Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kissaterapiaa tarjolla

PORVOO | Toukovuoren palvelutalon Tove-yksikössä on kodinomainen tunnelma. Lähes kaikki, jotka tulevat osaston ovesta sisään, pysähtyvät silittämään terapiakissa Maijaa, joka on vasta nelikuinen, mutta käyttäytyy jo melko itsevarmasti ja ikään kuin oman roolinsa tiedostaen.

Se tuottaa iloa niin asiakkaille, omaisille kuin henkilökunnallekin.

– Aamulla töihin tullessamme se juoksee vastaan tervehtimään, kertoo osaston vastaava, sairaanhoitaja Helena Harava, joka on myös kissavastaava.

– Se on muuttanut paljon arkeamme täällä. Ja innokkaasti muutkin osastot lainaavat sitä.

Nelijalkainen karvaturri on osa suurempaa muutoskokonaisuutta.

– Ajatus lähti muutoskoulutuksesta, jonka henkilökunta kävi puolitoista vuotta sitten. Kissa liittyy siihen, kun suunnittelimme, millaisen kodin me itse haluaisimme. Etsimme pitkän aikaa sopivaa kissaa, kertoo palveluasumisen ohjaaja Katarina Gustafsson

Allergioistakin oli puhetta alkuvaiheessa, mutta se kaikki unohtui, kun Maija tuli taloon.

– Tämä kissa on ollut isoksi iloksi sekä henkilökunnalle, asukkaille että omaisille. Kaikki kysyvät, missä se kissa on. Paljon muita juttuja ollaan tietysti kehitetty, mutta tämä on yksi osa siitä, Gustafsson sanoo.

– Hyvin herttainen ja kiltti kissa tämä on, sitä saa pitää sylissä. Muistisairaista asukkaista huomaa, että he ovat aktivoituneet. ”Nyt pitää antaa silakkaa kissalle”, sanoi eräskin mies, jolle tuli kissan näkemisestä tunnereaktio.

Eräs asiakas ihmetteli hädissään, missä kissa on, kun Helena oli sen kanssa rokotuksessa.

Maijalla on oma käytävänurkkaus, jossa ovat sen tarvikkeet, ruoka ja vessa. Sillä on myös lasitettu terassi, jossa se saa katsella lintuja. Siellä se ei kuitenkaan yleensä nuku.

– Se nukkuu asiakkaiden luona, Gustafsson kertoo.

Kissalla on myös erityisiä suosikkeja asiakkaiden joukossa.