Lintubongarit liikkeellä Loviisan Teutjärven ympäristössä ja Porvoon länsipuolen pelloilla – Näitkö sinä peltosirkun?

Myös Porvoon seudun lintuyhdistys on osallistunut Suomen BirdLifen vuoden linnun peltosirkun inventointiin.

Ensimmäiset havainnot ovat yhdistyksen lajivastaava Juha Tuomaalan mukaan toukokuun alkupuoliskolta ja nyt inventoidaan peltosirkkukantoja Itä-Uudellamaalla. Hän toivoo mahdollisimman monen lintuharrastajan liittyvän joukkoon.

Lajivastaavan harteilla on koordinoida inventointia alueellaan ja arvioida inventoinnin alueella onnistumista.

BirdLifen mukaan Vuoden lintu -hankkeen tavoitteena on paitsi viestiä äärimmäisen uhanalaiseksi romahtaneen lajin tilanteesta, myös selvittää peltosirkkujen nykyiset esiintymispaikat ja tarkentaa Suomen kannanarviota. Suojelua halutaan keskittää vinne, missä on mahdollista saada pesinnät vielä onnistumaan.

Havainnot kirjataan Google Mapsin tasoille, joissa on tarkistuskohteita. Tasot ovat julkisia, mutta muokkaamaan niitä pääsevät vain koordinaattorit.

Kartoituksien kohteina ovat Tuomaalan mukaan olleet ensisijaisesti isot aukeat, etenkin sellaiset, joilta ei ole juurikaan havaintoja Tiira-lintutietopalvelussa. Näitä ovat tyypillisesti vähän retkeillyt alueet ja peltoaukeiden keskiosat, joissa retkeillään vähän, esimerkiksi tiettömät jokivarret.

– Meille jaetussa kartassa tarkastuspisteet sijaitsevat sekä Loviisan Teutjärven ympäristössä että Porvoon länsipuolen peltoaukeille. Nämä peltosirkuille ominaiset paikat tulisi tarkastaa mahdollisimman kattavasti. Unohtaa ei voi myöskään PSLY:n muita peltoalueita.

Tuomaala muistuttaa, että myös omia kohteita saa valita havainnoitavaksi.

Kaikki peltosirkkuhavainnot kirjataan Tiiraan. Myös 0-havainnot ovat tärkeitä.

Linkki kartoitusohjeisiin ja havaintojen ilmoitusohjeet Tiiraan löytyvät osoitteesta www.birdlife.fi/suojelu/lajit/vuoden-linnut/peltosirkku/peltosirkkujen-kartoitusohjeet/

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: Relax Center

Mainos: Relax Center

HydraFacial – 3 vaihetta, 30 minuuttia

Etusivulla nyt

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut