Porvoossakin liikkuu pelottavia pellejä – tai ainakin huhuja

Youtubessa pelottavat klovnit ovat valtava ilmiö. Videoita löytyy pilvin pimein. Kuvakaappaus on otettu videokoosteesta, joka on julkaistu Youtubessa lokakuun alussa nimellä "Clown sightings compilation October 2016". Youtube-kuvakaappaus

toimitus

PORVOO|Facebookin Porvoolaisille-ryhmässä kiertää huhu, että Kevätkummussa olisi nähty tällä viikolla pelleiksi naamioituneita henkilöitä säikyttelemässä ihmisiä. Huhun todenperäisyydestä ei kuitenkaan ole varmuutta. Poliisille ei ole tehty asiasta rikosilmoitusta, eikä se ole aiheuttanut poliisille tehtävää.

Sen sijaan Huhtisista on tehty Itä-Uudenmaan poliisille ilmoitus pellehavainnoista viime maanantailta. Ilmoitus perustuu lasten vanhemmilleen ilmoittamiin havaintoihin.

–Kyseessä on pelkkä havainto. Lapset ovat kertoneet vanhemmille nähneensä pellejä. Poliisille asiasta on ilmoitettu kahden päivän viiveellä. Tässä yhteydessä ei ole ilmoitettu pelottelusta, pelkästään pellehavainnosta. Asiasta ei ole kirjattu rikosilmoitusta, sanoo rikoskomisario Leif Malmberg Itä-Uudenmaan poliisista.

Viime päivinä mediassa on raportoitu lapsia pelotelleista klovneista ainakin Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Lapissa. Osa pelleistä on kantanut mukanaan astaloa.

Ilmiötä on arvosteltu ankarasti etenkin siksi, että se saattaa aiheuttaa lapsille voimakkaita pelkoja. Myös poliisi on todennut, ettei erityisesti lasten turvallisuudentunnetta pidä horjuttaa vitsin varjolla.

–Mikäli pellehavainnon tekee ja tilanne vaikuttaa pelottavalta, niin asiasta kannattaa ilmoittaa yleiseen hätänumeroon 112 heti. Rikosnimike on lähtökohtaisesti rikoslaissa mainittu laiton uhkaus, sanoo rikoskomisario Leif Malmberg.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos tiedotti torstaina uusista havainnoista ja rikosilmoituksista Tuusulan ja Järvenpään alueilla. Poliisi korostaa, että millään terä- tai lyömäaseilla tai vastaavilla,leikki-sellaisillakaan, ei pidä lähteä ahdistelemaan lapsia tai aikuisia. Pelkoa herättävä ja uhkaava käytös voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön.

Torstai-iltanaTuusulassa astalot mukanaan nähdytpellet olivat poliisiin mukaan16-17 -vuotiaita. Poliisi pyytääteini-ikäisten vanhempia puuttumaan asiaan, mikäli pelleilystä on puhetta tai sellaista suunnitellaan. Poliisi muistuttaa, ettei rikosrekisteriäkannata hankkia vitsin takia.

–Ja aikuiset, älkää myöskään olko tyhmiä! tiedotteessa sanotaan.

Poliisi neuvoo soittamaan epäilyttävistä klovni, pelle tai vastaavista naamioituneista pelotteluteoista hätänumeroon 112 ja ottamaan mahdollisemman paljon tuntomerkkejä ylös, myös mahdollisista ajoneuvoista. Poliisi jatkaa jo kirjattujen tapausten tutkintaa.

Myös Uusimaa seuraa tilannetta. Jos olet törmännyt ihmisiä säikytteleviin pelleasuisiin henkilöihin, olethan yhteydessä Uusimaan toimitukseen sähköpostitse toimitus.uusimaa@media.fi

Halloweenin lähestyessä pellehavainnot saattavat lisääntyä. Aivan jokaista ulkona vilahtavaa pelleasuista henkilöä ei ole kuitenkaan syytä kavahtaa.

Muokattu 21.10. kello 12:15. LisättykappaleTuusulan ja Järvenpään uusista tapauksista sekä tarkennettu poliisin ohjeita.

Lue myös:

Poliisi otti ensimmäiset pellet kiinni – kyseessä kaksi 15-vuotiasta poikaa

"Pelleilmiö erittäin surullinen" –Psykologin vinkki vanhemmille: Lapsille turvaa ja neuvo juosta karkuun

Maailmanlaajuinen ilmiö

Pelottelevissa pelleissä on kyse maailmanlaajuisesta ilmiöstä, jonka rantautuminen Suomeen on ollut vain ajan kysymys.

Ilmiön esikuva on Yhdysvalloissa, mistä se lähti leviämään Youtube-pilavideoiden kautta.

Videoilla pelottaviksi pelleiksi naamioituneet henkilöt pelottelevat ja jahtaavat sivullisia.

Ruotsissa kaksi miestä sai hiljattain vammoja klovnien hyökkäyksessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.