Osittaisesta etäopetuksesta voi tulla uusi toimintamalli – Careeriassa näytöt tehdään vaikka livekuvan välityksellä

Etäopetus: Näyttökokeita tehdään livekuvan välityksellä tai erityisjärjestelyin.

Aino Talaskallion mielestä etänä työskentely on lisännyt tehokkuutta. Outi Paappanen
Marita Itävuori

Marita Itävuori

Toisen asteen oppilaitoksissa etäopetus voi jatkua, vaikka peruskouluissa siirrytään takaisin lähiopetukseen ensi viikolla. Kevät on tuonut melkoisen digiloikan ammattioppilaitoksiin.

Careeriassa liiketoiminnan perustutkintoa opiskeleva Aino Talaskallio on tyytyväinen etäopetukseen.

– Opintoni ovat edenneet hyvin. Olen saanut jopa normaalia enemmän aikaan, kun olen itse voinut valita opiskelutahdin ja sen paljonko teen päivän aikana, hän kertoo.

– Minusta jatkossakin voi hyvin toteuttaa osan opetuksesta Teamsin kautta, jos on sellaisia asioita, jotka eivät vaadi kasvokkain olemista.

Etäopiskelu on saanut koulut miettimään, miten kokemuksia voisi hyödyntää.

Careeriassa etäopetuksen aikana yksittäisiä opiskelijoita on ollut hankala tavoittaa tai opintoihin osallistumisessa on ollut ongelmia.

Opintoni ovat edenneet hyvin. Olen saanut jopa normaalia enemmän aikaan.

Aino Talaskallio, liiketoiminnan opiskelija

– Kevät ja kelien lämpeneminen lisäävät nuorten ulkona oloa, ja kotiintuloajat venyvät. Tämä saattaa aiheuttaa jonkin verran enemmän poissaoloa opinnoista, mutta niin tämä vuodenaika tekee ihan joka kevät, olemme sitten lähi- tai etäopetuksessa, kuvaa tilannetta teknisten alojen apulaisrehtori Pekka Pulkkinen.

Teoriaopetus on sujunut etänä, mutta näyttöjen järjestämisessä on turvauduttu erityisjärjestelyihin.

– Teknisillä aloilla niitä (näyttöjä) ei ole voinut tehdä etänä, kun aika harvalla opiskelijalla on näytöissä tarvittavia työvälineitä kotioloissa. Mutta olemme onnistuneet järjestämään turvalliset näyttöympäristöt koululle yksi opiskelija kerrallaan ja hajautettuna eri tiloihin.

Pulkkisen mukaan etäopiskelun kokemuksia aiotaan hyödyntää tulevaisuudessa.

– Pakkodigiloikka oli haastava, mutta myös pakotti kehittämään menetelmiä sellaisilla aloilla, joissa niitä ei ole perinteisesti käytetty.

Careerian palvelualojen apulaisrehtori Ulla Posti kertoo, että etäopiskelun käytäntöjä koottiin kaikkien hyödynnettäväksi jo maaliskuussa.

Esimerkiksi uudet koulutukset aloitettiin kokonaan verkossa.

Näyttöjen suorittaminen terveysalan opinnoissa on toteutettu siten, että opiskelija tekee asiakashoidon, vaikkapa jalkojenhoidon, omalle perheenjäsenelleen, ja välittää tästä livekuvaa arvioijalle. Suojavälineet, kuten suusuojat, ovat olleet käytössä, kuten normaalistikin.

– Palvelualoilla ja alan opettajilla on pääosin ollut jopa erittäin hyvät valmiudet etäopetuksen toteuttamiseen. Careeria on muun muassa toiminut verkkomerkonomikoulutuksen järjestäjänä jo lähes kymmenen vuoden ajan.

Careerian liiketoiminnan opettaja Katariina Lindholm uskoo, että kokemuksista on hyötyä.

– Tilanteen normalisoiduttua koronan jälkeen meidän onkin hyvä kysyä opiskelijoiden kokemuksia etäopetuksen hyödyistä ja haitoista. Omasta mielestäni voimme ehdottomasti soveltuvin osin jatkaa näin myös normaalioloihin palattuamme.

Prakticumin Porvoon yksikössäkin etäopiskelijat on tavoitettu.

Opiskelijahuolto on rehtori Laila Anderssonin mukaan tehnyt paljon töitä sen eteen, että kaikki opiskelijat pysyvät etänä mukana.

– Tavoitteena on ollut, että opiskelijan opinnot jatkuisivat ilman tarpeettomia viivästyksiä. Meiltä kaikki, joiden oli tarkoitus valmistua nyt keväällä, myös valmistuvat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut