Psykologi: Koronakriisi on tuonut uusia pelkoja lasten elämään – Pienten ilon hetkien luominen ja salliminen on nyt tärkeää

Lapset, joilla on jo aiemmin ollut pelkoja, ovat saaneet uuden pelon aiheen koronakriisistä ja sen haasteista. Terhi Marttinen

Eija Quinlan

Perheneuvolassa on ollut asiakkuuksien puolesta vilkas kevät jo ennen koronakriisiäkin, ja ongelmat ovat pandemian myötä lisääntyneet.

– Nämä vaikeudet ilman muuta korostuvat nyt, kun perheet ovat tiiviimmin yhdessä. Suurin osa lapsista on päivät kotona eikä kontakteja kavereihin tai perheen ulkopuolisiin aikuisiin samalla tavalla ole, kertoo Netta Berglöf-Haverinen, joka toimii tiiminvetäjänä Porvoon perheneuvolassa.

– Haasteet, joita lapsilla on liittynyt koulutyöhön motivoitumiseen ja keskittymiseen, ovat nyt siirtyneet suuresti vanhempien kohdattavaksi.

Koronakriisi on tuonut uusia pelkoja lastenkin elämään.

– Lapset, joilla on jo aiemmin ollut herkästi pelkoja, ovat saaneet uuden suuren pelon aiheen ja lapset, joilla on haasteita sosiaalisissa suhteissaan jäävät vaille arjen kontakteja ikätovereihin, psykologi Berglöf-Haverinen sanoo.

– Vanhemmat, joilla on ollut haasteita omassa jaksamisessaan liittyen joko omaan tilanteeseensa tai lapseen liittyviin haasteisiin, ovat entistä suuremman kuormituksen alla ja tukiverkostoja, esimerkiksi isovanhempia, ei voida käyttää apuna ja jaksamisen tukena.

Pienten ilon hetkien luominen ja salliminen kaikille perheessä on tärkeää

– Monet vanhemmat tekevät etätöitä ja joutuvat järjestelemään arkea niin että kotona ovat läsnä sekä työt että lapset. Lasten huomion tarve on poikkeustilanteessa suuri paitsi sen herättämän epävarmuuden ja turvattomuuden tunteen vuoksi, mutta myös ihan siitä syystä että vuorovaikutusta muiden kuin vanhempien kanssa ei välttämättä juurikaan ole.

Niinpä lapset hakevat usein kaipaamansa huomiota ja vuorovaikutusta haastavalla käyttäytymisellä, mitä vanhemman voi kuormittavassa tilanteessa olla tavallista vaikeampi kestää.

– Parisuhteen haasteet tai toimimattomuus tulee tässä tilanteessa hyvin vahvasti näkyviin samoin kuin joidenkin eronneiden vanhempien ristiriidat yhteistyövanhemmuudessa, psykologi sanoo.

Perheneuvolaan voi ottaa yhteyttä pienissäkin huolissa, joskus yksikin keskustelu ulkopuolisen kanssa auttaa näkemään mahdottomaltakin tuntuvassa tilanteessa toivoa.

Perheiden on hyvä pitää mielessä että eletään erittäin poikkeuksellisessa tilanteessa, jossa ei voida odottaa lapsilta eikä aikuisilta läheskään kaikkea sitä, mihin normaalisti pystyisimme, psykologi Berglöf-Haverinen muistuttaa.

– Aikuisilla kuitenkin on paremmat valmiudet ymmärtää tämä kuin lapsilla sekä paremmat mahdollisuudet pyrkiä vaikuttamaan omaan toimintaansa ja omiin reaktioihinsa.

Vanhemman on tärkeä miettiä, mikä lisäisi omaa jaksamista näissä poikkeusoloissa sen verran että jaksaisi kaikesta huolimatta kohdata lapsen kaikkine tunteineen.

– Monelle vanhemmalle voi olla apua siitä, että ajatuksista ja tunteista voi keskustella jonkun perheen ulkopuolisen ihmisen kanssa. Tällainen voi olla ystävä, sukulainen tai joku ammatti-ihminen, psykologi sanoo.

– Poikkeavassa tilanteessakin tietyistä arjen rakenteista ja rutiineista kiinni pitäminen tuo lapselle turvaa ja helpottaa usein myös vanhemman jaksamista kun asiat tapahtuvat kaikesta huolimatta ennakoidummin.

Psykologin mukaan monelle lapselle ja nuorelle tämä kriisi näyttäytyy myös tilanteena, jossa perheellä on tavallista enemmän yhteistä aikaa ja vähemmän aikatauluja ja kiirettä.

– Monet yhdessä elävät sekä eronneet vanhemmat kokevat saavansa toisiltaan aiempaa enemmän tukea nyt, kun eletään tilanteessa, jossa todella tarvitsemme toistemme tukea arjen järjestämiseen.

– Pienten ilon hetkien luominen ja salliminen kaikille perheessä on tärkeää, kuormittavassa tilanteessa kannattaa miettiä mistä kaikesta on tärkeää pitää kiinni, mutta mistä voitaisiin myös hiukan löysätä.

Apua lapsiperheille Porvoossa

Aiheina yhteydenottoihin voi olla mikä vain lapsiperheissä huolta herättävä tai avun tarve arjessa, mm. taloudellinen kriisi.

Lapsiperheiden palveluohjaus -ja neuvontapuhelin ma-pe klo 9-15 puh. 040 673 5882

Pyydä apua-sähköisen neuvontapalvelu-lomakkeen voi täyttää 24/7. https://www.porvoo.fi/pyyda-apua#773692a1. Yhteydenottoihin pyritään vastaamaan normaalia 3 arkipäivää nopeammin.

Perheneuvolan ajanvarausnumero 019 520 3290 toimii normaalisti ma-to klo 9-11.

Perheneuvolaan voi myös ottaa yhteyttä sähköpostilla perheneuvola@porvoo.fi Itä-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystys palvelee vuorokaudenympäri puh. 040 517 4194.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.