Testi: Näin huoltoasemien rengaspainemittarit falskaavat

Moottori vertasi 19 eri huoltamon mittareita. Tässä tulos.

Moottori.fi

Näyttävätkö huoltamoiden ilmanpainemittarit oikein?

Pikavertailun perusteella viallisia mittareita on vähän, mutta mittarivirheet ovat jopa vaarallisen suuria.

Vertailu tehtiin Helsinki–Tampere -tien varren 19 eri huoltamolla Helsingin ja Hämeenlinnan välillä. Mittaus toteutettiin irrallista rengasta käyttäen.

Jokainen mittaus tarvittaessa toistettiin ja referenssitulos mitattiin tarkistetulla painemittarilla. Vertailupaineeksi valittiin 2,0 baria.

24 mittarista 10 antoi täsmälleen oikean tuloksen.”

Suurimman virheen antoi Neste Koivuhaan mittari. Letkuun kytketyllä mittarilla mitattu 2,0 baria osoittautui vertailumittarin mukaan ainoastaan 1,2 bariksi.

Toista äärtä edustaa Hyvinkään Sveitsinportin Teboil, jonka ilmanpainemittarin antama 2,0 baria oli todellisuudessa 2,3 baria.

Pääosin laitteet toimivat hyvin ja positiivista oli, että 24 mittarista kymmenen antoi täsmälleen oikean tuloksen.Lisäksi kuudessa virhe oli vähäinen.

Toisaaltaviiden testatun ilmanpainemittarin antama tulos oli merkittävästi virheellinen.

Tavalla tai toisella viallisia mittareita löytyi Hyvinkään Teboilin ja Neste Koivuhaan lisäksi Riihimäeltä Kulmalanpuiston Neste-asemalta.

Kaivokselan Teboilin ohella suuria mittarivirheitä havaittiin Tullinpuomin Shellillä Helsingissä ja Janakkalassa Neste Linnatuulen pohjoiseen vievän ajosuunnan puoleisella mittarikentällä.

Ilmanpainemittari antoi liian optimistisen arvion, mikä on sekä polttoainetalouden että liikenneturvallisuuden kannalta hankalampi tapaus.

Linnatuulen kokeilu osoitti, että virhe kasvaa paineen noustessa.

Renkaaseen lisättiin painetta niin, että mittari antoi lukemaksi 3,0 bar. Todellisuudessa renkaassa oli 2,4 barin ilmanpaine.

Näin mittaukset tehtiin

Renkaan ilmanpaine laskettiin noin 1,0 barin tasolle.

Paine nostettiin vertailumittareilla mittarin näyttämän mukaan 2,0 bariin ja tulos tarkistettiin referenssimittarilla.

Tarvittaessa koe uusittiin.

Mittauksessa käytettiin tasalämpöisenä säilytettyä irrallista 14-tuuman talvirengasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.