Linnajoen koulun oppilaista puolet jäi kotiin – muualla velloo koronahuhuja, tartuntatautilääkäri katkoo siipiä

Linnajoen koulu Outi Paappanen

Inka Töyrylä

Linnajoen koululla viime viikonloppuna todettu koronavirustartunta on jäänyt toistaiseksi ainoaksi. Tapaus kuitenkin pelästytti.

– 535 oppilaasta vain noin puolet on tullut kouluun, rehtori Päivi Outinen kertoo.

Maanantaina poissaoloanomuksia oli tullut 140 kappaletta, tiistaihin mennessä niitä oli vyörynyt koko joukko lisää.

– En ole vielä ehtinyt käsitellä kaikkia, tässä on niin paljon käytännön asioita. Mutta kaikki hyväksytään, sitä ei tarvitse huolehtia, Outinen lupaa.

Myöskään sitä ei ole ehditty eritellä, kuinka suuri osa poissaoloista on anottua lomaa ja kuinka paljon sairastapauksia. Poissaolijoiden joukossa ovat luonnollisesti myös 17 karanteeniin asetettua oppilasta.

ja maanantaina kouluun tuli vain noin puolet koulun oppilaista.

– Hajonta on suurta. Meillä on luokkia, joissa on kahta lukuun ottamatta kaikki paikalla, ja luokkia, joista on todella moni poissa. Koulussa on nyt väljää, pystymme myös jakamaan tiloja ihan eri tavalla, Outinen sanoo.

Outinen kertoo opettajien ja oppilashuollon huolehtivan siitä, ettei kukaan oppilaista katoa kokonaan, vaikka loppumetreillä jo ollaankin.

– Tuemme parhaalla mahdollisella tavalla oppilaitamme, olivatpa he etäopetuksessa, lomalla tai muuten poissa, Outinen sanoo.

Myös Keskuskoulussa on käynyt oppilaskato. Koulun noin 440 oppilaasta lähes sata on jäänyt kotiin.

– Muissa kouluissa tilanne on lähes normaali. Aina joitakin oppilaita on poissa tavalliseen aikaankin. Toki luvut ovat hieman koholla, mutta mielestäni kouluun on tultu melko hyvin, koulutusjohtaja Jari Kettunen kertoo.

Esimerkiksi Albert Edelfeltin koulun 687 oppilaasta kotiin on jäänyt reilut kuutisenkymmentä, Pääskytien 560 oppilaasta poissa on 65, Huhtisten koulun 285 oppilaasta poissa oli vajaa 40 oppilasta ja Kevätkummun koulussa kotiin jäi 30 lasta 283:sta.

– Näistä jonkin verran on sellaisia, joiden vanhemmat ovat tehneet poissaoloanomuksen loppukevääksi. Tästä minulla ei ole tarkkoja lukuja, Kettunen sanoo.

Linnajoen tapauksen myötä huhut lähtivät vellomaan myös muissa kouluissa.

– Näitä oli ainakin Kevätkummun, Albert Edelfeltin ja Huhtisten koulujen osalta, mutta ne eivät pitäneet paikkaansa. Kouluilla on tarkat ohjeet tämän asian suhteen. Linnajoen koulu on ainoa, missä on todettu koronatapaus, Kettunen sanoo.

Porvoon kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jeff Westerlund katkoo huhuilta siipiä ja epäilee niiden syntyneen huolesta ja väärästä tiedosta.

– Aika usein sekoitetaan altistuminen ja itse tauti, mutta myös se, kuka on altistunut. Aika usein mietitään epäsuoria altistumisia, joissa on yksi ihminen välissä eli pelätään, onko itse voinut altistua, jos on tavannut jonkun, joka taas on tavannut jonkun altistuneen, Westerlund sanoo.

– Tällaisesta seuraava, hämmennystä aiheuttava tilanne voi olla esimerkiksi sellainen, että jonkun koulun oppilas olisi altistunut virukselle ja hän on karanteenissa, mutta hänellä on toista koulua käyvä sisarus, joka ei ole altistunut. Silloin saatetaan ajatella, että hänenkin pitäisi jäädä pois koulusta ja karanteeniin. Ei tarvitse, koska hän ei ole altistunut, Westerlund selittää.

Westerlundin mukaan altistumisella ei ole tartuttavuuden kanssa juurikaan tekemistä.

– Yleensä katsotaan, koska oireet ovat alkaneet ja ajatellaan tartuttavuuden alkaneen vuorokautta ennen ensioireiden alkua.

Westerlund kuitenkin muistuttaa, että kaikki eivät tiedä sairastuneensa. Oireettomanakin voi siirtää tautia eteenpäin.

– Ja aina on mahdollista, että joku kouluun mennessään ei vielä tiedä altistuneensa tai sairastuneensa, koska oireet eivät ole vielä alkaneet ja tartuttaa siksi muita. Tämäkin riski on mielestäni hyvin pieni.

Westerlundin mukaan koulussa on turvallista.

– Ei todellakaan ole tarpeellista jäädä koulusta pois. Asia on koskenut yhtä luokkaa, mikä nyt on karanteenissa. Kyllä kaikki muut oppilaat voivat hyvin mennä kouluun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.