Nyt on hyvä aika myllätä puutarhassa – ja hävittää samalla vieraat kasvilajit

Jätehuolto: Lupiinit, jättipalsamit ja jättiputket syrjäyttävät alkuperäistä lajistoa. Sen vuoksi on aika raivata ne pois ja viedä jäteasemalle.

Myös vieraskasvilajit aloittavat kasvunsa keväällä ja puutarhatöiden yhteydessä ne on syytä hävittää ajoissa.

Jättiputket, lupiinit sekä muut vieraslajikasvit on hyvä hävittää ennen siementen kehittymistä.

Vieraskasvilajit ovat Suomeen kulkeutuneita kasveja, jotka syrjäyttävät alkuperäistä lajistoa ja leviävät tehokkaasti siemenistä ja jotkin myös juurista.

Pienet määrät vieraslajikasveja, kuten jättiputket, jättipalsamit, lupiinit sekä kurttulehtiruusut, voi laittaa kiinteistön biojäteastiaan tai sekajäteastiaan, jos biojätteen keräys puuttuu.

Peräkärrykuormat voi viedä jäte-asemille, tosin mahdollisuuksien mukaan vasta koronaepidemian jälkeen. Moni jäteasema rajoittaa asiakasmäärää epidemian aikana, joten asemille voi syntyä jonoja etenkin, kun sää lämpenee ja työmäärä puutarhoissa lisääntyy.

Rosk’n Rollin jäteasemat vastaanottavat haitallisia vieraskasvilajeja kotitalouksilta maksutta.

Haitalliset vieraskasvilajit kuuluvat sekajätteeseen, sillä ne menevät jätteenpolttoon. Sekajäte on tavallisesti maksullista, mutta haitallisten vieraskasvien kohdalla Rosk’n Roll on päättänyt tehdä poikkeuksen.

Maksutta vastaanotetaan Rosk’n Rollin toimialueen kotitalouksien tuomat pienkuormat eli henkilöautolla tai pakettiautolla tuotavat jätekuormat haitallisia vieraslajeja. Kaikki kasvien osat tulee olla hyvin pakattuna jätesäkkeihin.

Traktorilla tai kuorma-autolla tuotavat suurkuormat sekä kaikki yritysten tuomat vieraslajikuormat ovat edelleen maksullista sekajätettä.

Lohjan, Porvoon ja Hangon jäteasemilla ei ole määrärajoituksia, muualla vastaanotetaan kerralla alle kahden kuutiometrin suuruisia eriä.

Vieraslajeihin lukeutuvat edellä mainittujen ohella myös esimerkiksi keltakukkainen lännenpalsami, nopeakasvuinen ruoho japanintatar, valkeana kukkiva isotuomipihlaja, keltainen isopiisku, kiiltotuhkapensas... Lista on pitkä. Tutustu lajeihin osoitteessa vieraslajit.fi ja tarkista onko kasveista joitakin sinun pihapiirissäsi, puutarhassasi tai pihatien varrella.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut