Porvoon sairaalassa on käynnissä kalliit saneeraukset, joissa vanhat rakennukset saavat salaojituksen ja sokkeleita kunnostetaan – korona lykkäsi psykiatrian muuttoa Kevätkummun sairaalasta

Sokkeleista osa on kiinteistöpäällikön mukaan sisäpuolelta huonossa kunnossa. Yllätyksiltä ei ole vältytty salaojiakaan kaivaessa. Tanja Kuisma

Tanja Kuisma

Porvoon sairaalan rakennuksista vanhemmille kaivetaan parhaillaan salaojia, minkä työn ohella korjataan sokkeleita, joiden päällä rakennukset lepäävät.

Rakennuttajan Hus Kiinteistöt Oy:n budjetti hankkeelle on noin kolme miljoonaa euroa, mikä sairaalan kiinteistöpäällikkö Ingemar Borgmanin mukaan riittää yllätyksistä huolimatta.

Salaojitusten puute näkyy eri ikäisten rakennusten kunnossa.

– Se on ollut ongelmallista. Sairaala on rinteeseen rakennettu ja aina kun sataa ja lumet sulaa, valuvat vedet minne sattuu. Nyt saadaan ne hallintaan.

Vuosi sitten alkanut työmaa on venähtänyt ja kestää tämän vuoden loppuun asti.

– Siellä on tullut paljon eteen sellaista, mitä ei ole vanhoissa suunnitelmissa. Välillä on jouduttu menemään jopa viiteen metsiin, että on päästy oikeaan kohtaan.

Sokkeleista eniten harmia ovat aiheuttaneet 1960-luvun rakenteet, joissa on käytetty korkkieristettä.

– Se on osittain vahingoittunut ja sitä poistetaan kokonaan. Sokkelin sisäpuoliset pinnat ovat myös vaurioituneet, joten korjauksia on jouduttu tekemään sielläkin. Työ on hidasta ja aiheuttaa meteliäkin. Viimeistelytöitä jäänee vielä ensi kevääseen.

Borgmanin mukaan sokkeleiden ja salaojitusten rakentaminen tulee maksamaan noin kolme miljoonaa euroa, mikä sille on budjetoitukin.

Sairaalarakennusten käyttöikää on hyvä lähteä jatkamaan korjatuilta perustuksilta. Borgmanin työpöydällä on toimintasuunnitelman ja aikataulun laatiminen sairaalan eri ikäisten rakennusten peruskorjaamiseksi. Suunnitelman pitää olla valmis vuoden loppuun mennessä.

– Kaikki kartoitetaan, mitä remontteja pitää tehdä ja millä aikavälillä ne pitäisi tehdä.

Ne remontit ovat edessä sitten, kun sokkelit ja salaojat ovat valmiita.

– Sokkeleiden kautta on tullut kosteutta sisään ja niitä jälkiä korjataan myös.

Porvoon sairaalan ensimmäinen osa valmistui vuonna 1966. Psykiatrian poliklinikka, niin sanottu Kevätkummun sairaala, valmistui vuonna 1970. Laboratoriosiipi valmistui vuonna 1985 ja päivystyspoliklinikan tilat vuonna 1992.

Tarkkistentien vieressä sijaitseva uusin osa, jossa toimii nyt silmäsairauksien poliklinikka, valmistui vuonna 2008.

Psykiatrian muutto Kevätkummun sairaalasta lykkääntyi

Porvoon sairaalan B-siipeen tehty, liki kolme miljoonaa euroa maksaneen psykiatrian poliklinikan peruskorjaus valmistui huhtikuussa. Koronaviruksesta johtuen Kevätkummun sairaalan vapuksi suunniteltu muutto ylhäältä mäeltä uusiin tiloihin siirtyi.

Ingemar Borgmanin mukaan koko B-siipi on korjattu ja muokattu psykiatrian toiminnoille sopivaksi potilas- ja eristyshuoneineen.

– Näillä näkymin muutto on elokuussa, mutta katsotaan nyt miten tuo koronahomma etenee. Kevätkummun sairaala jää tyhjäksi, kunhan toiminta siirtyy kantasairaalaan.

Psykiatrialla on B-siivessä 500 neliön tilat, mutta osa toiminnoista siirtyy myös vanhan pallokentän alapuolella olevaan F-taloon Pihlajamäentien ja Saaristotien risteyksessä.

– Sitä on korjattu noin 150 000 eurolla. Pientä pintaremonttia ja ikkunat muun muassa on vaihdettu. Uudet opasteetkin ovat jo paikoillaan, mutta tilat ovat vielä tyhjillään odottamassa uusia asukkaita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.