Työpankkiyritys Porvooseen suitsimaan 4 M€ työttömyysmenoja – "Työnantajat eivät ota riskejä rekrytoinnissa"

Työpankkiyritys saa bonusta sitä enemmän, mitä useampi saa töitä.

PORVOO | Porvoossa paneudutaan nyt tosissaan siihen, miten vaikeasti työllistettäviä pitkäaikaistyöttömiä saadaan oikeasti töihin.

Työllisyyspalveluiden päällikön Mikko Viitasen mukaan kaupunki on solmimassa yksityisen työpankkiyrityksen hämeenlinnalaisen SunUra Oy:n kanssa sopimuksen työpankkitoiminnasta, josta yritys tulee saamaan 50 000 euron vuosittaisen korvauksen.

– Tavoite on saada erityisesti yli 300 päivää työttömänä olleita töihin, että valuma pitkäaikaistyöttömiksi pienenisi. Työpankki merkitsee työpajoihin tulleille jatkopolkua työelämään, Viitanen sanoo.

Kaupunki ohjaa potentiaalisia työllistettäviä työpankkiin, joka kartoittaa motivaation ja työkunnon. Viitasen mukaan työpankin tiloista ja toiminnasta kerrotaan parin viikon sisällä tarkemmin.

Kaupunki säästää toimeentulotuki- ja työmarkkinamenoissa, kun yksikin pitkäaikaistyötön saadaan töihin. Porvoo maksaa 400 euroa kuukaudessa jokaisen yli 300 päivää työmarkkinatukea saaneen työmarkkinatukikuluja.

Kaupungille lankeaa lasku myös toimeentulotukimenoista. Ne ovat keskimäärin 200 euroa kuukaudessa per työtön. Vuodessa lasku on yhteensä lähes 10 000.

– Jos tällainen henkilö työllistyy vähintään puolen vuoden työsuhteeseen, hän pääsee ansiosidonnaiselle päivärahalle tai valtion maksamalle työttömyyspäivärahalle. Silloin hän on aika monta vuotta pois kaupungin kontolta, Viitanen perustelee.

SunUra kuittaa vuosipalkkionsa jo viiden porvoolaisen pitkäaikaistyöttömän työllistämisellä. Lisäksi se saa jälkikäteen sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamalta valtakunnalliselta työpankkihankkeelta bonuksen työelämään saatelluista. Sitä enemmän, mitä useampi on saanut töitä.

Pitkäaikaistyöttömien työmarkkinakuluihin on Porvoon kaupungin kassassa varattu tänä vuonna yli neljä miljoonaa euroa. Pitkäaikaistyöttömiä henkilöitä on Porvoossa vuoden lopussa 987 henkilöä.

Pitkäaikaistyöttömien toimeentulotukimenoihin on puolestaan arvioitu menevän runsaat 2,5 miljoonaa euroa vuodessa.

Mikko Viitanen muistuttaa, että pitkäaikaistyöttömien määrä kasvaa vielä nopeammin kuin kokonaistyöttömien määrä. Tämä näkyy virallisissa työllisyystilastoissa.

– Työnantajat haluavat aina palkata varman vaihtoehdon, eivätkä ota riskejä rekrytoinnissa. Pitkäaikaistyötön edustaa juuri tällaista riskiä. Hänen kohdallaan herää aina kysymys, että mikä on työkunto, kun on ollut pitkään pois työelämästä. Työpankin kautta yrityksellä on mahdollisuus kokeilla, Viitanen toteaa.

Itä-Uudenmaan työpooli oli aikanaan vastaava toimija, mutta sen toiminta on Porvoossa hiipunut.

Porvoossa selvitettiin työpankin tarve

Kaupunki selvitytti marras-joulukuussa 2015 työpankkitoiminnan edellytyksiä Porvoossa. Puhelinkartoitus tehtiin 50 porvoolaiseen yritykseen, joissa on 4–60 työntekijää.

Suomessa toimii jo 15 työpankkiyritystä. Työpankkiyrityksen tehtävä on työllistää heikossa työmarkkina-asemassa olevia osatyökykyisiä, pitkäaikaistyöttömiä ja ilman perustutkintoa olevia.

Työpankkiyritys kartoittaa työntekijöiden osaamista ja vuokraavat heitä eteenpäin asiakasyritysten tarpeiden mukaan tavoitteena siirtyminen vuokraajan työvoimaksi.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut