Pohjoismaiden suurin kanisterintekijä löytyy Askolasta – viinapullojakin neljä sekunnissa

Askolalainen perheyritys satsasi miljoonia tehtaaseen, työntekijöihin, robotteihin ja prosesseihin. Muovi-Heljanko on nyt muovipullojen kuningas.

Simo Heljanko näyttää muovikanisteria, joiden Pohjoismaisen suurin valmistaja Muovi-Heljanko on. Lotta Åberg

Tanja Kuisma

ASKOLA | Askolassa valmistetaan maailman moderneimmalla puhalluslinjastolla muovipulloja ja -kanistereita hygieenisesti, käsin koskematta.

Pulloja ja kanistereita kulkee 5–15 rekkakuormallista päivittäin vientiin ja toisiin suomalaisiin perheyrityksiin, joissa niihin täytetään esimerkiksi pesuaineita, ketsuppia ja kosmetiikkaa meidän kuluttajien käytettäviksi.

Tiedäthän esimerkiksi XZ- ja Linna-sampoon, Meiran-ketsupin, lasinpesunesteet ja Kiillon pesu- ja puhdistusaineet? Niiden pakkaukset tehdään Askolassa. Yksi tuotteista on ylitse muiden, ja tuttu etenkin Tallinnan-matkaajille.

–Viinapulloja meillä tehdään kappalemääräisesti eniten. Kaikkiaan meillä puhallettiin viime vuonna noin 50 miljoonaa pulloa ja kanisteria, toimitusjohtaja Simo Heljanko kertoo.

Maaliskuun alussa uuden tuotantohallin puolella otettiin käyttöön uusi tuotantolinja. Kaikki mahdollinen on automatisoitu, mikä tekee yrityksestä edelläkävijän eurooppalaisittain.

Valmiiden muovipullojen lavaus ja pakkauskin tapahtuvat robottien avulla. Konenäkö valvoo laatua ammattitaitoisen henkilöstön lisäksi.

–Ei meillä ole varastossa lämmitystäkään tai valaistusta lastauslaituria lukuun ottamatta, koska ei robotti tarvitse niitä, Heljanko sanoo.

Uuden PET-pulloja valmistavan tuotantolinjan kapasiteetti on yli neljä pulloa sekunnissa, mikä tarkoittaa yli 300 000 muovipulloa vuorokaudessa.

Pohjoismaiden tehokkain muovikanisterien valmistuslinjasto on sekin täysin automatisoitu. Linjalta valmistuu 30000 muovikanisteria vuorokaudessa.

Läpinäkyvä, kova monikerrosrakenne mullistaa lähivuosina elintarvikkeiden pakkaukset. Se, mikä on totuttu noukkimaan ostoskärryyn lasisena, vaihtuu vähitellen muovisiin.

Askolassa uskotaan, että vähitellen myös muovisten viinipullojen määrät kasvavat. Niitä on ollut markkinoilla jon usean vuoden.

Teknokemiasta elintarvikkeisiin

Muovi-Heljangon asiakaskunta koostuu pääosin elintarvike-, juoma-, kosmetiikka- ja teknokemian teollisuudesta, joille Askolassa valmistetaan muovipakkauksia.

Yrityksessä työskentelee 29 henkilöä, 10 automatisoitua robottia ja liikevaihto on yli 10 miljoonaa. Perheyrityksen neljästä omistajasta kolme työskentelee modernissa toimitalossa Monninkylässä.

Muovi-Heljanko valmistaa suurimman osan Suomessa myydyistä muovisista viinapulloista ja suurin osa Suomessa valmistetuista salaatinkastikepulloista on Muovi-Heljangon tuotantoa. Yritys on Pohjoismaiden suurin lasinpesukanistereiden valmistaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maskikauppa lähti jo Porvoossakin nousukiitoon – kauppa kiihtyi heti kun THL:n edustaja vihjaisi tulevasta maskisuosituksesta
 2. Katso 360°-video: Katso video: Tältä näyttää meno ravihevosen kyydissä Loviisan raveissa
 3. Porvoon kouluihin uusia toimintatapoja viruksen varalta - todennäköisesti kouluihin ei tule maskipakkoa
 4. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?
 5. Askolan kunnanjohtajan valinnasta valitus hallinto-oikeudellekin
 6. Poikkeusolojen ilmiö: Hurjia ylinopeuksia ja räikeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia
 7. Jos koivu olisikin mänty? – taiteilija Jarmo Vellonen tutkii puiden ja muiden identiteettejä
 8. Loviisan kesäravit saatiin vihdoinkin käyntiin – samalla juhlistettiin radan 70-vuotista taivalta juhlalähdöllä
 9. Perussuomalaisten teltta houkutti yleisöä lauantaina – eri puolueiden ehdokaslistoilla on vielä tilaa
 10. Korona kuritti risteilykesää – kotimaanmatkailu pelasti, lapsiperheet ovat rohkeimpia
 11. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 12. Kolumnisti Harri Virtanen ruotii terveydenhuoltoa – "Asiakkaistani osa on yhteiskunnassa kiinni olevia huumeidenkäyttäjiä"
 13. Kerkkoon Urheilijat Porvoon paras seura 9-15 vuotiaiden yleisurheilun piirinmestaruuskisoissa
 14. Peltogrilli avautui nyt myös keskustassa
 15. Juornaankylän kesäteatteri leikittelee kuntapolitiikalla – "Näytelmä ei piikittele Askolan kuntaa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.