Nopeimmat kunnat laittoivat jo kirjat liikkeelle – Porvoon kirjastoissa lainaustoiminta alkaa ensi keskiviikkona

Porvoon kirjastopalveluiden päällikkö Malin Hollmén on iloinen, että lainaustoiminta voidaan jälleen käynnistää. Samu Karvala
Samu Karvala

Samu Karvala

Maan hallitus kertoi maanantai-iltana kirjojen ja muiden aineistojen uloslainaamisen voivan alkaa kirjastoista välittömästi.

Kirjastot avataan yleisölle vasta 1. kesäkuuta, mutta kunnat aloittavat sitä ennen mahdollisuuksiensa mukaan lainauspalvelun.

Itäisen Uudenmaan kunnista Sipoo ja Pornainen ovat toimineet nopeimmin. Nikkilän ja Söderkullan kirjastoista pääsi hakemaan varattuja aineistoja keskiviikkona. Pornaisten kirjastosta ensimmäiset kassit haettiin kirjastotoimenjohtaja Marianne Lindbladin mukaan itse asiassa jo tiistaina.

Sipoolla on käytössä vain nettivaraus, mutta Pornainen ottaa kirjavarauksia vastaan myös puhelimitse ja sähköpostitse.

– Menemme asiakkaan ja kirjaston henkilökunnan terveys edellä. Noudatamme saamiamme turvallisuus- ja hygieniaohjeita, Lindblad kertoo.

Porvoon kaupunki tiedotti keskiviikkoiltapäivänä, että aineiston lainaus käynnistyy keskiviikkona 13.5. pääkirjastosta ja Gammelbackan ja Kevätkummun lähikirjastosta kirjastojen normaaleina aukioloaikoina.

Menemme terveys edellä.

Pääkirjastossa lainaus tapahtuu kirjaston aulatilassa. Asiakkaat ohjataan sisälle pääovesta ja ulos aulan toisessa päässä olevasta ovesta. Kirjaston henkilökuntaa on paikalla ohjaamassa asiakkaita.

Asiakas noutaa etukäteen varaamansa kirjat omatoimisesti aulassa olevista hyllyistä ja lainaa ne lainausautomaatilla. Varaukset tehdään ensisijaisesti verkkokirjaston kautta, mutta varata voi myös puhelimitse tai sähköpostitse.

Gammelbackan ja Kevätkummun lähikirjastoissa varatun aineiston kirjavaunut sijoitetaan oven suuhun lähelle lainausautomaatteja.

Porvoossa kirjastojen palautusluukut avataan 7. toukokuuta.

Loviisan kaupunki julkaisi keskiviikkona tiedotteen, jonka mukaan kirjastoista varatun aineiston noudon mahdollisuutta selvitetään ja asiasta tiedotetaan tarkemmin mahdollisimman pian.

Kirjastonjohtaja Tapani Häkkinen arvioi, että uloslainauksen järjestäminen olisi periaatteessa mahdollista, mutta se ei tapahdu ihan heti.

– Henkilökunnan työt on tällä hetkellä keskeytetty, joten heidän mahdollisesta töihin palaamisestaan tulee ensin tehdä päätös, Häkkinen kommentoi.

Askolan kunnan johtoryhmä kokoontuu pohtimaan asiaa perjantaina, joten kirjasto ei aloita uloslainausta ainakaan tällä viikolla.

Myrskylän ja Pukkilan kirjastonjohtaja Päivi-Tuulikki Rossi kertoo, että Myrskylän ja Pukkilan kirjastojen uloslainaus alkaa keskiviikkona 13. toukokuuta. Varauksia voi tehdä verkkokirjastossa tai puhelimitse kirjastojen aukioloaikoina arkisin kello 10–14 paitsi torstaisin 14–18.

Uloslainaus alkoi

Sipoo ja Pornainen aloittivat ensimmäisinä

Sipoon ja Pornaisten kunnat ovat jo avanneet kirjastojen palautusluukut ja käynnistäneet varauksien noutopalvelun.

Varauksen nouto on sovittava etukäteen joko puhelimitse tai sähköpostitse. Varaukset pakataan kirjaston eteen odottamaan noutoa sovittuna ajankohtana.

Varauksia voi tehdä verkkokirjastossa kirjautumalla omiin tietoihin osoitteessa helle.finna.fi.

Pornaisten kirjasto ottaa varauksia vastaan myös puhelimitse ja sähköpostitse arkisin kello 9–15.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut