Moni pari toivoo vielä kesähäitä Porvoossakin – "Hautajaisissa kymmenen ihmisen raja on todella surullista ja traagista"

Koronaepidemia vaikuttaa tänä keväänä ja tulevana kesänä kirkollisten toimitusten järjestämiseen.

Porvoon suomalaisessa seurakunnassa oli kesäkuuksi varattu 16 häät, mutta niistä viidet on siirretty myöhempään ajankohtaan.

Ruotsalaisessa seurakunnassa kesäkuulle oli kolme vihkivarausta, joista kaksi on siirretty.

– Varmasti nyt monessa häitä suunnittelevassa perheessä odotetaan sitä, mitä Valtioneuvosto sanoo rajoitusten jatkumisesta tai helpottamisesta 13. toukokuuta jälkeen, kappalainen Riitta Kaajava arvelee.

Hänen mukaansa moni kesäkuuksi vihkipaikan varanneista vielä miettii, mitä tehdä. Porvoon tuomiokirkko on suosittu vihkikirkko.

– Totta kai ymmärrän, että halutaan viimeiseen saakka toivoa, kun aika on voitu varata jopa kaksi vuotta sitten.

Moni vihkipaikan varanneista vielä miettii.

Riitta Kaajava, kappalainen

Niinpä koronaepidemian vuoksi säädetty kymmenen ihmisen kokoontumisrajoitus ei ole vielä vaikuttanut heinäkuuksi suunniteltuihin häihin. Porvoon suomalaisessa seurakunnassa heinäkuun vihkimisistä on siirretty vain yksi.

Kirkkovihkiminen voidaan toki järjestää vain todistajien läsnä ollessa ja avioliittoon siunaus siirtää myöhemmäksi. Moni haluaa juhlistaa suurta päiväänsä läheistensä, sukulaistensa ja ystäviensä kanssa.

– Kirkkoon voi tulla useamminkin, samakin pari, Kaajava huomauttaa.

Hän arvelee, että hääparit miettivät nyt myös häävastaanoton järjestämisen hankaluuksia ravintoloiden ja muiden juhlapaikkojen ollessa kiinni.

Tuomiokirkossa kaikki lauantaipäivien vihkimisajat on tavallisesti varattu elokuun loppuun saakka. Lauantaisin häitä vietetään suomalaisessa ja ruotsalaisessa seurakunnassa yhteensä viidet tai kuudet. Nyt lauantaipäiville on vapautunut muutama aika.

Askolan seurakunnan kirkkoherra Antti Kupiainen kertoo, että hallituksen päätökset rajoituksista vaikuttavat hääparien suunnitelmiin.

– Toistaiseksi yhdet toukokuun häät on siirretty, mutta uutta aikaa ei ole vielä sovittu. Varattuna on kesäksi muutama vihkiminen. Jos rajoitukset jatkuvat, näistä tehdään varmaan päätös lähiviikkoina, Kupiainen kertoo.

Loviisassa häitä on siirretty jonkin verran myöhemmäksi tai ensi vuoteen.

– Myös keväthäitä on kuitenkin varattu, Agricola svenska församlingin kirkkoherra Stina Lindgård kertoo omansa ja Agricolan suomalaisen seurakunnan tilanteesta.

Häiden lisäksi poikkeustila on vaikuttanut hautajaisiin.

– Hautajaisissa kymmenen ihmisen raja on todella surullista ja traagista. Saattojoukot ovat hyvin pieniä, eikä muistotilaisuuksia pidetä. Se on koettelemus, koska surussa läheisten tuki on tärkeä. Hautajaiset ovat osa suruprosessia, Kaajava pohtii.

Hautajaisia ei ole kuitenkaan siirretty, sillä hautausmäärät ovat tuntuneet pysyneen entisellään.

Hautaustoimitus on saatettu striimata tai se on videoitu.

Muistotilaisuus voidaan pitää sitten kun tilanne on vakiintunut. Seurakunnassa pyritään järjestämään muistotilaisuuteen sama pappi, joka toimitti siunaustilaisuuden, jos omaiset sitä toivovat.

– Askolassa hautajaisia ei ole peruttu, mutta on käytetty luovaa harkintaa väkimäärän kanssa, Kupiainen sanoo.

Myös ristiäisiä on siirretty tai tilaisuudet ovat olleet hyvin pienimuotoisia.

– Perheiden kanssa on voitu sopia, että kaste toimitetaan myöhemmin. Vauvan nimen voi rekisteröidä jo nyt siitä huolimatta, Kupiainen kertoo.

Loviisassa kasteita on siirretty jonkin verran, mutta myös pidetty.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: Relax Center

Mainos: Relax Center

HydraFacial – 3 vaihetta, 30 minuuttia

Etusivulla nyt

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut