Varhaisperuna on kesän paras herkku – kunhan et keitä liikaa!

Uudet perunat on kesäherkku, jota odotetaan yhtä hartaasti joka kesä. Siksi niiden keittämiseen kannattaa uhrata pieni ajatus, ja samalla vaalia herkkää makua.

Varhaisperunoita ei tarvitse kuoria. Usein ohut kuori lähtee jo pesussa, ja jos ei lähde, sen voi hyvin syödä.

– Varhaisperunat ovat parhaimmillaan, kun ne saadaan kattilaan suoraan pellosta. Silloin kuori ja multa lähtevät miltei pyyhkäisemällä, Bistro Sinnen ravintoloitsija Kai Kallio sanoo.

Olennaisinta on laittaa perunat voimakkaasti kiehuvaan veteen.

– Perunoista tulee vetisiä, jos vesi ei kiehu tarpeeksi. Kiehuminen lakkaa hetkeksi, kun perunat humpsautetaan kattilaan, joten jos vesi on vasta hiukan kiehahtanut, ei se kuumene tarpeeksi nopeasti uudelleen, Kallio selittää.

Toinen tärkeistä tärkein asia on suola.

– Sitä saa laittaa reilusti. Siis oikeasti reilusti. Sama juttu kuin pastan kanssa, keitinvesi saisi olla yhtä suolaista kuin Välimeren vesi, Kallio sanoo.

Kallio käyttää hienoa merisuolaa.

– En koskaan käytä jodioitua suolaa. Kannattaa verrata näitä, laittaa kämmenelle hiukan puhdasta merisuolaa ja viereen jodioitua suolaa ja maistaa. Makuero on huomattava.

Kallio lisää keitinveteen mausteeksi vielä muutaman tuoreen tillinoksan.

Keittoajan kanssa kannattaa olla tarkka. Nopeimmillaan varhaisperunat kypsyvät jo alle kymmenessä minuutissa.

– Aika riippuu täysin lajikkeesta. Hereillä saa olla, Kallio sanoo.

Hän kokeilee kypsyyttä varovasti veitsen kärjellä. Myös haarukka tai hammastikku sopii tarkoitukseen. Terän pitää upota perunaan pehmeästi, mutta ei hulahtaa läpi.

– Varmin tapa on ottaa kattilasta yksi keskikokoinen peruna, halkaista se ja maistaa. Tärkeintä on, ettei keitä varhaisperunoita yli, jolloin lopputuloksesta tulee löllö.

Kallio kumoaa väitteen, jonka mukaan varhaisperunat pitäisi jättää hieman ”al dente”, sillä ne jatkaisivat kypsymistä vielä hetken sen jälkeen, kun vesi on kaadettu pois.

– Eivät ne ole hyviä, jos eivät ole ihan kypsiä.

Kun varhaisperunasesonki on parhaimmillaan, pitäisi perunoita keittää Kallion mukaan juuri sen verran, kuin kerralla syödään.

– Ja koska ne ovat niin hyviä, kannattaa jokaisella varata se yksi ylimääräinenkin.

Jos perunoita kaikesta huolimatta jää yli, tekee Kallio niistä gubbröraa.

– Se on tämän kesän ehdoton hitti. Silliä, perunakuutioita, sipulia ja notkistetaan ranskankermalla, smetanalla tai kermaviilillä. Siitä tulee mitä mainioin iltapala, maistuu hyvältä ruisleivän päällä, Kallio vinkkaa.

Uusia perunoita ja paljon muuta löytyy tietysti kesätoreilta. Koronatilanteen vuoksi täsmällistä toritietoa etenkään pienemmistä kesätoritapahtumista ei vielä keväällä ollut, ja tiedossa oleviin aukioloihinkin saattaa tulla muutoksia, joten seuraa esimerkiksi päivän Uusimaata ja kuntien nettisivuja.

Tässä kuitenkin muutamia käymisen arvoisia tärppejä:

Porvoon Kauppatori on avoinna kesäaikaan maanantaista lauantaihin kello 6–21 (aamukahvia saattaa saada jo 5.30) ja sunnuntaisin kello 7–15.

Raatihuoneen tori on Vanhan Porvoon sydän. Kesäaikaan torilla voi tavata kauppiaita joka päivä kello 7–21.

Pellingin kesätorilla Santasaarentiellä, Benita´s Cafen naapurissa tavataan tuttuja ja nautitaan tunnelmasta kesälauantaisin kello 9–12. Lisäksi järjestetään juhannustori perjantaina 19.6. kello 9–12. Heinäkuussa on myös iltatori keskiviikkoisin kello 17–19.

Bjurbölen kesätori löytyy Vessöön saaristomaisemista Bjurbölen kylästä. Tarkista toriajat Bjurbölen kesätorin Facebook-sivulta.

Monninkylän tori Askolassa (Helkamäentie 33) kesälauantaisin kello 10–14. Torille saa tulla myymään sekä omia tuotteitaan että kirpputoritavaraa joka lauantai ilman ennakkovarausta, myyntipaikat ovat ilmaisia.

Loviisan kauppatori on toiminut markkinapaikkana jo yli 260 vuotta. Tori on kesäaikaan avoinna maanantaista lauantaihin kello 7–14.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut