolalla sunnuntaina. Paikalle saapui kourallinen naapureita, mutta varsinaisia potentiaalisia sijoittajaehdokkaita tilaisuus ei vielä tavoittanut.

Mikäli tarvittava määrä sijoittajia löytyy, voi rakentaminen alkaa ensi kesänä. Suunnitelmat ovat valmiit ja kaupungilta on saatu poikkeuslupa koulurakennuksen muuttamiseksi asunnoiksi. Suunnitelmien mukaan rakennusprojekti valmistuisi vuonna 2018.

–Hankkeen myötä vanhaa koulurakennusta ei tarvitsisi purkaa. Kaupunki on myönteinen hankkeelle. Projektilla on kuitenkin kiire, sillä puolet 350000 euron myyntihinnasta on maksettava tämän vuoden kuluessa ja loput ensi vuonna. Tällä summalla kiinteistö on osakkaiden. Sen päälle tulevat rakennuskustannukset, joiden suuruus riippuu muun muassa asunnon koosta ja tarkentuu suunnittelun edetessä yhdessä osakkaiden kanssa.

Huoneistojaot on tehty tietyn konseptin mukaisesti. Osakkaat pääsevät vaikuttamaan oman huoneistonsa pintakäsittelyyn ja päättämään yhteisten tilojen käytöstä yhdessä muiden osakkaiden kanssa, suunnittelutoimisto Visiomo Oy:n toimitusjohtaja Antti Saravuo kertoo.

Koulurakennuksen suurin ulkoasu-uudistus koskee ikkunoita. Huoneistoissa on kahdesta kolmeen tasoa, kokonaisista kerroksista ei voida puhua. Vertikaalisuutta hyödynnetään avaamalla kerrosten välistä kattoa ja ”venyttämällä” ikkunat maantasosta ylös asti. Näin valoa virtaa asuntoon yhdestä ikkunasta koko huoneiston korkeudelta.

Erillisen asuintalon päädyt avataan ja rakennuksen keskivaiheille tehdään uusi ikkuna valoa tuomaan.

Molempiinrakennuksiin on suunniteltu kuusi erilaista asuntoa, joista osa soveltuu perheille, osa yksinasuville ja osaan on esteetön pääsy.

Jokaisella asunnolla on oma sisäänkäynti sekä piha tai terassi. Molempiin asuinrakennuksiin on suunniteltu myös asukkaiden yhteistä tilaa kuten yhteiskeittiö ja askartelutila.

Rakennushankkeen alustava kustannusasrvio on noin miljoona euroa ja summa tarkentuu lähiaikana. Koulurakennuksen katon aukaisu ja huoneistojako muodostavat hankkeen suurimmat kustannukset.

Kiinteistöllä on vielä jonkin verran käyttämätöntä rakennusoikeutta.

Tällä hetkellä kolme ihmistä miettii vakavasti osakkaaksi ryhtymistä. Tavoite on saada lisää kiinnostuneita mukaan. Yksi mainituista osakkaista on arkkitehti Pedro Aibeo

–Arkkitehdin pitäisi aina asua suunnittelemassaan talossa. Silloin voi olla varma, että lopputulos on toimiva. Yhtään asuntoa ei ole vielä varattu. En ole itse valitsemassa asuntoa ensimmäisenä, Aibeo sanoi.

Seuraava esittelytilaisuus on Svartså skolalla ensi sunnuntaina eli isänpäivänä kello 14. Hankkeen etenemistä voi seurata Facebookissa hakusanoilla Svartsa Skola Cohousing.

Svartså skola

Kiinteistöön on suunnitteilla 10–12 asuntoa.

Suunnitelmien taustalla ovat espoolainen suunnittelutoimisto Visiomo Oy ja Aibeo Architecture.

Yhtiöt toimivat hankkeessa vetäjä-suunnittelijana. Osakkaat omistavat kohteen yhdessä.

Kiinteistössä on kaksi rakennusta, koulu ja asuintalo. Niiden lisäksi suunnittelukokonaisuuteen kuuluu autokatos ja viherhuone sekä yhteinen saunarakennus.

Porvoon kaupunki omistaa kiinteistön. Hintapyyntö on 350000 euroa.

Svartså skola lopetti toimintansa 2009.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut