Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porvoossakin puutarhoissa jälleen avoimet ovet

Sunnuntaina 5. heinäkuuta järjestetään jälleen kansallinen Avoimet Puutarhat -tapahtuma. Tällöin ympäri Suomen ja myös itäisellä Uudellamaalla on puutarhoja, jotka avaavat porttinsa yleisölle.

Puutarhaliitto ja Svenska Trädgårdsförbundet on järjestänyt Avoimet puutarhat -teemapäivän jo vuodesta 2012 lähtien.

Tänä vuonna esillä on lähes 500 puutarhaa; kotipuutarhoja, yleisökohteita ja kauppapuutarhoja. Teemapäivänä puutarhat ovat auki klo 12-17.

Kävijöitä tässä maksuttomassa ja valtakunnallisessa tapahtumassa on vuosittain noin 50 000. Vuosittain myönnetään myös Avoin Puutarha -tunnustuspalkinto.

Porvoosta teemapäivään osallistuu listauksen mukaan ainakin kuusi puutarhaa tänä kesänä.

– Ihmiset täällä Porvoossa vähän vierastavat avata puutarhojaan. Vaikka luulisi, että puutarhoja riittäisi kun jäseniä on yhdistyksessämme yli 300. Usein kuulee, että se on liian suuri vaiva ottaa vastaan ihmisiä. Jäsenten keski-ikä on todella korkea, Porvoon puutarhayhdistyksen puheenjohtaja Bernt Olin sanoo.

Hän myös arvelee, että porvoolaiset suhtautuvat ehkä liian kriittisesti omaan tekemiseensä.

– He vähättelevät, että eihän meidän puutarha ole mitään eikä se ole valmis, mutta eihän sen valmis tarvitse ollakaan, Olin rohkaisee vastaisen varalle.

Yksi avoinna olevista on Fredrika Runebergin puutarha Aleksanterinkatu 3:ssa. Puutarha on avoinna 5.7 klo 12-17 ja opaskin on paikalla.

– Kirjailija Fredrika Runebergin (1807–1879) puutarha on yksi maamme parhaiten säilyneitä historiallisia kaupunkipuutarhoja. Se on säilynyt pitkälti vanhassa asussaan, ja lajien kirjo on yhä runsas, Runebergin kodista kerrotaan.

Berntin ja Märthan puutarha Sannaisissa, os. Raitinmäentie 4, on todellinen chiliharrastajan puutarha, jossa on useita harrastajakasvihuoneita ja kohopenkit vihanneksille ja yrteille.

Hyötykasvien joukossa on yli 150 eri chililajiketta, muita maustekasveja, kurkkua, viiniköynnös ja noin 60 erilaista tomaattia.

Kiinalaistyylisessä vesialtaassa viihtyvät lumpeet ja altaan ympärillä on yli 100 eri kasvilajin istutusalueet.

Kiviniemen lammella Suoraniementie 2:ssa on nuori puutarha, jonka muotoutumista asukkaidensa näköiseksi ulko-olohuoneeksi työstetään edelleen. Keskiönä puutarhassa on iso lampi, joka tuo kaikenlaista elämää pihapiiriin. Tarjolla myös perheen nuorten pitämä kahvila.

Lisätietoja muista Porvoon löytyy osoitteesta: https://www.avoimetpuutarhat.fi/puutarhat/

Loviisan Avoimet Puutarhat -tapahtuma järjestetään tänä vuonna jo neljännentoista kerran. Loviisan keskustassa ja ympäristössä avaa 18 puutarhaa porttinsa kahtena sunnuntaina, 5.7. ja 2.8. klo10–17.

Avoinna olevat puutarhat ovat hyvinkin erilaisia, omistajiensa persoonallisuutta ja mieltymyksiä heijastavia. Joissakin puutarhoissa on tarjolla myös kahvila tai taidenäyttely, sekä mahdollisuus ostaa taimia tai muuta puutarhaan liittyvää.

Loviisassa on tarjolla myös luentoja.

Sunnuntaina 5.7. klo 11–12 luonto- ja eräopas Joel Rosenberg puhuu aiheesta syötävä metsäpuutarha.

Luennolla kuullaan mikä on syötävä metsäpuutarha, miten sellaisen voi perustaa ja millaista satoa se voi tarjota. Paikka: Villa Aaltonen, Pitkäkuja 12.

Sunnuntaina 5.7. klo 13–14 luennoi Marita Vartla, Mädepean kartanosta Virosta: Aiheena on pionien ja leimukukkien viljely ja hoito. Paikka: Villa Aaltonen, Pitkäkuja 12.

Sunnuntaina 2.8. klo 11–12 hortonomiopiskelija Sara Cederberg puhuu pensaiden ja puiden leikkaamisesta. Kaksikielinen luento. Paikka: Tallmo, Snyggiksentie 23.

Maksuttomiin luentoihin pitää ilmoittautua: anneli.sjoholm@sulo.fi

Lisätietoja: https://www.loviisanpuutarhayhdistys.com/