Tapaamistuvat saapuivat palvelutaloihin – läheistään voi nyt tavata turvallisesti ilman kasvomaskia ja turvavälejä

Bodil Lund ja hänen muistisairas äitinsä Lisbeth Djupsund kokeilivat onnistuneesti Toukovuoren palvelutalon tapaamistupaa. Outi Paappanen

Outi Paappanen

Koronaturvalliset tapaamistuvat ovat saapuneet Porvoon kaupungin vanhusten palvelutaloihin. Vierailukontteja on päästy testaamaan maanantaista lähtien.

– Varauksia on tullut. Toiminta on lähtenyt liikkeelle hitaasti, mutta kivasti, luonnehtii sosiaali- ja terveystoimen vapaaehtoistyön – ja nyt myös konttiasiain – koordinaattori Petra Bärlund-Hämäläinen.

Toukovuoren palvelutalon vierailukonttiin oli tiistaina kolme varausta. Bodil Lund saapui tapaamaan satavuotiasta äitiään. Hoitaja saatteli Lisbeth Djupsund sisään kontin toisesta päädystä ja istutti tuoliin ikkunapleksin eteen. Ikkunan toisella puolen tytär desinfioi kätensä ja istahti äitiään vastapäätä.

– Kuinkas olet tänään jaksellut?

Keskustelu soljui mikrofonin välityksellä.

Vierailukontit saapuivat viime viikolla Johanna-kodin sekä Toukovuoren, Pääskypellon ja Omenamäen palvelutalojen pihoihin. Omenamäen palvelutalo jakaa kontin Palomäen kanssa.

Toiminta on lähtenyt liikkeelle kivasti.

Varaamalla tuvan vierailulle saapuvat omaiset sitoutuvat yhteisiin pelisääntöihin, joihin kuuluu tiettyjen hygieniarutiinien noudattaminen tullessa ja poistuttaessa.

Kontit siivotaan tämän lisäksi kahdesti päivässä.

Vierailukonttien käyttöönotto ei sulje pois ulkotapaamisia, vaan ne ovat vaihtoehto esimerkiksi sateisella säällä tai myöhemmin syksyllä – tai jos kaipaa häiriötöntä ympäristöä.

– Palvelutalossa asuvaa läheistään voi yhä tavata kaupungin ohjeistuksen mukaan ulkona, mutta silloin pitää muistaa säilyttää turvaväli ja käyttää maskia. Tapaamistuvassa voi olla fyysisesti lähempänä, vaikka välissä onkin pleksi, Bärlund-Hämäläinen sanoo.

Aikaraja tapaamiselle on puoli tuntia. Tapaamisia järjestetään tasatunnein ja välissä tupa tuuletetaan. Asukkaan puolella on puhelinnumerot, jonne voi soittaa, mikäli henkilökuntaa tarvitaan paikalle.

Vierailijoiden määrää ei ole tarkkaan rajattu, mutta suositus on Helsingin mallin mukaan kolme henkilöä kerrallaan.

– Tapaamistupaan voi ottaa mukaan myös lastenlapset, joiden on usein vaikea säilyttää turvallinen etäisyys, Bärlund-Hämäläinen sanoo.

Suurin osa Toukovuoren palvelutalon asukkaista on muistisairaita, eivätkä he ole juurikaan ottaneet kantaa tapaamiskonttien tuloon.

Kaupunginvaltuutettu Bodil Lund oli aloitteentekijänä konttien saamiseksi Porvooseen luettuaan Helsingin Sanomien artikkelin sikäläisen Wilhelmiina-hoivakodin pilottihankkeesta.

– Olin suoraan yhteydessä sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoiseen ja kysyin, eikö kontteja voisi hankkia meillekin. Asian vieminen eteenpäin valtuustoaloitteena olisi kestänyt liian kauan. Olen iloinen kaikkien asukkaiden ja lähiomaisten puolesta, että vierailukontit saatiin Porvooseen, Lund sanoo.

Bodil Lundin Alzheimeria sairastava äiti on ollut ollut kolme vuotta kaupungin hoivakodin asukkaana. Koronan aikana hoivakodissa on karsittu yhteiset aterioinnit ja kahvihetket ja asukkaat ovat suurimman osan aikaa omissa huoneissaan.

– Se on hyvä tartuntojen ehkäisemisen kannalta, mutta samalla asukkaiden maailma supistuu entistä pienemmäksi, Lund toteaa.

– Äiti on allapäin, kun joutuu olemaan paljon yksin. Hänen lähimuistinsa on huono, mutta hän tunnistaa perheenjäsenensä. Vierailut virkistävät ja palauttavat hänet tähän maailmaan.

– Opettelemme pikkuhiljaa tapaamistuvan käyttöä. Äiti kuulee hieman huonosti ja hänen oli vaikea ymmärtää, minkä vuoksi välissämme on pleksi, Lund kertoo.

Konttien saaminen toimintakuntoon vei hieman kauemmin, kuin osattiin odottaa. Rakennuslupa-asiat, pelastusviranomaisen pelastussuunnitelmat, sähköt ja ramppien asennus veivät oman aikansa.

– Vuokra-ajaksi on sovittu kolme kuukautta, mutta sopimusta voidaan jatkaa, jos tarve vaatii. Kuukausivuokra on hyvin kohtuullinen, Bärlund-Hämäläinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Polkeeko Porvoon psykiatrinen osasto huumeriippuvaisten ihmisoikeuksia? Päihdehuollon asiantuntijat ja potilaat arvostelevat klinikan toimia
 2. Punaisesta bussista saa ostaa höyryäviä lihiksiä – Sari Syrjäkarin kahvilaunelma sai pyörät alleen
 3. Saara Lång, kolumni: Kylien kaupunki Loviisa
 4. Mustikkaämpäreitä voi alkaa kaivella esiin – sadosta tulossa keskinkertainen tai hieman tavanomaista parempi
 5. Mitä ihmettä? Hevonen jäätelöllä Vanhassa Porvoossa – suomenhevonen Karvas pitää appelsiinisorbetista
 6. Panttiarpajaisilla autettiin 24 vähävaraista porvoolaisperhettä – pullonpalautusautomaatilla voit auttaa nappia painamalla
 7. Tämä kesä vietetään kotimaassa – matkasuunnitelmat ovat nyt maltillisia
 8. Näköislehdessä tänään: "Ihan puhtaasti asennevammaa" – Suomen vaarallisimmassa ammatissa olevan Jani Paukun mukaan rekkakuskit tekevät liian pitkää päivää ja ottavat turhia riskejä
 9. Uniikki unelma – Jokirannan porvoolaisvalmisteinen mysteeripaatti on ainoa laatuaan Suomessa
 10. Huippukisoissa Porvoossa juostiin satasella todella lujaa – pikajuoksijoilla iloa ja surua suorituksissaan
 11. 900 kiloa rautaa ylös ja sillä Jooel Vatanen voitti ylivoimaisesti MM-kultaa
 12. MT: Pieksämäen ylämaankarjalauman viimeisetkin karkulaiset saatiin kiinni
 13. Clean World Porvoo tulee: uusi ajankohta on 1. syyskuuta
 14. Tiesitkö tämän? Huussissa istuinreikä ja saavi -viritys mökillä on laiton
 15. Porvoolainen artesaanijäätelö pyöräillään maailmalle – arvaatko suosituimmat maut?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.