Kotimaiset yritykset kiinnostuneita Porvoosta – Porvoo Helpit tuovat kaupunkia tutuksi myös somessa

Helpit ovat tutustuttaneet Ilmastokettu-tilin seuraajia Tiktokissa mm. paikallisten yrittäjien toimintaan, kaupunkipyöriin ja kirpputoreihin. Kuvassa vasemmalta oikealle Laura Immonen, Jessika Sjöholm, Lila Knihtilä ja Taika Klemola. Laura Heino

Laura Heino

Korona-pandemia muutti ja mullisti maailmaa ja matkailualaa. Tunnettuna matkailukaupunkina Porvoo joutuu nyt vallitsevien matkustusrajoitusten takia sopeutumaan harvalukuisempaan kävijämäärään.

Vaikka turistibusseja ei valu parkkiin tai makeismyymälät, museot, liikkeet ja ravintolat eivät kuhise vieraita kieliä, ei vanhassa kaupungissa ole silti tyhjää.

Kaupungin matkailuneuvojat eli Porvoo Helpit kiertävät keskusta-alueella ja palvelevat matkailijoita Kompassissa elokuun loppuun saakka tiistaista lauantaihin kello 10-17. Edellisvuodesta poiketen sunnuntaisin helpit eivät ole paikalla. Vakituisten kolmen helpin lisäksi on osa-aikaisia.

Matkustusrajoitukset meillä ja maailmalla ovat lisänneet kotimaan matkailun suosiota. Helpit toivoisivat näkevänsä myös ulkomaalaisia kävijöitä jossain vaiheessa kesää.

– Kotimaisia matkaajia ja yrityksiä on enimmäkseen ollut. Toivomme, että matkailua vapautettaisiin loppukesästä, helppeinä toimivat Laura Immonen, Taika Klemola, Lila Knihtilä ja Jessika Sjöholm toteavat.

Yrityksiä on tullut esimerkiksi Keravalta, Hämeenlinnasta ja Helsingistä.

Kiinnostus ei poikkeusoloissa tietenkään ole normaalin kesän luokkaa. Yhteydenottojen määrä on pysynyt arviolta alle kymmenessä henkilössä per päivä.

Korona-aikana helpeillä kullakin on mukanaan oma käsidesi. Esitteitä käsitellessä pidetään kumihanskoja ja Kompassin toimistossa on pleksit tiskillä. Turvavälit asiakkaisiin muistetaan.

Sosiaalinen media näkyy vahvasti helppien työssä.

Helpit suunnittelevat päivittäin sisältöä kaupungin matkailusivusto Visit Porvoon Instagram-tilille. He myös ylläpitävät Tiktok-sovelluksessa Ilmastokettu-tiliä, jossa kettumaskotti seikkailee ympäri Porvoota.

– Olemme käyneet tutustumassa muun muassa paikallisten yrittäjien elämään ja kaupunkipyöriin sekä käyneet kirppareilla.

Helpit liikkuvat vanhan kaupungin lisäksi Matkahuollon, Runebergin kodin, Taidetehtaan, tykin ja Jokirannan alueella. Nykyisin heidät tavoittaa myös Whatsappin kautta.

– Yritämme kaupungilla liikkuessamme aina luoda katsekontaktia matkaajiin ja heilutella heille, Sjöholm kertoo.

Matkailijoita kiinnostavat edelleen samat kysymykset. Haetaan tiettyä tuotetta, karttoja ja nähtävyyksiä. Myös yöpymispaikoista, aukioloajoista ja bussiaikatauluista kysellään.

Immonen halusi viime kesän kokemuksen perusteella jatkaa helppinä, nyt täysipäiväisenä. Kielilukiosta valmistunut porvoolainen puhuu suomea, ruotsia, englantia, saksaa, espanjaa, japania ja ranskaa.

– Olen hakenut opiskelemaan matkailun liikkeenjohtoa. Tavoitteena on joskus lähteä Saksaan syventämään alan tuntemusta.

Suomea, ruotsia ja englantia taitava Klemola hakeutui helpiksi, koska tietää, miten mukavalta itse matkaillessa apu tuntuu vieraassa paikassa.

Restonomiksi Haaga-Heliasta tänä vuonna valmistuva Knihtilä puhuu suomen, ruotsin ja englannin lisäksi ranskaa ja espanjaa. Somen käyttömahdollisuus kasvatti kiinnostusta helpin työhön.

Ensimmäistä kesää helppinä työskentelevällä Sjöholmilla on kokemusta matkailualalta.

– Lukion jälkeen reppureissasin Latinalaisessa Amerikassa ja työskentelin hotellissa Amsterdamissa. Pidän kansainvälisestä ilmapiiristä, kuvailee suomea, ruotsia, englantia ja espanjaa hallitseva Sjöholm.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut