Rautiainen muistelee hyvällä Askolan-vuosiaan – 60-vuotias ex-kunnanjohtaja pärjää Cooperin testissä

Askolan kunnan hallinnossa yhteensä yli 20 vuoden ajan vaikuttanut Esko Rautiainen täyttää 60 vuotta sunnuntaina 31. toukokuuta. kotialbumi
Samu Karvala

Samu Karvala

Askolan kunnanjohtajana vuosina 2007–16 toiminut Esko Rautiainen täyttää sunnuntaina 60 vuotta.

Hän asuu nykyisin Kainuun Puolangalla, mutta Askola on yhä lähellä sydäntä, sillä hän työskenteli kunnan hallinnossa kahteen eri otteeseen yhteensä yli 20 vuoden ajan.

Rautiaisen määräaikainen pesti itälappilaisen Savukosken kunnanjohtajana päättyi viime vuodenvaihteessa.

– Tässä yhteydessä voi käyttää englanninkielistä ilmaisua "between jobs". Olen opetellut leipomaan muun muassa lappilaisia kampanisuja, tekemään juustokakkuja ja seuraavaksi aion opetella tekemään juustoleipää. Nyt myös on meneillään autotallin maalaaminen, Rautiainen kertoo.

Rautiainen kehaisee Itä-Lapin kuntia vahvasta yhteistyön hengestä ja tuloksista.

– Siitä tahdosta ja taidosta olisi monella paljon opittavaa. Lappi oli myös luontonsa puolesta huikea kokemus samoin kuin se, että sain tutustua porotalouteen.

Aion elää kaikin tavoin aktiivista elämää.

Rautiainen arvioi olevansa paremmassa fyysisessä kunnossa kuin kymmenen vuotta sitten.

– Juoksin viime kesänä Cooperin testissä erinomaista kuntoa osoittavan matkan. Aion elää kaikin tavoin aktiivista elämää, palata työelämään ja hidastaa sillä tavoin ikääntymistäni.

Rautiaisen Askolan-vuosissa oli miehen mielestä paljon hyvää, vaikka syksyllä 2015 alkanut ja irtisanoutumiseen maaliskuussa 2016 johtanut prosessi olikin raskas.

– Lähdin Askolasta loppujen lopuksi hyvällä mielellä ja puhtaalla omallatunnolla. Läksiäisissäni kävi paljon väkeä ja henkilöstö piti vielä omat läksiäiset huhtikuussa 2016, hän muistelee.

Kunnan poliittinen johto ei Rautiaisen mukaan vielä toukokuussa 2015 käydyissä kehityskeskusteluissa tuonut esille merkkiäkään epäluottamuksesta tai siitä, että jossain olisi parannettavaa.

– Sain kesällä 2015 kuntalaisilta hyvin tukea kuntalaisaloitteen ja mielipidekirjoitusten muodossa.

Esko Rautiaisen mukaan kaikki saavutettu hyvä syntyi yhteistyössä kunnan henkilöstön kanssa. Askolan kunnan väkiluvun säännöllinen ja hallittu kasvu alkoi hänen 1990-luvun kunnansihteerivuosinaan.

– Sain rahaa markkinointiin ja toimeksiannon myydä tontteja. Varsinkin Monninkylän Monsalan alueella on kymmeniä tontteja, joita olen esitellyt myös iltaisin ja viikonloppuisin ja saanut kaupat aikaan, Rautiainen toteaa.

Kasvuun vaikutti hänen mukaansa yhteistyö, jolla kunnan imago saatiin hyväksi. Myös vuosien 2000–07 kunnanjohtaja Mikko Komulainen saa kiitosta.

– Kunnan talous jäi jäljiltäni hyvään kuntoon ja hyvästä palvelutasosta pystyttiin pitämään kiinni. Tätä osin henkilöstö näytti venymiskykynsä ja keksi keinot, kuinka raha saatiin riittämään. Siitä heille kiitos, Rautiainen sanoo.

Askolan ensimmäisen osayleiskaavan hyväksyminen oli tärkeä virstanpylväs, jonka perusteella etenkin Monninkylän yritysalueiden pitkäjännitteinen kehittämistyö mahdollistui.

– Merkittävänä onnistumisena pidän myös asemakaavan muutosta, jolla Muovi-Heljangon viiden miljoonan euron laajennus mahdollistui asetetussa kuuden kuukauden aikataulussa.

Kunnanjohtajavuosiltaan hän toki muistaa myös pari vakavaa kriisitilannetta, jotka koettelivat paineensietokykyä. Rautiainen voisi listata nyt paljonkin asioita, jotka tekisi toisin, mutta hän huomattaa, että päätökset tehdään aina silloisen tiedon varassa ja epävarmuuden vallitessa.

– En pidä jälkiviisaudesta, vaikka se Konsta Pylkkäsen mukaan onkin imelin viisauden lajeista. Kun katsotaan edellä olevaa onnistumisten listaa, niin suuri linja oli onnistunut, enkä ole jäänyt katumaan saatikka häpeämään mitään, Rautiainen toteaa.

Pitkän linjan kuntajohtaja uskoo sopeutumiskykyisimpien kuntien pärjäävän koronaviruksen jälkeisessä ajassakin.

– Suomi on luottamusyhteiskunta. Niin hyvin siirtyminen etätyöhön on onnistunut. Tämä on mahdollisuus maaseutumaisille kunnille saada uusia asukkaita ja uutta elinvoimaa, Rautiainen arvioi.

Näyttää siltä, että Itä- ja Pohjois-Suomi menettävät jopa kolmanneksen väestöstään seuraavan 20 vuoden aikana.

– Tämä asettaa suuret haasteet pienyritystoiminnalle harvaan asutulla seudulla. Samalla etenkin pääkaupunkiseudun asuntojen hintakehitys karkaa tavallisen palkansaajan ulottumattomiin.

Esko Rautiainen haluaa toivottaa menestystä askolalaisille ja Porvoon seudulle.

Esko Rautiainen

Savukosken vt. kunnanjohtaja 2019

Puolangan kunnanjohtaja 2016–18

Askolan kunnanjohtaja 2007–2016

Mellilän kunnanjohtaja 2003–2007

Askolan kunnansihteeri / hallintojohtaja 1990–2003

Koulutukseltaan HTM, sosionomi ja eMBA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Polkeeko Porvoon psykiatrinen osasto huumeriippuvaisten ihmisoikeuksia? Päihdehuollon asiantuntijat ja potilaat arvostelevat klinikan toimia
 2. Punaisesta bussista saa ostaa höyryäviä lihiksiä – Sari Syrjäkarin kahvilaunelma sai pyörät alleen
 3. Mitä ihmettä? Hevonen jäätelöllä Vanhassa Porvoossa – suomenhevonen Karvas pitää appelsiinisorbetista
 4. Saara Lång, kolumni: Kylien kaupunki Loviisa
 5. Mustikkaämpäreitä voi alkaa kaivella esiin – sadosta tulossa keskinkertainen tai hieman tavanomaista parempi
 6. Panttiarpajaisilla autettiin 24 vähävaraista porvoolaisperhettä – pullonpalautusautomaatilla voit auttaa nappia painamalla
 7. Tämä kesä vietetään kotimaassa – matkasuunnitelmat ovat nyt maltillisia
 8. Näköislehdessä tänään: "Ihan puhtaasti asennevammaa" – Suomen vaarallisimmassa ammatissa olevan Jani Paukun mukaan rekkakuskit tekevät liian pitkää päivää ja ottavat turhia riskejä
 9. Uniikki unelma – Jokirannan porvoolaisvalmisteinen mysteeripaatti on ainoa laatuaan Suomessa
 10. Huippukisoissa Porvoossa juostiin satasella todella lujaa – pikajuoksijoilla iloa ja surua suorituksissaan
 11. 900 kiloa rautaa ylös ja sillä Jooel Vatanen voitti ylivoimaisesti MM-kultaa
 12. MT: Pieksämäen ylämaankarjalauman viimeisetkin karkulaiset saatiin kiinni
 13. Clean World Porvoo tulee: uusi ajankohta on 1. syyskuuta
 14. Porvoolainen artesaanijäätelö pyöräillään maailmalle – arvaatko suosituimmat maut?
 15. Tiesitkö tämän? Huussissa istuinreikä ja saavi -viritys mökillä on laiton

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.