"Meille kaikille tulee nyt hieman erilainen vappu" – poliisi valvoo kokoontumiskiellon noudattamista

Rikoskomisario Freddie Cederlund, kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula ja nuorisopalveluiden päällikkö Nina Jorkama kehottavat porvoolaisia viettämään vappua kotona. Outi Paappanen

Outi Paappanen

Vappu lähestyy ja sääennuste lupailee kaunista säätä. Tekisi mieli lähteä vähän ulos, tavata kavereita ja nauttia hieman vappusimaa kevein mielin. Maarissa olisi mukava järjestää pieni vappupiknik.

Porvoon kaupunki ja Itä-Uudenmaan poliisilaitos muistuttavat, että voimassa olevista rajoituksista johtuen se ei ole nyt suositeltavaa. Vaikka liikkumisrajoituksia on jo purettu ja muistakin purkutoimista keskustellaan, yli kymmenen hengen kokoontumisrajoitus on yhä voimassa – myös vappuna. Myös muuta kokoontumista pitäisi välttää ja muistaa turvaetäisyys muihin ihmisiin.

– Juhlia toki saa, mutta vapusta voi tehdä ikimuistoisen myös nauttimalla hyvästä seurasta ja ruoasta kotona ja perheen parissa. Ihmisillä on pitkän eristäytymisen vuoksi ymmärrettävästi tarve sosiaaliseen kanssakäymiseen, mutta nyt testataan meidän jokaisen kriisinkestävyyttä, jotta tilanne ei repeäisi, kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula sanoo.

Poliisi valvoo kokoontumis- ja ravitsemusliikkeitä koskevien rajoitusten noudattamista Porvoossa ja vetoaa ihmisten vastuullisuuteen.

– Massajuhlinnan aika on myöhemmin. Kaikki yleisellä paikalla tapahtuvat järjestetyt tapahtumat sekä tilaisuudet ovat kiellettyjä. Fyysisten kontaktien on syytä pysyä minimissä, vaikka laki niitä ei suoraan kieltäisikään, sanoo rikoskomisario Freddie Cederlund Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Poliisi puuttuu harkinnan mukaan myös pienempiin kokoontumisiin, mikäli niistä näyttää aiheutuvan hämminkiä tai riski ihmisten terveydelle.

Nyt testataan meidän kriisinkestävyyttämme.

Kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula

– Lähtökohtaisesti puutumme tilanteisiin neuvoin ja kehotuksin ja sitten vasta käskyin. Sakkorangaistukset ovat viime kädessä mahdollisia, Cederlund sanoo.

Poliisi varautuu vappuun kuten aiempinakin vuosina riittävällä miehityksellä ja valvoo yleistä järjestystä kaupunkialueella sekä sen ulkopuolella. Lisäksi poliisi varautuu kotihälytyksiin.

Erityisesti nuorille kotona pysyminen ja kokoontumisrajoitusten noudattaminen voi olla haastavaa. Kaupungin nuorisopalvelujen päällikkö Nina Jorkama muistuttaa rajoitusten koskevan yhtälailla myös nuoria. Vanhempien on kannettava vastuu nuortensa liikkumisesta.

– Nuorisopalvelut on nyt puolentoista kuukauden ajan jalkautunut kaupungille. Olemme kyselleet nuorten vappusuunnitelmista ja kannustaneet viettämään vappua kotona.

– Nuorisotilat ovat auki verkon Discord-alustalla. Vappuna nuorisotyöntekijä on paikalla pelaamassa nuorten kanssa ja hänet tavoittaa chatin kautta.

Porvoon kaupungin nuorisotyöntekijät päivystävät yhdessä poliisin kanssa vappuaaton iltana. Jalkautuvan nuorisotyön saa kiinni numerosta 040 192 8728.

– Tänä vuonna vappua kannattaa viettää turvallisesti kotona, eikä kokoontua isoissa kaveriporukoissa. Tästä tulee erilainen vappu meille kaikille, mutta juhlaa vietetään onneksi ensi vuonnakin, Jorkama sanoo.

– Kauppatorilla ei järjestetä tänä vuonna vapputoria kokoontumisrajoitusten vuoksi, Jukka-Pekka Ujula sanoo.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut