Varovaisuus ei auttanut, koronavirus iski kauppareissulla: "Pesin käsiä, käytin hanskoja, desinfioin koko ajan. Mutta se ei riittänyt"

Maina Anttilainen on todettu terveeksi ja hän on palannut töihin. Enää hän ei voi altistaa muita virukselle. Inka Töyrylä

Inka Töyrylä

Askolan kunnan hallintosihteeri Maina Anttilainen kertoo olleensa äärimmäisen tarkka ja varovainen. Silti hän sairastui koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

– Olin kunnan viides koronatapaus ja Suomen noin viidestuhannes. Olin se, joka nosti Askolan mukaan valtakunnan tilastoihin, vaikka olin ihan varma, että pystyn välttämään koronan, Anttilainen sanoo.

– Pesin käsiä, käytin hanskoja, desinfioin koko ajan. Mutta se ei riittänyt.

Tartuntaketju ja mahdolliset altistuneet selvitettiin Anttilaisen mukaan erittäin tarkasti heti, kun koronatestin positiivinen tulos vahvistui.

– Käytiin läpi, missä olen käynyt, keitä tavannut, sisällä vai ulkona ja kuinka kauan, mihin koskenut... Ainoa aikaikkunaan sopinut tartuntapaikka osoittautui olevan Järvenpään Citymarket, jossa olin käynyt kotimatkalla hetken mielijohteesta neljä päivää ennen ensimmäisiä oireita. Sielläkin juoksin pisimpiä käytäviä pitkin muita ihmisiä karkuun. Muuta vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole, Anttilainen sanoo.

Askolassa on tällä hetkellä 13 varmistettua koronatartuntaa.

Pesin käsiä, käytin hanskoja, desinfioin koko ajan. Mutta se ei riittänyt.

Maina Anttila

– Tämä on pieni paikkakunta, joten nyt varmasti aika moni miettii, missä on nähnyt minut ja voiko siksi sairastua. Mutta olen altistanut vain yhden ihmisen ja hän on äitini, Anttilainen sanoo.

Anttilainen kuvailee virusta hyvin salakavalaksi. Kuume nousi ensimmäisen kerran huhtikuun puolen välin tienoilla.

– Olin käynyt illalla lenkillä ja sen jälkeen jäin vielä hetkeksi ulos. Ajattelin, että olin vilustunut. Tulen todella harvoin sairaaksi, joten soitin varmuuden vuoksi terveyskeskukseen. Sieltä sanottiin, ettei ollut syytä epäillä mitään, eikä silloin vielä niillä oireilla olisi testiin päässytkään.

Kuume laski jo samana päivänä. Anttilainen päätti kuitenkin jäädä etätöihin.

– Onneksi. Tunsin viikon ajan oloni aivan terveeksi. Olisin tuolloin voinut altistaa vaikka kuinka monta muuta, jos olisin liikkunut jossain.

Viikon kuluttua kuume nousi uudelleen. Nyt tauti vei puolessa tunnissa Anttilaisen sängyn pohjalle.

– Korkea kuume, lihassärkyä, päänsärkyä, kuivaa yskää, haju- ja makuaisti meni.

Anttilainen ajoi itse koronatestiin Näsin terveyskeskukseen Porvooseen.

– Sain särkylääkkeillä kuumeen tippumaan sen verran, että pystyin ajamaan. Tiesin, että matkasta on vain selviydyttävä. Testin tulos ei enää yllättänyt.

Kuume jatkui viikon ja keikkui useampana päivänä yli 39 asteessa.

– Lopulta en jaksanut enää mittailla. Väsymys oli aivan hirveää. Kuulin puhelimen piippaavan, mutta en jaksanut nostaa kättä katsoakseni viestejä, Anttila kertoo.

Kuumeen ohella pahinta oli päänsärky.

– En ole koskaan kokenut sellaista. Normaali päänsärky ei sen jälkeen tunnu enää missään.

Kaikkineen tauti kesti kolme viikkoa. Niin pahoja oireita Anttilainen ei kuitenkaan saanut, että olisi joutunut sairaalahoitoon.

– Sairaanhoitaja soitti joka päivä. Koen, että minusta pidettiin hyvää huolta. Kaikista pahin pelkoni oli, että tartutan ikänsä puolesta riskiryhmään kuuluvan, kanssani samassa taloudessa asuvan äitini ja hän kuolisi. Hän sairastui, mutta selvisi. Oireemme olivat hyvin erilaiset. Hänellä oli kova lihas- ja päänsärky ja hirveä väsymys, mutta kuume ei noussut. Sairaanhoitaja kävi kotona ottamassa häneltä koronatestin, Anttilainen kertoo.

Nyt Anttilainen on ollut terveenä jo kaksi viikkoa. Toipuminen kuitenkin jatkuu yhä.

Maku- ja hajuaisti eivät ole vielä palanneet ja olo on yhä niin heikko, että puutarhatöitä tehdessäkin pitää välillä istua lepäämään.

– En tiedä, olenko saanut immuniteetin sairautta vastaan, vai voinko sairastua uudelleen. Toimin yhä kaikessa kuten ennen sairastumistakin. Pesen käsiä, lotraan käsidesiä ja huolehdin turvaväleistä. En todellakaan halua kokea tätä uudelleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.