Valtion tuella nollatulokseen – Porvoon arvioidaan saavan lisäbudjetista 14–16 miljoonaa

Kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula (vas.) ja rahoitusjohtaja Henrik Rainio ovat tyytyväisiä valtion tuen kasvuun aiemmin arvioidusta. Porvoon talouden tasapainottaminen vaatii kuitenkin vielä paljon päätöksiä. Arkisto / Juha Perämäki

Kaupunki tiedotti torstaina valtion lisäbudjetin tuomasta piristysruiskeesta koronan heikentämään taloustilanteeseen. Ensiarvioiden mukaan Porvoon osuus tuesta on noin 14–16 miljoonaa euroa.

– Valtion tuen määrä on positiivinen yllätys verrattuna kehysriihen linjaukseen, jolloin Porvoon tuen määräksi arvioitiin korkeintaan 10 miljoonaa euroa, kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula toteaa.

Porvoon rahoitusjohtaja Henrik Rainion mukaan yhdessä kestävän talouden ohjelman toimenpiteillä kaupunki välttää mittavan alijäämäisen tuloksen tänä vuonna.

– Laskelmissa ei kuitenkaan ole huomioitu erikoissairaanhoidon kustannusten kasvua, joka tulee olemaan merkittävä. Ehkä paras arvio olisi, että pääsemme erikoissairaanhoito huomioiden suunnilleen nollatulokseen, Rainio arvioi Uusimaalle.

Kaupungin kestävän talouden ohjelman luonnokseen on nyt päivitetty kaupunginhallituksen päätökset ja arvio valtion tuen määrästä. Ensi vuosi on kaupungin johdolle nyt suurin huolenaihe.

Porvoon talouden arvioidaan painuvan ensi vuonna noin 12–13 miljoonaa euroa alijäämäiseksi, jos kaikki kestävän talouden ohjelman toimet toteutetaan. Tässä luvussa eivät ole mukana erikoissairaanhoidon mahdolliset lisäkustannukset, mutta mukana ovat kunnallisveron korotus 0,25 prosenttiyksiköllä ja kiinteistöverojen kiristäminen noin 10 prosentilla.

50–60 tehtävää pysyvästi täyttämättä.

– Talous on siis vahvasti miinuksella, vaikka ensi vuoden menoja karsittaisiin noin neljä miljoonaa euroa ja veroja korotettaisiin vastaavalla summalla. Lisäksi rekrytointien harkitulla vähentämisellä voidaan saavuttaa arviolta noin kahdella miljoonan euron säästöt, Rainio tiivistää.

Ensi vuodelle on myös ennakoitu talouden ripeää tervehtymistä, sillä esimerkiksi yhteisöverojen tuotto on 27 miljoonaa euroa. Toteutuva kehitys voi olla huomattavasti heikompikin.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina, että Porvoo ei lomauta henkilöstöään keväällä käytyjen yt-neuvottelujen lopputuloksena.

– Kaupunki täyttää edelleen vuosittain satoja avoimeksi tulevia tehtäviä, vaikka tarkoitus on löytää säästöjä jättämällä 50–60 tehtävää pysyvästi täyttämättä vuoden 2022 loppuun mennessä, henkilöstöjohtaja Anu Kalliosaari arvioi rekrytointien vähentämismahdollisuuksiksi.

Tarvittavien lisäsäästöjen mittaluokkaa kuvaa se, että jos Porvoo nostaisi kunnallisveroprosenttiaan 0,25:n sijaan yhdellä prosenttiyksiköllä 20,75:een, voisi ensi vuosi päästä tarpeeksi lähelle nollatulosta.

Porvoon tiedotteen mukaan kaupungin vuoden 2021 talousarviovalmistelu aloitetaan, kun valtuusto on hyväksynyt kestävän talouden ohjelman 11. kesäkuuta.

Talousarviovalmistelussa huomioidaan vuodelle 2021 esitetyt toimenpiteet, ja laajempaa suunnittelua ja erillisiä päätöksiä edellyttävien toimenpiteiden valmistelu aloitetaan välittömästi.

– Ohjelma on ohjenuora, jolla talous saadaan lähivuosina kestävälle tasolleen. Maailma muuttuu koko ajan, esimerkiksi sote-uudistuksesta odotetaan lähiaikoina esityksiä, Ujula toteaa.

Porvoon sopeuttamiskeinoja

Valtion tuki 14–16 miljoonaa euroa

Investointien siirto 6 miljoonaa euroa

Rakenteelliset säästöt 4 miljoonaa euroa

Henkilöstöjärjestelyt 2–2,6 miljoonaa euroa

Kunnallisveroprosentin korotus 2,5 miljoonaa euroa.

Lähde: Porvoon kaupunki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Polkeeko Porvoon psykiatrinen osasto huumeriippuvaisten ihmisoikeuksia? Päihdehuollon asiantuntijat ja potilaat arvostelevat klinikan toimia
 2. Punaisesta bussista saa ostaa höyryäviä lihiksiä – Sari Syrjäkarin kahvilaunelma sai pyörät alleen
 3. Saara Lång, kolumni: Kylien kaupunki Loviisa
 4. Mustikkaämpäreitä voi alkaa kaivella esiin – sadosta tulossa keskinkertainen tai hieman tavanomaista parempi
 5. Mitä ihmettä? Hevonen jäätelöllä Vanhassa Porvoossa – suomenhevonen Karvas pitää appelsiinisorbetista
 6. Panttiarpajaisilla autettiin 24 vähävaraista porvoolaisperhettä – pullonpalautusautomaatilla voit auttaa nappia painamalla
 7. Tämä kesä vietetään kotimaassa – matkasuunnitelmat ovat nyt maltillisia
 8. Näköislehdessä tänään: "Ihan puhtaasti asennevammaa" – Suomen vaarallisimmassa ammatissa olevan Jani Paukun mukaan rekkakuskit tekevät liian pitkää päivää ja ottavat turhia riskejä
 9. Uniikki unelma – Jokirannan porvoolaisvalmisteinen mysteeripaatti on ainoa laatuaan Suomessa
 10. Huippukisoissa Porvoossa juostiin satasella todella lujaa – pikajuoksijoilla iloa ja surua suorituksissaan
 11. 900 kiloa rautaa ylös ja sillä Jooel Vatanen voitti ylivoimaisesti MM-kultaa
 12. MT: Pieksämäen ylämaankarjalauman viimeisetkin karkulaiset saatiin kiinni
 13. Clean World Porvoo tulee: uusi ajankohta on 1. syyskuuta
 14. Tiesitkö tämän? Huussissa istuinreikä ja saavi -viritys mökillä on laiton
 15. Porvoolainen artesaanijäätelö pyöräillään maailmalle – arvaatko suosituimmat maut?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.