Gabriel, Grimm ja Grissom nauttivat rantaniityllä Porvoossa, kuten 14 muuta ylämaankarjan nautaa kesälaitumellaan Sikosaaressa ja Ruskiksessa

Ylämaankarjan vuosikkaat sonnipojat, vaalea Gabriel ja mustat Grimm ja Grissom laiduntavat ensimmäisellä Sikosaaren pelloista. Toisella saaren päädyssä on pitkäkarvaisia märehtijöitä seitsemän lisää ja Ruskiksen ruovikkolaitumilla kymmenen. Outi Paappanen

Tanja Kuisma

Sikosaaren luonnonlaitumet ja Ruskiksen kaislaiset rantaniityt ovat jälleen saaneet kesäiset asukkaansa.

Saaressa laiduntaa kahdella laitumella ruokapalkalla seitsemän pikkupoikaa, kuten askolalaisen Ratia Ranchin emäntä Johanna Ratia kuvailee karvaisia ihmisrakkaita sarvipäitään.

Sydämeen sattuu etenkin lempilapsen, Gabrielin, tuominen karjatilalta valvovien silmien alta 30 kilometrin päähän kauas Porvooseen.

Laitumella se kiehnää emäntänsä ympärillä kuin koiranpentu.

– Se tulee varmaan moikkaamaan kaikkia aidan viereen. Sen emä kuoli vuosi sitten poikimisen jälkeen, joten ruokin hänet tuttipullolla sylissä pitäen. Se teki hänestä ihmisrakkaan.

Sikosaarentien puolivälissä on ensimmäinen niityistä. Siellä laiduntavat Gabriel, Grimm ja Grissom. Saaren päädyssä toisella laitumella käyskentelevät Gizmo, Gimli, Gideon ja Gene.

Se tulee varmaan moikkaamaan kaikkia aidan viereen.

Johanna Ratia.

Sonnipoikien yleisilme on rastainen. Talvikarva on vaihtumassa kesäkarvaan.

– Nämä yksivuotiaat ovat pahimpia takkukasoja, mutta onneksi se vaihe menee ohi. Harjataan pois tai paikoin vanha karva lähtee ihan vetämällä. Ne hoitaa sitä itsekin kyhnyttämällä itseään puihin, Johanna Ratia kertoo.

Rantaniityllä on lehtipuita ja kuusia saarekkeina, jotka suovat varjoa helteisinä kesäpäivinä. Niiden lehdet maistuvat märehtijöille, samoin runsaana kasvava timoteiheinä. Vieraslajia lupiineja kasvaa myös ryppäittäin, ja niitä Ratia sanoo nyhtävänsä käsipelillä pois osana ympäristönhoitoa.

Ruskiksessa laiduntaa noin 20 hehtaarin alalla kymmenen karvakaveria: Escobar, Finnick, Fabio, Flash, Ferdinand, Fionn, Falcon, Gangster, Gandalf ja Gillie. Ratia luonnehtii kosteikkoa melko haastavaksi aitaamisen ja laidunnuksen suhteen, mutta naudan suussa uusi versoava kaisla maistuu suurelta herkulta.

Ison tien varrella olevalle alueelle nousee vesi helposti ja se on kauempana hyvin märkä ja upottava. Johanna Ratia luottaa lauman vanhimpiin eläimiin.

– Noin puolet siellä laiduntavista on samoja kuin viime vuonna. Ne tuntevat märimmät paikat ja polut ja osaavat näyttää uusille, miten käyttäydytään.

– Ainahan etälaidun kaukana kotitilalta aiheuttaa pientä huolta. Vaikka tarkastan laitumet ja eläimet melkein joka päivä, voi eläinten kanssa käydä jotain yllättävää ja koko ajan täytyy olla hieman skarppina. Tällaiselle stressaantuvalle ihmiselle jokainen oudosta numerosta tuleva puhelu on ilmoitus, että sonnit ovat karanneet, Johanna Ratia sanoo.

Pari vuotta sitten soitti eräänä kesäiltana poliisi, koska naudat olivat tepastelemassa Tarkkistentiellä.

– Laiduin kuivui sen verran, että pojat olivat kävelleet aidan toiselle puolelle syömään ja erehtyivät tielle.

Vaikka ylämaankarja nauttii kesälaitumesta ja ovat tottuneet ihmisiin, autoihin ja ambulansseihin, ei laidunalueille saa mennä kävelemään, eikä eläimiä ruokkia.

Laitumille ei myöskään saa viskoa ohikulkiessaan roskia, jotka heinikosta ajatuvat nautojen ruoansulatuselimistöön.

Ratia Ranch

Asmo ja Johanna Ratia pyörittävät Askolan Monninkylässä maatilaa, jonka tuontantolinjat ovat ylämaannautojen kasvattaminen luonnonmukaisesti, lihan suoramyynti ja luomuviljanviljely. Tila tuottaa jalostuseläimiä myyntiin ja eettisesti tuotettua lihaa suoramyyntiin.

Ylämaankarja on Skotlannista kotoisin oleva alkuperäisrotu. Ylämaannaudat ovat hidaskasvuinen, pitkäikäinen ja säänkestävä rotu. Rotua kasvatetaan ympäri vuoden ulkona.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut