Äitienpäivälounailla useita korona-altistuksia Porvoossa – tartuntatautilääkäri kehottaa malttamaan: "Kotiin ei kannata nyt kutsua ketään, maljat voi nostaa ulkonakin"

Ulkoilma ei riitä, jos kippistellessä unohdetaan säilyttää turvavälit. Riitta Kumpulainen

Inka Töyrylä

Porvoon terveyskeskuksen tartuntataudeista vastaava lääkäri Jeff Westerlund kehottaa ihmisiä malttiin, vaikka koulut ovatkin avautuneet ja yhteiskunta pikkuhiljaa on avautumassa rajoitusten jälkeen.

– Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, että voisi löyhentää muuten ohjeistuksia tai oleskella miten sattuu. Ei kannata kutsua ihmisiä kylään kotiinsa, eikä osallistua kekkereihin, vaikka kuinka mieli jo tekisi tavata ystäviä, Westerlund muistuttaa.

Tästä saatiin hyvä muistutus äitienpäivänä, jolloin useita ihmisiä altistui koronavirukselle.

– Porvoossa oli kaksi eri tapausta, joissa kummassakin kokoonnuttiin alle kymmenen hengen kesken äitienpäivälounaalle. Näiden seurauksena yhteensä 15 ihmistä joutui kahden viikon karanteeniin, Westerlund kertoo.

Molempiin juhliin osallistui henkilö, jolla oli koronavirustartunta. Heistä toisen sairaus oli oireeton. Juhliin osallistui eri kunnissa asuvia vieraita. Asiasta kertoi ensimmäisenä Östnyland.

Kokonaan ei sosiaalisia kontakteja Westerlundin mukaan silti tarvitse unohtaa, eikä juhlimisestakaan pidättäytyä. Muiden ihmisten tapaamisessa vain täytyy muistaa pitää tolkku mukana. Nyt ei halata, vaikka viime tapaamisesta olisi kuinka kauan.

– Pieniä juhliakin voi järjestää, kun pysytellään ulkona. Ulkona voi hyvin nostaa maljoja, mutta kahden metrin turvavälillä, Westerlund korostaa.

Kesäkuun alusta alkaen kokoontumisrajoitus nousee 50 henkilöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.