Villieläimet olivat perheenjäseniä – Korkeasaaren elämä on muuttunut Koiviston ajoista

Martta oli ensimmäinen Suomessa syntynyt tiikeri. Sesse Koiviston ja Martan ystävyys kesti koko tiikerin iän. Sesse Koivisto

Anneli Tuominen-Halomo

HELSINKI | Tarinakokoelma Tapiiri sohvapöydän alla vie Korkeasaaren eläintarhaan ja menneeseen maailmaan.

Kirjailija Sesse Koiviston tosielämän kokemuksiin perustuvat eläintarinat ovat tuoreen kirjan myötä uusien lukijoiden saatavilla.

– Vieläkin moni Korkeasaaren kävijä viittaa Koivistojen aikaan ja monet työntekijöistämme ovat lukeneet Sessen aiemmin kirjoittamia kirjoja, eläintarhan nykyinen johtaja Sanna Hellström sanoo.

Hänellä ei ole kotona yhtään villieläintä hoidettavana eikä hän asu saarella keltaisessa huvilassa.

Koivistot muuttivat Korkeasaareen joulun alla vuonna 1968, koska Ilkka Koivisto oli valittu eläintarhan johtajaksi. Hän toimi tässä tehtävässä vuodet 1968–1995.

Pienten, orpojen eläinten hoitaminen oli työlästä."

Monien eurooppalaisten eläintarhojen johtajista tuli Koivistojen perhetuttuja ja kirjassa onkin mausteena myös heidän kokemuksiaan siitä, millaista on elämä, kun kotona asuu villieläin.

– Kirjoittaessani näen monet asiat kuin filminauhalta. Lisäksi kyselin muistoja lapsiltani ja kävin läpi vanhoja kirjojani ja päiväkirjojani, Sesse Koivisto kertoo.

Vuosikymmeniä sitten emon hylkäämiä pentuja tai sairaita eläimiä oli pakko hoitaa kotioloissa, koska muuta paikkaa ei ollut.

Koivistojen kotona varttui muun muassa amurintiikeri, tapiiri, paviaani, ahmoja, susia, käärmeitä, saukko ja pesukarhu. Pienten, orpojen eläinten hoitaminen oli työlästä. Ne tarvitsivat ruokaa yölläkin parin, kolmen tunnin välein. Pienimpiä otuksia syötettiin nuken tuttipullosta.

Lapset Minna, Kimmo ja Aura kasvoivat tavallaan villieläinten sisaruksina ja touhusivat niiden kanssa. Eläimiä ei voinut jättää yksin kotiin. Erään kerran perhe lähti mökille juhannuksen viettoon maalle kaksi sudenpentua mukanaan.

Vaikka työtä oli paljon, Sesse Koivisto muistelee Korkeasaaren aikaa lämpimästi ja hauskasti. Kommelluksia sattui jatkuvasti.

Politiikassa luonnonsuojelusta välitetään hyvin vähän."

Tarinoiden lomassa Sesse Koivisto ottaa kantaa luonnonsuojelun puolesta. Häntä kauhistuttaa se, että politiikassa luonnon suojelusta välitetään hyvin vähän.

Sesse Koivisto on kirjoittanut urallaan yli 20 kirjaa. Myydyin niistä on vuonna 1972 ilmestynyt Eläintarha olohuoneessamme

Juuri ilmestyneessä 258-sivuisessaTapiiri sohvapöydän alla -kirjassa (Myllylahti Oy 2016) on tarinoiden lisäksi kuvia Koivistojen kotona kasvaneista villieläimistä. Kirja- ja nettikauppojen lisäksi kirja tulee myyntiin Korkeasaareen.

Korkeasaren eläintarha on perustettu vuonna 1889 perustettu ja se on yksi maailman vanhimmista.

Korkeasaari on mukana eurooppalaisten eläintarhojen yhteisissä suojeluohjelmissa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut