Porvoossa yrittäjiä auttavassa Posintrassa puhelimet ovat soineet tauotta koronakriisin aikana – tällaisia tukia yrityksille on nyt tarjolla

Posintran kehittämispäällikkö Peter Backman. Arkisto/Juha Perämäki

Jyrki Hämäläinen

Porvoon ja Lapinjärven yrityksiä maksutta palvelevan kehitysyhtiö Posinrtan puhelimet ovat soineet tauotta viime viikot yritysten ja yrittäjien kysellessä tarjolla olevasta tuki- ja erityisrahoituksesta ja niiden hakemisesta.

Juuri nyt tukea on saatavana Porvoon kaupungin yksinyrittäjien tuesta, Ely-keskuksen ja Business Finlandin tukirahoituksesta sekä Finnveran lainatakauksista. Eikä oman pankin tarjoamia joustoja kannata unohtaa.

Hallitus päätti perjantaina, että yritysten tilittämiä arvonlisäveroja on mahdollisuus palauttaa lainana. Business Finlandin ja Ely-keskusten tukien ehtoihin on tulossa muutoksia.

Posintran kehityspäällikkö Peter Backman sanoo, että yritykset eivät nyt ole kovin innokkaita ottamaan lisää lainaa, kun tulevaisuudenusko on koetuksella.

– Valtaosa meille tulevista yhteydenotoista on spontaaneja puheluita. Monen sortin huolta on saanut kuunnella, Backman huokaa.

Viime aikoina ylivoimaisesti eniten kyselyjä on tullut valtion yksinyrittäjille suuntaamasta 2 000 euron tuesta, jonka haku alkoi keskiviikkona 22.4. Porvoossa Posintra arvioi hakemukset, ja tuista päättää apulaiskaupunginjohtaja.

Monet yrittäjät pitävät tukien hakemista turhan byrokraattisena.

– Business Finland on onnistunut parhaiten. Hakuehdot ja itse hakemus ovat selkeitä ja hakemus on helppo täyttää. Mitä pienempiin yrityksiin mennään, valitettavasti sitä monimutkaisemmaksi hakeminen käy. Vähän turhan monimutkaiseksi yksinyrittäjien tukikin saatiin, ottaen huomioon että kyse on 2 000 eurosta, Peter Backman sanoo.

Hän on kuunnellut yrittäjien kritiikkiä siitä, että Ely-keskuksen ja Business Finlandin tuki edellyttää yritysten laativan kehittämissuunnitelmia, kun kyse on akuutista huolesta eli rahan loppumisesta. Todella moni yrittäjä kamppailee vuokranmaksuongelmien kanssa, Backman kertoo.

Posintra tarjoaa myös velkaneuvontaa.

Kolikon toinen puoli on kuitenkin se, että monissa yrityksissä on liiketoiminnan hiljennyttyä nyt aikaa ja mahdollisuus miettiä tulevaisuutta ja sen vaatimia kehittämistoimia, ja saada siihen varsin tuntuvaa tukea.

– Business Finlandissa on yli 20 000 ja Elyissä yli 15 000 tukihakemusta. Kaikki ovat jonkin sortin kehittämishankkeita. Se kuvaa, että on halua tehdä asioita toisella tavalla, etsiä uusia tuotteita ja toimintatapoja sekä miettiä uusia verkostoja. Monissa yrityksissä tehdään aika isoja digiloikkia, Peter Backman sanoo.

Tässä on Posintran laatima kooste yrittäjille tarjolla olevista palveluista, yrittäjille ja yrityksille tällä hetkellä saatavilla olevasta erityisrahoituksesta ja tuista yrityksen henkilömäärän mukaan jaoteltuna.

Hallitus päätti perjantaina käynnistää valmistelun Business Finlandin ja Ely-keskuksen tukien ehtoja muuttamiseksi niin, että niitä voidaan kohdentaa enemmän kiinteisiin kuluihin ja koronaviruksen aiheuttamien talousongelmien hoitamiseen.

1. Business Finland pk- ja midcap-yrityksille, joilla 6-250 työntekijää

- Rahoitusta on saatavilla kahta erilaista: Esiselvitys ja kehittämisrahoitus. Yritys ei voi hakea molempia rahoituksia samanaikaisesti.

- Rahoituksen määrä: 1) Esiselvitysrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin, enintään 10 000 euroa ja 2) Kehittämisrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin, enintään 100 000 euroa

- Lähes kaikki toimialat, joiden nykyinen liiketoiminta kärsii koronaviruksen aiheuttamista markkina- ja tuotantoketjuhäiriöistä

- Ei Maatalouden alkutuotanto, kalastuksen ja vesiviljelyn aloilla toimivat yritykset sekä yksityiset elinkeinoharjoittajat

2. Ely-keskus pienille yrityksille, joissa työskentelee enintään 5 henkilöä mukaan lukien yrittäjä(t) itse

- Avustusta voi hakea 1) tilanneanalyysin tekemiseen enintään 10 000 euroa tai 2) kehittämistoimenpiteisiin enintään 100 000 euroa

- Avustuksen määrä voi olla enintään 80 % avustuksen perusteena olevista laskennallisista kustannuksista

- Avustuksesta voidaan maksaa ennakkona enintään 70 %

- Avustusta voidaan myöntää kaikkien muiden toimialojen pienemmille yrityksille, paitsi maa-, metsä- ja kalatalouden sekä maataloustuotteiden jalostukseen.

- Ei yksinyrittäjille

3. Yksinyrittäjät – toimintatuki 2000 € valtiolta kuntien kautta

- valtion Yksinyrittäjän toimintatuen haku alkoi Porvoossa 22.4. Tukea haetaan yrityksen ytj-rekisterin mukaisesta kotikunnasta.

- Kyseessä kertaluonteinen 2000 euron toimintatuki yrittäjän kiinteisiin kustannuksiin kuten vuokrat, markkinointi/mainonta, vakuutukset, jne.

- Ehtona on yksinyrittäjän osoittama heikentynyt taloudellinen tilanne ja liikevaihdon alenema koronaviruksen takia 16.3.2020 alkaen, jolloin Suomessa todettiin poikkeusolo ja otettiin käyttöön valmiuslaki. Eli pitää olla ollut kannattava yritys ennen koronakriisiä kuten näissä kaikissa muissakin tuissa

- Tukea haetaan nyt ensivaiheessa valtion Porvoon kaupungille vahvistaman noin 2,7 miljoonan euron myöntövaltuuden perusteella, minkä myötä kaupunki jakaa yksinyrittäjätukea enintään 1 368 yksinyrittäjälle

- Yksinyrittäjä voi hakea sekä tätä yksinyrittäjän toimintatukea kunnalta että laajennettua työttömyysturvaa Kelalta, jonka olisi tarkoitus kattaa menetettyä palkkatuloa

4. Laajennettu työttömyysturva yrittäjille

- Yrittäjät voivat saada väliaikaisesti työmarkkinatukea koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi. Ratkaisu koskee kaikkia yrittäjiä riippumatta yritystoiminnan muodosta.

- Työmarkkinatukea voidaan maksaa ajalta 16.3.2020–30.6.2020.

- Työmarkkinatuen saaminen edellyttää, että a) yrittäjän päätoiminen työskentely on päättynyt tai b) yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa siinä jokaista yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti.

- Päätoimisen työskentelyn päättymisen tai tulon vähentymisen tulee johtua hyvin laajalle levinneestä vakavasta tartuntataudista eli koronavirusepidemiasta

- Työmarkkinatuen saaminen ei edellytä yritystoiminnan lopettamista.

Käytännössä yrittäjän työmarkkinatuen prosessi etenee näin:

1. Yrittäjä ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon ja antaa selvityksen päätoimisen työskentelyn päättymisestä tai tulon vähentymisestä koronavirusepidemiasta johtuen.

2. TE-toimisto antaa yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen työvoimapoliittisen lausunnon Kelalle.

3. Yrittäjä hakee työmarkkinatukea Kelasta.

4. Kela maksaa työmarkkinatukea yrittäjälle

Muut tärkeä tahot yrittäjälle:

- Oma pankki tai rahoittaja

- Finnvera. Finnveralta voi saada takauksia ja lyhennysvapaita

Valtion erityisrahoittaja Finnveran ensisijainen toimintamuoto on takaustuotteet eli pankit rahoittavat yrityksiä ja Finnvera myöntää takauksen. Kaikki yritysmuodot ovat Finnveran rahoituksen piirissä, mutta yhdistykset ja voittoa tavoittelemattomat säätiöt eivät.

Jos yrityksellä on jo laina Finnverasta, Finnvera myöntää siihen lyhennysvapaita joustavasti asiakkaan tarpeen mukaan.

Finnvera myöntää myös takauksia uusille lainoille. Silloin kannattaa olla ensin yhteydessä omaan pankkiin. Pankki hakee lainalle takauksen yrityksen puolesta.

Finnveran takauksesta peritään maksu eikä se ole suoraa tukea.

Posintrasta saatava korona-apu

Posintra tarjoaa tehostettua neuvontapalvelua Porvoon ja Lapinjärven yrityksille koronatilanteessa mm. seuraavissa asioissa:

• Opastaa yritysmuodosta riippumatta tilanteeseen sopivien rahoituskanavien etsimisessä ja valtion avustus- ja tukipakettien hyödyntämiseen liittyvissä kysymyksissä.

• Avustaa kassavirtalaskelmien teossa ja sparraa yrityksen oman selviytymissuunnitelmien teossa

• Avustaa pk- ja midcap -yrityksiä ideoimaan, tekemään ja hakemaan Business Finlandin sekä ELY-keskuksen kehittämisrahoitusta koronaviruksen aiheuttamien vaikeuksien ratkaisemiseksi

• Sparraa ja tukee yrityksen kaikissa tilanteissa

Neuvonta tapahtuu ajanvarauksella, mutta toistaiseksi vain puhelimitse tai sähköisesti. Ajanvarauksen yhteydessä sovitaan tapauskohtaisesti yrittäjän kanssa videoneuvottelun mahdollisuudesta etäyhteyden kautta.

Lisäksi Posintrasta on saatavilla myös velkaneuvontaa yrittäjälle:

https://www.posintra.fi/posintran-velkaneuvonnasta-apua-yrittajan-ahdinkoon

Posintran koostesivu: https://www.posintra.fi/posintran-yritysneuvonta-palvelee-myos-poikkeustilanteen-aikana/

TEM:n kooste:

https://tem.fi/koronavirus/toimintaohjeita-yrityksille

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut