Työehtosopimus takkuaa – Tehyn porvoolainen puheenjohtaja Millariikka Rytkönen lupaa, että lakkoon ei lähdetä, mutta periksikään ei anneta: ”Nämä ihmiset eivät ansaitse huonoa sopimusta”

Tehyn porvoolainen puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on pöyristynyt. Töitä kunta-alan sopimuksen syntymiseksi on tehty täysillä tammikuusta alkaen. Sovittelussakin on oltu jo 12 kertaa.

Valtakunnansovittelijan tuore ratkaisuesitys tarjoaa kuitenkin rutkasti heikennyksiä, jotka kurmuuttavat rankalla kädellä sote-alan ammattilaisten asemaa ja etuja. Sekä Tehy että SuPer ovat ilmoittaneet, etteivät hyväksy esitystä.

– Emme tee pakon edessä huonoa sopimusta. Näillä eväillä ei voiteta globaalia hoitajapulaa. Meillä on jo nyt pohjoismaiden alhaisin palkkataso ja niukimmat resurssit, Rytkönen jyrähtää.

Rytkönen muistuttaa sote-alan työntekijöiden työskentelevän valtavan paineen alla koronakriisin keskellä. Huoli työntekijöiden riittävyydestä, suojainten riittävyydestä ja omasta turvallisuudesta on alituisesti läsnä.

– Nämä ihmiset eivät ansaitse kaiken tämän keskellä huonoa sopimusta. Tällaista ei vain voi hyväksyä.

Valtakunnansovittelijan esityksessä muun muassa palkankorotukset olivat alle yleisen linjan. Kiky-tunnit eivät poistuisi ilman kustannuksia, jotka heikentävät hoitohenkilöstön työetoja. Sote-sopimus olisi tullut vasta 2023, mikä olisi Rytkösen mukaan silkkaa takapakkia.

Rahaa tuntuu riittävän kaikkialle muualle paitsi koronan todellisille sankareille.

Millariikka Rytkönen

Koronan vaikutuksesta heikennyksiä olisi ladeltu vielä lisää.

– Nyt työnantaja voi siirtää työntekijän tilapäisesti kahdeksaksi viikoksi toisiin tehtäviin, mutta palkkaa ei saa laskea. Ehdotuksessa siirrot voisivat kestää peräti 7,5 kuukautta ja palkkaa saisi laskea! Lisäksi suppea koronalisä olisi annettu vain erikoissairaanhoitoon ja esimerkiksi vanhustenhoito olisi jäänyt ilman, Rytkönen jatkaa.

Rytkönen toteaa, että Tehyn tavoitteet eivät ole olleet kohtuuttomia. Palkankorotustaso halutaan yleisen linjan mukaiseksi, kikytunneista on luovuttava tai ne on korvattava ja lisäksi halutaan valmiuslakiin liittyvä korvaus heille, joita laki tällä hetkellä eniten kurmuuttaa.

– Valtiolta löytyi miljardeja yritysten kehitysprojekteihin, mutta rahat loppuvat juuri siinä kohtaa, kun korvausta vaaditaan sote-alan työntekijöille, jotka parhaillaankin konkreettisesti hoitavat koronaepidemiaa. Rahaa tuntuu riittävän kaikkialle muualle paitsi koronan todellisille sankareille, Rytkönen ihmettelee.

Sosiaali- ja terveysalan vuosilomia on koronakriisin vuoksi peruttu. On mahdollista, että monella ei ensi kesänä lomaa ole lainkaan. Valmiuslaki mahdollistaa myös ylitöiden teettämisen ilman lainmukaisia rajoja.

Samalla sote-henkilöstö on pakkositoutettu työhönsä nostamalla irtisanomisaika neljään kuukauteen.

– Vaarallisesta ja vaativasta työstä on ollut tapana maksaa korvaus. Niin tekevät esimerkiksi Ruotsi, Norja ja Saksa. Suomen vastaus hoitajille oli valtakunnansovittelijan ratkaisuesitys, joka olisi tuonut vain heikennyksiä. Minua hävettää, että heitä kohdellaan suomalaisen yhteiskunnan taholta näin, Rytkönen sanoo.

Rytkönen kertoo puhelimen soineen torstaista lähtien lähes taukoamatta sopimusesityksen tiimoilta.

– Yhteydenotoista välittyy ratkaisuesityksen tuottama pettymys, järkytys ja arvottomuudentunne. Myös tavallisilta kansalaisilta on tullut valtavasti yhteydenottoja. Kauttaaltaan välittyy, että koronan keskellä hoitajille olisi haluttu ihan muuta, kuin tällainen märkä rätti päin näköä.

Rytkönen kokee yhteydenottojen vahvistaneen, että sopimusehdotuksen hylkääminen oli oikea ratkaisu.

– Hoitoalan tulevaisuuden turvaaminen on arvovalinta. Suomalaisten ylivoimainen enemmistö oli jo ennen koronakriisiä hoitoalan palkkatason nostamisen kannalla.

Rytkönen toteaa, että SuPer ja Tehy ovat valmiita jatkamaan neuvotteluita vaikka heti kuntatyönantajan kanssa.

– Suomi tarvitsee hoitoalan tulevaisuuden turvaavan sote-sopimuksen. Se ei voi olla liikaa pyydetty. Suurin ongelma eivät edes ole alamme ammattilaisten palkat vaan se, onko kohta enää hoitajia hoitamassa meitä kaikkia, Rytkönen korostaa.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut