Itämeren tila huolestuttaa – Rotaryklubi ryhtyi seuraamaan sinilevätilannetta Porvoossakin

Ajankohtainen levätilanne näkyy itämeri.fi-palvelussa. Myös Havaintolähetin kautta ilmoitetut havainnot ovat mukana. Tanja Kuisma

Porvoon Läntinen – Borgå Västra Rotaryklubi on aloittanut yhteistyön Suomen ympäristökeskus Syken kanssa. Mukana ovat myös Loviisan ja Sipoon rotaryklubit.

Kesäkuun alusta syyskuun loppuun asti viisi rotaria havainnoi sinileväesiintymiä ja raportoi viikoittain yhteensä kuuden havainnointipisteen levätilanteesta Porvoon edustalla.

Kaikkiaan Suomen rotareilla on nyt lähes sata havaintopaikkaa itäiseltä Suomenlahdelta Selkämerelle. Seurannan avulla kartoitetaan kokonaiskuva meri- ja järvivesien sinilevätilanteesta.

Sinileväseurantaan osallistuminen on osa rotarien laajempaa Itämerihanketta, jossa pyritään edistämään toimia Itämeren tilanteen parantamiseksi pitkällä aikajänteellä.

Syke on tehnyt sinileväseurantaa jo vuodesta 1998 yhteistyössä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten ja kuntien ympäristöviranomaisten kanssa. Viime vuosina etenkin Suomenlahden ja Saaristomeren alueen viralliset havaintopaikat ovat vähentyneet, mikä on vaikeuttanut kokonaiskuvan saamista rannikon ja saariston sinilevätilanteesta.

– Rotarit haluavat avustaa Syken tarvitsemassa havainnoinnissa, ja valtaosa rotareiden ja yhteistyökumppaneiden perustamista seurantapisteistä sijaitsee juuri Suomenlahden ja Saaristomeren alueilla, kertoo rotareiden Itämeren toimintaverkoston puheenjohtaja Pentti Aspila.

Aspila toteaa ympäristökysymysten nousseen myös Rotaryssa keskiöön. Siksi Itämeren tila valittiin kantavaksi teemaksi.

Sinileväseurannasta hyötyä kaikille vesistöjen käyttäjille. Seurantapisteissä tehdyt havainnot tallennetaan viikoittain Syken Järvi-meriwikipalveluun. Havainnot kootaan sinilevähavaintokartalle ja niiden perusteella kootaan myös vuosien välistä vaihtelua kuvaava leväbarometri.

Aineistoa hyödynnetään myös valtakunnallisen sinilevä-seurannan leväkatsauksissa, joita Syke julkaisee kesä-elokuun ajan viikoittain torstai-iltapäivisin.

Sinileväseurannan päätarkoitus on ympäristön tilan seuranta, mutta samalla myös kaikki vesillä ja rannoilla liikkuvat saavat ajantasaista tietoa sinilevätilanteesta.

Rotarien panostus havainnointiin on Suomessa tehtävän sinileväseurannan kannalta merkittävä.

– Säännöllisesti tehtävät havainnot ovat sekä seurannalle että tutkimukselle tärkeitä. Kansalaiset ilmoittavat herkemmin siitä, jos vesistössä on sinilevää. Havainnot siitä, ettei sinilevää ole, ovat kuitenkin tutkimuksellisesti yhtä tärkeitä, ja niitä saadaan lähinnä vain säännöllisesti raportoivista havaintopaikoista, kertoo Suomen merialueiden kasviplanktonseurannasta vastaava erikoistutkija Sirpa Lehtinen Sykestä.

Kuka tahansa voi ottaa osaa havainnointiin. Esimerkiksi oman mökkirannan tilanteesta on helppo kertoa Havaintolähetti-verkkosovelluksen avulla. Viime kesänä kansalaisilta saatiin yli 1 200 sinilevähavaintoa.

Järvi-meriwiki

www.jarviwiki.fi on verkkopalvelu, jota rakennetaan ja julkaistaan viranomaisten ja kansalaisten yhteistyöllä. Kuka tahansa voi perustaa palveluun oman havaintopaikan ja ryhtyä seuraamaan muun muassa sinilevätilannetta, pintaveden lämpötilaa ja näkösyvyyttä.

Ajankohtainen levätilanne näkyy myös itämeri.fi-palvelussa, jonne tulevat näkyviin myös Havaintolähetin kautta ilmoitetut levähavainnot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Polkeeko Porvoon psykiatrinen osasto huumeriippuvaisten ihmisoikeuksia? Päihdehuollon asiantuntijat ja potilaat arvostelevat klinikan toimia
 2. Punaisesta bussista saa ostaa höyryäviä lihiksiä – Sari Syrjäkarin kahvilaunelma sai pyörät alleen
 3. Saara Lång, kolumni: Kylien kaupunki Loviisa
 4. Mustikkaämpäreitä voi alkaa kaivella esiin – sadosta tulossa keskinkertainen tai hieman tavanomaista parempi
 5. Mitä ihmettä? Hevonen jäätelöllä Vanhassa Porvoossa – suomenhevonen Karvas pitää appelsiinisorbetista
 6. Panttiarpajaisilla autettiin 24 vähävaraista porvoolaisperhettä – pullonpalautusautomaatilla voit auttaa nappia painamalla
 7. Tämä kesä vietetään kotimaassa – matkasuunnitelmat ovat nyt maltillisia
 8. Näköislehdessä tänään: "Ihan puhtaasti asennevammaa" – Suomen vaarallisimmassa ammatissa olevan Jani Paukun mukaan rekkakuskit tekevät liian pitkää päivää ja ottavat turhia riskejä
 9. Uniikki unelma – Jokirannan porvoolaisvalmisteinen mysteeripaatti on ainoa laatuaan Suomessa
 10. Huippukisoissa Porvoossa juostiin satasella todella lujaa – pikajuoksijoilla iloa ja surua suorituksissaan
 11. 900 kiloa rautaa ylös ja sillä Jooel Vatanen voitti ylivoimaisesti MM-kultaa
 12. MT: Pieksämäen ylämaankarjalauman viimeisetkin karkulaiset saatiin kiinni
 13. Clean World Porvoo tulee: uusi ajankohta on 1. syyskuuta
 14. Tiesitkö tämän? Huussissa istuinreikä ja saavi -viritys mökillä on laiton
 15. Porvoolainen artesaanijäätelö pyöräillään maailmalle – arvaatko suosituimmat maut?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.