Vaatemyynti pysähtyi, kun asiakkaiden luo ei enää päässyt – Anna Kosken toimintatapa meni uusiksi

Koronavirustilanne pakotti Senior Shopin yrittäjä Anna Kosken muuttamaan toimintatapojaan. Samu Karvala
Samu Karvala

Samu Karvala

Porvoolainen vaatetusalan yrittäjä Anna Koski alkoi maaliskuun alussa myydä hoivakodeissa, palvelutaloissa ja senioriyhdistysten tapaamisissa kevään ja kesän mallistoaan. Hän on jo kymmenen vuoden ajan vienyt vaatekauppansa ikääntyneiden asiakkaiden luo ja järjestänyt muotinäytöksiä.

– Tavoitteena oli tehdä hyvä kevät, Koski kertoo.

Torstaina 12.3. hän kuunteli hallituksen koronatiedotustilaisuuden ja ymmärsi heti, mitä tapahtuu seuraavaksi.

– Kaikki sovitut vierailut ja muotinäytökset peruuntuivat hetkessä, kalenteri tyhjeni täysin.

Myynti pysähtyi, kun ikääntyneiden asiakkaiden luo ei enää päässyt. Varasto oli täynnä tavaraa. Koski ei kuitenkaan lamaantunut, vaan alkoi selvittää yrityksensä rahoitusmahdollisuuksia ja miettiä uusia toimintatapoja.

– Sain neuvoteltua lisämaksuaikaa laskuille ja kaupungilta yrityspalvelusetelin. Mutta yksinyrittäjänä on ollut pakko ottaa lainaa pankista, onneksi lainan ja takauksen kuluja on hiukan kohtuullistettu, Koski kertoo.

Mietin paljon ikäihmisiä, kuinka he pärjäävät.

Hänen mukaansa nyt todella testataan yrittäjän taitoja.

– Luulen, että monella pienyrittäjällä ei ole isoja puskureita, joihin turvautua. Syynä varmasti Suomen tiukka verotus yrittäjille. Nyt on vastavuoroisesti valtion aika tukea yrittäjiä niin, että yrittäjät todella selviävät tästä koronakriisistä.

Seniorien vaatteiden tarve ei ole kadonnut mihinkään, mutta Kosken on nyt ollut pakko satsata uusiin myyntitapoihin. Hän on koettanut levittää tietoa nettikuvastosta osoitteessa seniorshopsuomi.fi.

– Olen jo saanut jonkin verran tilauksia sosiaalisen median kautta. Toimitan tilaukset koteihin ilman fyysistä kohtaamista, Koski toteaa.

Senior Shopin vierailut ovat merkinneet monissa palvelutaloissa ja hoivakodeissa poikkeamaa arjen rutiineista.

– Nyt olen koettanut lähestyä henkilökunnan edustajia, jos he voivat auttaa ikäihmisiä tutustumaan valikoimiin ja tekemään tilauksia.

Näin äitienpäivän alla hän vinkkaa esimerkiksi tyttärille mahdollisuudesta tilata vaatteita äideilleen. Kosken ”kotikenttää” ovat Itä-Uudenmaan kuntien lisäksi Kerava, Järvenpää, Mäntsälä, Itä-Vantaa ja Itä-Helsinki.

Tilanteen normalisoitumiseen voi kulua vielä kuukausia, joten kotiinkuljetuksen lisäksi hän etsii eri paikkakunnilta pop-up-tiloja, joihin voisi tuoda vaatekauppansa muutamaksi päiväksi.

– Saan pakettiautolla viedyksi paikalle noin 20 tankometriä eli tuhatkunta vaatetta.

Yrityksensä haasteista huolimatta Anna Koski on ennen muuta huolissaan ihmisten terveydestä.

– Mietin paljon ikäihmisiä, kuinka he pärjäävät, ovatko he yksinäisiä? Työskentelen normaalisti joka päivä heidän kanssaan, joten mietin heitä todella paljon.

Mikä?

Senior Shop / AnnaDonna

Senior Shop on ruotsalainen franchising-ketju, joka aloitti vuonna 1996.

Ketjulla on noin 60 yrittäjää viidessä maassa.

Suomen Senior Shop aloitti syksyllä 2010.

Porvoolaisen Anna Kosken AnnaDonna on Suomen ensimmäisiä Senior Shop -yrityksiä ja hänellä on siis menossa kymmenes toimintavuosi.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut