Ministeri laski seppeleet Vietnam-veteraanin ja SS-upseerin haudalle – Niinistön toiminta kuohuttaa somessa

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on laskenut USA:n-vierailullaan Suomen virallisena tervehdyksenä kukkalaitteet Lauri Törnin (1919–1965) ja Olavi Alakulpin (1915–1990)haudalle. Törnin ja Alakulpin haudat sijaitsevat Arlingtonin sotilashautausmaalla Virginiassa. Asiasta kertoi Helsingin Sanomat

Niinistön suorittama seppeleenlasku on herättänyt sosiaalisessa mediassa keskustelun hänen toimistaan niin puolesta kuin vastaankin.

Lauri Törni oli monien suomalaisten ihailema sotilas, joka palveli niin Suomen armeijan kapteenina sekä natsi-Saksan Waffen-SS-joukoissa. Hän siirtyi SS:n palvelukseen Lapin sodan aikana.

Myöhemmin Törni toimi kapteenina Yhdysvaltain armeijassa, ja kuoli helikopterionnettomuudessa Vietnamin sodassa 1965. Moni pitää häntä yhtenä urhoollisimmista suomalaisista sotilaista.

Olavi Alakulppi puolestaan oli maineikas hiihtäjä, joka toimi neuvostopartisaaneja vastaan. Hän yleni vajaassa kymmenessä vuodessa korpraalista kapteeniksi saakka. Myös Alakulppi toimi sodan jälkeen Yhdysvaltain armeijassa.

Sekä Törni että Alakulppi ovat molemmat Mannerheim-ristin ritareita.

Niinistön toiminta on herättänyt sosiaalisessa mediassa vilkkaan keskustelun siitä, onko puolustusministerin toiminta ollut sopivaa. Esimerkiksi Twitterissä ihmetellään, miten Suomen puolustusministeri voi ihailla natsia ja ulkovallan palvelukseen astunutta sotilasta.

Toinen keskustelija kummastelee, miksi ministeri antaa ymmärtää käynnin haudalla olleen spontaani idea – vaikka kukkalaite ja nauhateksti sattui olemaan mukana.

Kolmas kommentti kritisoi Niinistön toimintaa näin: "1. Olen isänmaallinen ihminen, 2. Vien kukkia tuomitun maanpetturin haudalle, 3. Ai niin oon puolustusministeri kans."

Erään kommentoijan mukaan kyseessä sen sijaan oli hieno ele muistaa oman maan poikia vieraissa mullissa.

Jussi Niinistö itse puolustaa seppeleenlaskuaan asiallisena toimena.

– Halusin kunnioittaa Suomen sodissa ansioituneita veteraaneja, jotka ovat Yhdysvaltoihin haudattu, Niinistö painottaa.

– Esitimme kunnianosoituksen Washingtonissa siksi, että Mannerheim-ristion korkein arvomerkki, jolla sotilaita on palkittu. Puuttumatta henkilöiden myöhempiin vaiheisiin päätimme Törniä ja Alakulppia muistaa.

OIKAISU: Jutun otsikkoa muutettu 29.7. kello 8.15: Lauri Törni ei ollut natsiupseeri vaan SS-upseeri.

Lue lisää aiheesta

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut