Porvoossa on 60 koronatartuntaa – Määrä kasvaa, kun muualla laskee. Onko täällä jo liiankin rentoa meininkiä?

Näsin terveyskeskuksen hengitystieinfektiopotilaiden vastaanotolle tullaan vain ajanvarauksella. Inka Töyrylä

Eija Quinlan

Porvoossa varmistui helatorstaina neljä uutta koronatartuntaa ja perjantaina tuli tieto yhdestä uudesta tartunnasta. Kaikkiaan tällä viikolla on tullut seitsemän uutta tartuntaa, joten Porvoon laboratoriovahvistettujen koronatartuntojen kokonaismäärä on nyt 60.

Koronatartuntojen määrät ovat hieman kasvaneet myös Porvoon naapurustossa.

Sipoossa tartuntoja on 70. Askolassa on nyt 13 tartuntaa, Loviisassa 10 ja Pornaisissa kahdeksan tartuntaa. Pitkään nollilla pysyneessä Mäntsälässä tartuntoja on 22.

Täytyyhän meidän sanoa, että Porvoossa kokonaistilanne on hyvä, vaikka on välillä päiviä, että tulee vähän useampia tartuntoja, mutta sitten taas on rauhallista, Porvoon sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen summaa.

– Sote-yksiköissä ei ole edelleenkään yhtään tartuntaa, mistä olen erittäin iloinen. Kaupungilla liikkuessa olen kiinnittänyt huomiota, että turvaväleistä ei pidetä aivan niin tunnollisesti kiinni kuin pitäisi. Viranomaisten ohjeita pitää noudattaa edelleen. Korona ei ole poistunut keskuudestamme, Silvennoinen muistuttaa.

Porvoon kouluissa ei Silvennoisen tietojen mukaan ole todettu uusia tartuntoja Linnajoen koulun tartuntatapauksen jälkeen.

Myös Porvoon kaupungin tartuntatautilääkäri Jeff Westerlundin käsityksen mukaan Porvoo on toistaiseksi selvinnyt epidemiatilanteesta varsin hyvin.

– Porvoon koronatilanne on oikeastaan sellainen kuin odotin. Ei ole tullut yllätyksiä, Westerlund sanoo.

Kuitenkin kun muualla maassa koronatartuntaluvut ovat laskemaan päin, Porvoossa on viime aikoina ollut nousua.

– En osaa sanoa, mistä tämä voisi johtua. Ehkä johtuu siitä, kun alussa tapauksia oli niin vähän. Sipoossahan on ollut sama juttu, siellä on ollut aika paljon viime aikoina, Westerlund sanoo.

Hän muistuttaa, että kokoontumisia kannattaisi edelleenkin välttää.

– Edelleenkin tulee niitä tietoja, että on ollut jonkinlaiset sukukekkerit, ja siellä on ollut joku tartuttava. Olisi kyllä viisasta välttää tuollaisia kokoontumisia.

Huolestuneelta paikalliselta tulleen havainnon mukaan Porvoossa suhtaudutaan jo liiankin rennosti tilanteeseen.

– Katukuva kertonee jotain: Turvavälit ja käsien desinfioinnit kaupoissa ovat unohtumassa. Perheittäinkin käydään kaupoilla. Porvoon ja Helsingin välisissä busseissa ei juurikaan näe hengityssuojaimia käyttäviä, lukija kirjoittaa.

Kaikkiaan Suomessa on nyt THL:n mukaan 6 537 varmistettua koronavirustartuntaa. Yhtään uutta kuolemantapausta ei perjantaina raportoitu.

Tartuntojen määrä oli noussut torstaista perjantaihin 44 tartunnalla.

THl kertoo, että mittareiden perusteella COVID-19-epidemia on jatkanut hidastumistaan verrattuna edellisten kahden viikon tilanteeseen.

Uusien tapausten ilmaantuvuus on pienentynyt myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.